Globalització, IA i Desenvolupament Sostenible: Impacte Social i Econòmic

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,58 KB

Globalització i Societat

La intel·ligència artificial està substituint tasques que realitzem les persones, però al mateix temps s'estan creant noves feines i professions. La globalització és un procés en el qual els estats nacionals sobirans s'entrellacen i s'imbriquen mitjançant actors transnacionals, amb les seves respectives probabilitats de poder, orientacions, identitats i altres. Existeix una afinitat entre les diferents lògiques de les globalitzacions (ecològica, cultural, econòmica, política i social). La consciència global i el compromís global són essencials. Les persones, mitjançant les xarxes, també podem qüestionar la imposició de les institucions i ampliar els nostres coneixements mitjançant la interrelació, creant així una nova realitat. Open Access Knowledge, Big Data, Influencers.

Crisi Financera Mundial

Els BRICS, països que superen la crisi, prenen mesures per no patir greument en el seu desenvolupament. Conseqüències: transparència econòmica en mercats públics i privats.

Agenda per un Desenvolupament Sostenible

Aquesta agenda és un pla d'acció per a la gent, el planeta i la prosperitat. També busca enfortir la pau universal en una major llibertat. Reconeix que l'eradicació de la pobresa en totes les seves formes i dimensions, inclosa la pobresa extrema, és el major repte mundial i un requisit indispensable per al desenvolupament sostenible. Es plantegen objectius per acabar amb la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tothom. L'objectiu per al 2030 és l'eradicació de la pobresa en totes les seves dimensions i trets característics.

Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • 1. Posar fi a la pobresa en totes les seves formes a tot el món.
  • 2. Posar fi a la fam, aconseguir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició. Promoure l'agricultura sostenible.
  • 3. Garantir una vida sana i promoure el benestar a totes les edats.
  • 4. Garantir una educació inclusiva i equitativa de qualitat, i promoure oportunitats d'aprenentatge permanent per a tothom.
  • 5. Aconseguir la igualtat de gènere i apoderar totes les dones i nenes.
  • 6. Garantir la disponibilitat i la gestió sostenible de l'aigua i el sanejament per a tothom.
  • 7. Garantir l'accés a una energia assequible, fiable, sostenible i moderna per a tothom.
  • 8. Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, el treball ple i productiu i el treball decent per a tothom.
  • 9. Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació.
  • 10. Reduir les desigualtats entre països i dins d'ells.
  • 11. Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles.
  • 12. Garantir modalitats de consum i producció sostenibles.
  • 13. Adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.
  • 14. Conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, els mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible.
  • 15. Protegir, restablir i promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar de manera sostenible els boscos, lluitar contra la desertificació, aturar i revertir la degradació de les terres i aturar la pèrdua de biodiversitat.
  • 16. Promoure societats pacífiques i inclusives per al desenvolupament sostenible, facilitar l'accés a la justícia per a tothom i construir a tots els nivells institucions eficaces i inclusives que rendeixin comptes.
  • 17. Enfortir els mitjans d'implementació i revitalitzar l'Aliança Mundial per al desenvolupament sostenible.

De la Societat Industrial a la Societat de la Informació

1973: Crisi del petroli, principal font d'energia i econòmica. Aquesta situació va provocar transformacions en la metodologia de fer (canvi sobre la realitat social). La nova economia es basa en la informació i el coneixement. El valor de l'intangible. Centralitat de la informació. Fordisme: La gran empresa industrial basada en la producció estàndard i en la cadena de muntatge. Capacitat de funcionar en xarxa. Mercat: consumidors i proveïdors. Organització interna de l'empresa on-line. Actualment, qui té la informació no té el poder, ja que tothom té al seu abast un ordinador amb connexió a internet per contrastar i compartir informació. Cal seleccionar, processar, gestionar i aplicar la informació.

Societat de la Informació

Darwinisme social. Ocupacions basades en la informació. Atur. Exclusió social: Tercer món i aparició del Quart món. Quart món: Persones que viuen en països desenvolupats i no accedeixen a les noves tecnologies. Societat dels 2/3 (Gorz): Fragmentació de l'ocupació i dels treballadors (fixes, eventuals i aturats). Fixes: Títol universitari. Eventuals: Ocupacions precàries, poc qualificades. Aturats de llarga durada: No han superat els estudis primaris. Darwinisme social (Habermas): La selecció dels "millors". "Universitat com a fàbrica d'aturats". Reformes educatives també afectades per la dualització social i polítiques "d'atenció a la diversitat".

Entradas relacionadas: