Globalització, Banana Blava i UE: Impactes i Evolució
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,85 KB
Els Efectes de la Globalització Econòmica
La Deslocalització Industrial: Concepte i Abast
La deslocalització industrial consisteix a tancar l’empresa d’origen, situada a la Unió Europea, i traslladar la producció a un altre país. Sovint, aquests països són asiàtics, tot i que també s'afegeixen països del nord d'Àfrica, com ara el Marroc, o bé de l’Europa de l’Est, com Turquia i Romania.
Motius Clau de la Deslocalització Industrial
- Costos de Producció Reduïts: Als països emergents, el cost de producció és molt més barat. La mà d’obra es paga a un preu inferior i els treballadors tenen un salari més baix. La legislació laboral és sovint inexistent i les hores de treball són més llargues; a més, hi apareix molt treball infantil. Això redundarà en una major competitivitat per a l’empresa, ja que podrà vendre el seu producte a un preu inferior i obtenir més beneficis respecte a les altres empreses.
- Avantatges Fiscals i Ambientals: En relació amb l’estat d’aquests països, l’estat emergent imposa una baixa càrrega fiscal. Alhora, aquests també imposen poques lleis ambientals o gairebé inexistents, és a dir, no posen restriccions, cosa que beneficia positivament l’empresa.
Riscos de la Deslocalització per a Europa
El principal risc de la deslocalització industrial és la desaparició d'indústries europees als països d’origen.
Mites i Realitats sobre la Globalització i el Desenvolupament
- La industrialització d’un país és sinònim de desenvolupament: Fals
- Fins a finals del segle XX, gairebé tota la indústria mundial es localitzava als països desenvolupats. Des de finals del segle XX, aquests països han traslladat la seva producció industrial a països poc desenvolupats. Alguns dels països amb major producció industrial, com l'Índia o Indonèsia, pateixen greus problemes socials, econòmics, demogràfics, educatius o mediambientals i són països amb importants desigualtats. Aquests països depenen dels països desenvolupats i tenen poca capacitat de decisió i de control sobre els intercanvis i els preus dels productes. Per tant, la industrialització no és sinònim de desenvolupament.
- La globalització ha comportat que els països desenvolupats hagin sofert un procés de terciarització de les seves economies: Cert
- Fins ara, els països que s'anaven desenvolupant disminuïen el sector primari, és a dir, tota la mà d’obra, i per contra, anava creixent el sector de la industrialització i es modernitzava el país. Però a la segona meitat del segle XX, en deslocalitzar la indústria i, entre altres coses, també s'entrar en crisi, això va afectar el cost de les produccions. A conseqüència, augmenta el sector terciari, el qual ocupa bona part de les activitats i treballadors d’un país ric.
La Banana Blava Europea: Geografia Econòmica
Què és la Banana Blava Europea?
Les raons de la localització de la Banana Blava s'han de relacionar amb el fet que són les regions més industrialitzades de la Unió Europea.
El terme "Banana Blava" prové de la seva forma en arc i del color blau de la indumentària de treball dels obrers industrials.
Objectius i Finançament dels Projectes de la Banana Blava
Els projectes es distribueixen mitjançant propostes presentades pels Estats membres de la UE, els quals els han de sol·licitar amb la finalitat de fer avançar sectors econòmics d'aquestes regions i evitar el despoblament en regions de baixa densitat de població.
- Sectors clau: Principalment el sector agrari i l'energètic.
- Finalitat: Possibilitar l'augment de la renda per càpita d'aquestes regions amb l'objectiu d'acostar-se a la mitjana europea i, en el cas de les regions amb baixa densitat de població, evitar el despoblament.
Països i Regions Clau de la Banana Blava
- Regne Unit
- Bèlgica
- Països Baixos
- Luxemburg
- França
- Alemanya
- ... i altres regions industrialitzades.
Composició i Evolució de la Unió Europea
Estats Fundadors de la Unió Europea
- Alemanya
- Bèlgica
- França
- Països Baixos
- Itàlia
- Luxemburg
Últimes Incorporacions a la Unió Europea
- Romania
- Bulgària
- Croàcia
Fites Històriques Clau de la Unió Europea
- 1957: Creació de la Comunitat Econòmica Europea (CEE).
- 1986: Adhesió d'Espanya.
- 1993: Entrada en vigor del Tractat de Maastricht (creació de la Unió Europea).
- 2002: Introducció de l'euro com a moneda única.