Gestió Sostenible del Planeta i Fonts d'Energia
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,45 KB
Cap a una gestió sostenible del planeta
Tots els éssers vius fan servir recursos de l'entorn i eliminen residus en el medi, però en el cas de la nostra espècie, les quantitats i maneres de fer-ho marquen la diferència. L'efecte d'una espècie o població depèn del nombre d'individus que la integren i de l'impacte de cadascun d'ells. En el nostre cas, el creixement ha estat exponencial des de la Revolució Industrial. Els avenços en medicina i agricultura han fet que actualment la població mundial augmenti cada any en 9 milions de persones.
Una forma de calcular l'impacte ambiental és mitjançant el consum d'energia per càpita: Consumim 50 vegades més que els nostres avantpassats del Neolític. El 20% de la població mundial consumeix el 60% de l'energia comercialitzada.
Petjada ecològica
La petjada ecològica és la superfície de sòl (en hectàrees) necessària per produir els recursos consumits per un ciutadà o una població, i també la necessària per absorbir i detoxificar els residus que generen.
Objectiu: Avaluar l'impacte sobre el planeta d'una determinada manera de viure i el seu grau de sostenibilitat.
- Petjada ecològica mitjana sostenible: 1,7 ha per persona/any.
- Consum mitjà actual: 2,8 ha per persona/any.
La nostra forma de vida no és sostenible: per cobrir i mantenir les necessitats d'un ciutadà mitjà caldrien gairebé dos planetes com la Terra.
Mesures necessàries:
- Reduir el creixement poblacional.
- Entendre que la manera de viure dels països rics no es pot estendre al conjunt dels habitants del planeta.
- Reduir el consum als països desenvolupats.
Desenvolupament i energia
Les fonts d'energia són clau per al desenvolupament, però el seu impacte varia considerablement.
Combustibles fòssils
Inclouen el carbó i el petroli. La seva capacitat de renovació excedeix molt el temps en què es consumeixen, per la qual cosa són energies no renovables. El seu ús produeix contaminants com CO, CO₂, hidrocarburs, òxids de nitrogen i sofre.
Energia solar
És una energia renovable que no produeix calor addicional a l'atmosfera, a diferència dels combustibles fòssils. S'aconsegueix mitjançant plafons solars tèrmics (per obtenir calor) o per plaques fotovoltaiques (per generar electricitat).
Energia hidràulica
Utilitza l'energia potencial que es desprèn en els salts d'aigua per generar electricitat. Proporciona la majoria de l'energia elèctrica renovable a Espanya.
Energia mareomotriu
Utilitzada per produir electricitat, es basa en el mateix principi que la hidràulica, però aprofita l'energia generada per les marees.
Energia eòlica
Aprofita la força del vent, la qual mou les pales dels aerogeneradors i fa que generin electricitat.
Biomassa
La biomassa és la quantitat de matèria orgànica d'un organisme o d'un ecosistema, generalment expressada en pes sec per unitat de superfície. L'energia emmagatzemada a la biomassa (capturada quan les plantes fan la fotosíntesi) es pot alliberar per combustió. Una aplicació important són els biocombustibles.