Gestió sostenible de l'aigua: Reptes i solucions

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,7 KB

Gestió sostenible de l'aigua

El repte de l'aigua

Només un 1% de l'aigua del planeta és aigua dolça disponible per al consum humà i per a les plantes. Ens trobem davant de diversos problemes:

  • Distribució irregular
  • Contaminació fàcil
  • Falta de depuradores
  • Augment de la demanda i el consum

Recerca de nous recursos

  • Construcció de nous embassaments
  • Dessalinització d'aigua de mar
  • Reciclatge d'aigua usada
  • Transvasaments
  • Exploració de noves fonts

Millor gestió dels recursos existents

Mesures d'estalvi

  • Reforestació
  • Política de preus

Mesures per al sector agrícola

  • Canvi de sistemes de reg
  • Canvi de tipus de conreu

Millores en l'estalvi industrial

  • Reciclatge d'aigua usada

Impactes en la dinàmica fluvial i torrencial

  • Impacte fluviotorrencial
  • Contaminació de l'aigua

Tipus de contaminació

  • Natural: Presència de substàncies sense intervenció humana
  • Antròpica:
    • Difosa: L'origen no està definit
    • Puntual: Localitzada en un focus concret

Focus de contaminació

  • Industrial: Escorxadors, papereres
  • Agrícola: Adobs, pesticides
  • Urbà: Aigua residual
  • Miner: Sals i metalls

Agents contaminants

Contaminants físics

  • Temperatura (reducció d'oxigen)
  • Partícules radioactives (poden provocar malalties)
  • Sòlids en suspensió (reducció de la fotosíntesi)

Contaminants químics

  • Inorgànics:
    • Metalls pesats (mineria, indústria; poden ser tòxics i s'acumulen en els animals)
    • Nitrogenats (descomposició de matèria orgànica; pH baix)
    • Compostos sulfurats (acció antròpica; pH baix al migdia)
    • Clorurs (intrusió marina; variacions en el gust de l'aigua)
  • Orgànics:
    • Detergents (aigua residual urbana i industrial)
    • Pesticides (aigua residual; s'acumulen en els animals)

Contaminants biològics

  • Virus, bacteris i protozous

Eutrofització

L'aigua es podreix en aigües estancades. Es produeix un creixement excessiu d'algues, pudor, mort de peixos i color verd. El nitrogen i el fòsfor actuen com a aliment per a les algues, que es reprodueixen massivament. Quan les algues moren, es precipiten al fons i es descomponen, consumint oxigen i creant zones sense oxigen. Els bacteris anaeròbics acaben podrint la matèria orgànica.

Mesures preventives contra l'eutrofització

  • Eliminar el nitrogen i el fòsfor de l'aigua
  • Evitar l'entrada d'aigües residuals
  • Eliminar les algues

Qualitat de l'aigua

La qualitat de l'aigua depèn de l'ús que se n'ha de fer.

Indicadors físics

  • Terbolesa (presència de partícules)
  • Temperatura (com més alta, menys oxigen)
  • Conductivitat (capacitat de l'aigua de conduir electricitat)

Indicadors químics

  • pH (6,5-8)
  • Duresa (concentració de calci i magnesi)
  • Oxigen dissolt (valor mínim: 2 mg/l)
  • Indicadors de matèria orgànica:
    • DQO (demanda química d'oxigen)
    • DBO5 (demanda biològica d'oxigen en 5 dies; superior a 0,6 per a matèria orgànica i inferior a 0,2 per a inorgànica)

L'aigua com a recurs

  • Domèstic (14%)
  • Industrial (6-8%)
  • Agrícola (80%)

El nitrogen i el fòsfor són les principals fonts de contaminació. El seu excés provoca eutrofització. Els metalls tòxics, com el magnesi, el cadmi i el crom, també són contaminants.

Indicadors biològics

  • Bacteris (indiquen contaminació)
  • Protozous (indiquen presència de matèria orgànica)

Potabilització

  • Desbast: Eliminació de partícules sòlides grans
  • Clarificació: Eliminació de la terbolesa
  • Filtració: Eliminació de partícules que han escapat del procés anterior
  • Desinfecció: Eliminació de gèrmens patògens

Depuració d'aigües residuals

  • Pretractament: Eliminació de sòlids grans, greixos, i regulació del pH
  • Tractament fisicoquímic: Coagulació i floculació
  • Tractament biològic: Digestió aeròbica
  • Decantació secundària: Separació de l'aigua dels microorganismes
  • Tractament terciari: Eliminació de cianobacteris

Entradas relacionadas: