Globalització i Diversitat: Reptes i Oportunitats
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 8,6 KB
Globalització i els seus efectes
La globalització és un procés d'integració de l'economia mundial en un únic sistema econòmic capitalista, que provoca l'increment de la independència dels sistemes productius i redueix la capacitat de decisió dels estats en economia. És la creació d'un mercat global on circulen lliurement els capitals financers, productius i comercials, però no les persones.
Efectes de la globalització
- Deslocalització industrial: és quan les empreses traslladen les seves fàbriques o producció a altres països on els costos són més baixos, com la mà d'obra o els impostos. Això pot significar que es perden ocupacions al país d'origen, però pot ajudar les empreses a estalviar diners.
- Intercanvi desigual
- Terciarització de les societats: és quan el sector de serveis, que inclou activitats com comerç, educació i salut, es torna més important que l'agricultura i la indústria en l'economia d'un país.
Món postindustrial
El terme "postindustrial" es refereix a una etapa de la societat en la qual l'economia ja no es basa principalment en la indústria manufacturera, sinó en els serveis i la tecnologia. En una societat postindustrial, les indústries com la tecnologia de la informació, l'educació, la salut i l'entreteniment són més importants que la fabricació de productes físics. (Ex: fàbriques tèxtils al sud-est asiàtic).
Ens afecta la societat postindustrial?
Sí, a nivell de modes, consums, gustos, canvis en l'alimentació, etc. A més, pot canviar la disponibilitat d'ocupació i la qualitat de vida, així com la distribució de la riquesa en la societat.
Multiculturalitat i Interculturalitat
Multiculturalitat: Existència de diverses cultures en un espai o territori, però que no interactuen entre elles.
Interculturalitat: Existència de dues o més cultures en un espai o territori i que es relacionen entre elles. Es refereix a la convivència i l'intercanvi entre persones de diferents cultures en una mateixa societat. És quan diferents grups culturals interactuen, comparteixen i aprenen els uns dels altres, promovent la diversitat i el respecte mutu.
Relació dels pobles tradicionals amb la modernitat
Molts viuen processos d'aculturació, amb molta influència dels processos colonitzadors i de transformació econòmica.
Aculturació: és quan una persona o grup adopta aspectes d'una cultura diferent a la seva. Això pot incloure canvis en la forma de vestir, menjar, parlar o en les creences. Succeeix quan hi ha contacte entre cultures diferents i es produeix un intercanvi d'idees i pràctiques. La migració és un exemple d'aculturació. Quan hi ha grups de persones que emigren d'un país a un altre, porten amb si la seva cultura i la inculquen als més petits. No obstant això, molts altres van perdent les seves tradicions i s'adapten a la cultura del lloc on estan.
Discriminació
Discriminacions: no reconèixer o no respectar els membres d'un grup ni els seus drets només per les seves diferències.
Tipus de discriminació
- Ètnia
- Gènere
- Discapacitat
- Orientació sexual
- Posició social
- Condició econòmica
Com combatre la discriminació?
- Promoure l'empatia envers els col·lectius que pateixen discriminació.
- Identificar i reconduir conductes de discriminació com el menyspreu, la infravaloració, els insults i burles, l'exclusió, les amenaces i les agressions físiques.
- Desfer idees falses associades a l'origen ètnic, que porten a conductes d'odi i discriminació.
- Potenciar el reconeixement a la diferència i la riquesa de la diversitat cultural.
Xenofòbia i Racisme
Xenofòbia: odi, repugnància o hostilitat cap als estrangers. En l'àmbit internacional no hi ha una definició acceptada de xenofòbia, encara que pot ser descrita com actituds, prejudicis o conductes que rebutgen, exclouen i, moltes vegades, menyspreen altres persones, basats en la condició d'estranger o estrany a la identitat de la comunitat, de la societat o del país. Hi ha una relació molt estreta entre racisme i xenofòbia, termes difícils de separar. En l'actualitat han ressorgit aquestes actituds en els discursos d'odi dels grups d'extrema dreta per tot el món occidental. Ha arribat a un punt que s'han normalitzat i que estan presents a les institucions.
Racisme: doctrina que propugna la inferioritat d'unes races o ètnies humanes respecte a les altres, en virtut de la qual se'n justifica la discriminació, l'explotació econòmica, etc.
Tipus de racisme
- Racisme inconscient: conjunt de petites accions diàries que reflecteixen els prejudicis de forma encoberta a partir de la falta d'empatia o la distància emocional amb la persona qui ho pateix.
- Racisme etnocentrista: actitud de superioritat d'una raça sobre les altres. Pot tenir un caràcter biològic.
- Racisme simbòlic: no respecte a les diferències en crear barreres que justifiquen prejudicis i discriminacions.
- Racisme sistèmic: conjunt d'actituds i pràctiques que provoquen una situació de desavantatge per a diferents grups minoritaris.
Es pot evitar el racisme?
Implica un replantejament social i col·lectiu. Implica impulsar la inclusió social de tots els col·lectius, és a dir, la participació plena i equitativa de totes les persones en la societat.
Com aconseguir la inclusió?
Igualtat d'oportunitats educatives, laborals, de participació, etc. Accés a serveis i recursos de la societat.
Blackface: És una pràctica en la qual una persona blanca es pinta la cara de negre per a semblar afrodescendent. Això solia ocórrer en espectacles o mitjans d'entreteniment, però és molt ofensiu i perpetua estereotips racistes. És important entendre que aquesta pràctica és nociva i completament inacceptable. Exemple: Els reis mags pintats de negre
Emigració
L'emigració és un dels fenòmens que ha provocat que creixin molt les actituds xenòfobes. Els refugiats de la guerra d'Ucraïna no han tingut les mateixes reaccions que els de Síria o que els emigrants sud-americans. Un ric veneçolà que compri un pis de 500.000€ no serà discriminat mai. Aquí intervé un factor de pobresa.
Efectes de la immigració a Catalunya
Efectes positius i negatius que un 17,24% de la població catalana tingui orígens estrangers:
Positius
- Diversitat cultural: pot enriquir la societat amb una varietat de tradicions, costums i perspectives culturals.
- Creativitat i innovació: pot fomentar la creativitat i la innovació en àmbits com l'art, la música, la gastronomia i altres sectors creatius.
- Oportunitats econòmiques: La diversitat cultural pot obrir noves oportunitats econòmiques, com l'aparició de nous negocis, serveis o mercats centrats en les necessitats.
Negatius
- Discriminació i prejudicis: L'existència de persones amb orígens estrangers pot conduir a la discriminació i als prejudicis per part de sectors de la població que es mostren resistents a la diversitat.
- Tensions socials
- Desigualtats i exclusió
Nacionalitat i Permís de Residència
Qui té dret a tenir la nacionalitat espanyola?
- Nascuts a Espanya amb els dos pares espanyols.
- Nascuts a Espanya i amb la mare o el pare espanyol.
- Adoptats per espanyols però nascuts fora.
- Nascuts fora però amb pare o mare espanyols, avis espanyols i que van haver de marxar exiliats o per altres motius econòmics.
- Residir de forma legal a Espanya durant un període determinat de temps.
Com s'aconsegueix el permís de residència?
El permís de residència és un permís que permet residir legalment a Espanya per treballar o estudiar sense renunciar a la seva nacionalitat. S'ha de demostrar legalment que s'està integrant a la societat.