Globalització: Economia, Desenvolupament i Conseqüències

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,09 KB

1492 Cristòfor Colom arriba a Amèrica

Inici del comerç entre Europa i el Nou Món. Al segle XIX comencen a emigrar europeus cap a altres continents i a vendre productes. Durant el segle XX, el volum de contactes econòmics a escala internacional va continuar augmentant. El procés d'interrelació de les economies a escala mundial va culminar al final del segle XX.

Característiques de l'economia

Ciència social que estudia l'extracció, producció, intercanvi, distribució i consum. Existència de mercat mundial: les empreses produeixen amb l'objectiu de vendre el seu producte a qualsevol país del món. El control de l'economia mundial per un grup reduït d'empreses anomenades multinacionals, que actuen a escala mundial prescindint de les fronteres i dels estats.

L'economia global

S'organitza segons els principis del capitalisme, basat en la propietat privada, llibertat de preus i lliure competència.

Factors que han fet possible l'economia global

Gran desenvolupament dels transports i les comunicacions, polítiques de lliure circulació de mercaderies i capital, actuació d'empreses, estats i organismes internacionals interessats en impulsar la globalització.

Centre i Perifèria

Centre: tecnologia avançada, productivitat, comerç i informació mundial, economia diversificada, gran quantitat de capital, controla els recursos i l'economia mundials. Perifèria: tot el contrari. Països del centre de l'economia mundial: Estats Units, Canadà, Japó, Austràlia, Nova Zelanda. Àfrica subsahariana: pobresa extrema.

Conseqüències de la globalització

Beneficis no repartits equitativament, desigualtat social. Deslocalització d'empreses provoca pèrdua de treballs. Consum mundial augmenta i es diversifica.

Creixement econòmic i impacte ambiental

El creixement econòmic ha estat a costa de la degradació del medi ambient i la sobreexplotació de recursos. Els governs han perdut capacitat de decisió sobre les economies. Les tecnologies de la informació afavoreixen els contactes entre poblacions, però també afavoreixen la uniformització cultural.

Crisi econòmica

Caiguda de l'activitat econòmica i inici d'un període de greus dificultats. Causes: crisi alimentària, industrial i financera. Crisi del 2007 va iniciar-se als Estats Units i es va estendre ràpidament a altres països.

Desenvolupament econòmic

Referència a realitats diferents del centre i la perifèria, amb els termes països rics i pobres.

Causes del subdesenvolupament

Restes del passat colonial, intercanvi desigual, deute extern.

Cooperació i ajut al desenvolupament

Des de 1960, els estats dediquen esforços a potenciar el desenvolupament dels països pobres. Organitzacions no governamentals actuen per transformar el món i aconseguir més justícia i equitat.

Un altre món és possible

Moviment internacional de protesta contra l'economia global. Moviment antiglobalització iniciat el 1999 a Seattle. Mitjans de comunicació donen ressò a les reclamacions del moviment.

Entradas relacionadas: