Gimnàstica Artística: Història, Característiques i Modalitats
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 48,32 KB
Introducció a la Gimnàstica Artística
Aquest treball de recuperació de la segona avaluació de l'assignatura d'Educació Física tracta els temes principals de la Gimnàstica Esportiva, també anomenada Gimnàstica Artística. Durant aquesta explicació, parlaré una mica d'aquest esport a partir de la seva definició, faré un petit repàs dels seus orígens i reaparició a l'actualitat, parlaré també sobre les seves característiques com ara el tipus i la modalitat que trobem incloses dins aquest esport, i finalment, enumeraré els llocs web d'on he tret la majoria d'informació necessària per fer aquest treball.
Què és la Gimnàstica Artística?
La gimnàstica esportiva, o també anomenada gimnàstica artística, és un esport olímpic en què participen tant homes com dones i que consisteix en la combinació de diversos exercicis o moviments metòdics del cos que exigeixen al gimnasta unes condicions físiques excepcionals. És practicada per mantenir una bona salut física o com a esport. Aquests exercicis es poden practicar directament amb contacte amb el terra (sempre sobre un matalàs) o amb ajuda d'aparells.
Història i Orígens de la Gimnàstica
Ja pels antics grecs, la gimnàstica constituïa una part molt important del sistema educatiu i, de fet, és de la paraula gymnasion (que significa 'lloc per exercitar-se nu') d'on deriva el nom que actualment utilitzem a la nostra llengua.
La reaparició de la gimnàstica i l'afició per ella es deu en gran part a la influència de Friedrich Ludwig Jahn (1778 - 1852), un home d'origen alemany que, igual que els grecs, considerava que la gimnàstica afavoria un millor desenvolupament dels joves, tant a nivell físic com a nivell moral. Va crear el primer espai per fer gimnàstica, que era a l'aire lliure. De fet, es creu que va idear almenys tres dels aparells gimnàstics moderns: les anelles, la barra fixa i les paral·leles.
La gimnàstica va estar inclosa al programa dels primers Jocs Olímpics moderns, celebrats l'any 1896.
Actualment, la institució internacional que controla aquest esport és la francesa Fédération Internationale de Gymnastique (F.I.G.).
Característiques de la Gimnàstica
Les activitats gimnàstiques tenen una gran importància dins dels programes d'Educació Física per les seves característiques i el seu valor educatiu, ja que suposen un aprenentatge de diferents elements en aparells o sense, de formes i mesures diferents.
Aquests exercicis es treballen per a la preparació física i el desenvolupament de resistència, força, velocitat i flexibilitat.
A més, la gimnàstica esportiva o artística té una curiositat que la diferencia d'altres esports i és que el seu reglament es modifica cada quatre anys, degut al fet que en cada competició s'incorporen elements nous en les diverses disciplines que provenen dels diferents entrenadors.
Classificació i Modalitats
Les activitats de la gimnàstica esportiva les podem classificar en:
Activitats Gimnàstiques Acrobàtiques
Aquestes activitats es basen en exercicis que es realitzen sobre el sòl. Els exercicis que podríem destacar d'entre tots els que hi trobem són els que es fan en tumbling (que és un llarg matalàs que esmorteeix els possibles impactes contra el sòl), en doble minitrampolí, llit elàstic i salt de trampolí.
Activitats en Grans Aparells
Consta d'una gran varietat d'aparells, i segons el gènere de la persona, a les competicions s'utilitzen els corresponents.
Els homes utilitzen sis aparells: paral·leles, anelles, barra fixa, sòl, cavall amb arcs i salt.
I les dones 4: sòl, salt, barres asimètriques i barra d'equilibri.
Però hi ha alguns exercicis que s'inclouen tant en la gimnàstica masculina com en la femenina, com ara la taula de salt i la roda alemanya.
Les competicions d'aquest tipus de gimnàstica consten generalment de tres modalitats diferents:
- Competició general individual
- Competició per equips
- Finals individuals amb aparells