Gestió sostenible de l'aigua: Reptes i solucions
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,7 KB
Gestió sostenible de l'aigua
El repte de l'aigua
Només un 1% de l'aigua del planeta és aigua dolça disponible per al consum humà i per a les plantes. Ens trobem davant de diversos problemes:
- Distribució irregular
- Contaminació fàcil
- Falta de depuradores
- Augment de la demanda i el consum
Recerca de nous recursos
- Construcció de nous embassaments
- Dessalinització d'aigua de mar
- Reciclatge d'aigua usada
- Transvasaments
- Exploració de noves fonts
Millor gestió dels recursos existents
Mesures d'estalvi
- Reforestació
- Política de preus
Mesures per al sector agrícola
- Canvi de sistemes de reg
- Canvi de tipus de conreu
Millores en l'estalvi industrial
- Reciclatge d'aigua usada
Impactes en la dinàmica fluvial i torrencial
- Impacte fluviotorrencial
- Contaminació de l'aigua
Tipus de contaminació
- Natural: Presència de substàncies sense intervenció humana
- Antròpica:
- Difosa: L'origen no està definit
- Puntual: Localitzada en un focus concret
Focus de contaminació
- Industrial: Escorxadors, papereres
- Agrícola: Adobs, pesticides
- Urbà: Aigua residual
- Miner: Sals i metalls
Agents contaminants
Contaminants físics
- Temperatura (reducció d'oxigen)
- Partícules radioactives (poden provocar malalties)
- Sòlids en suspensió (reducció de la fotosíntesi)
Contaminants químics
- Inorgànics:
- Metalls pesats (mineria, indústria; poden ser tòxics i s'acumulen en els animals)
- Nitrogenats (descomposició de matèria orgànica; pH baix)
- Compostos sulfurats (acció antròpica; pH baix al migdia)
- Clorurs (intrusió marina; variacions en el gust de l'aigua)
- Orgànics:
- Detergents (aigua residual urbana i industrial)
- Pesticides (aigua residual; s'acumulen en els animals)
Contaminants biològics
- Virus, bacteris i protozous
Eutrofització
L'aigua es podreix en aigües estancades. Es produeix un creixement excessiu d'algues, pudor, mort de peixos i color verd. El nitrogen i el fòsfor actuen com a aliment per a les algues, que es reprodueixen massivament. Quan les algues moren, es precipiten al fons i es descomponen, consumint oxigen i creant zones sense oxigen. Els bacteris anaeròbics acaben podrint la matèria orgànica.
Mesures preventives contra l'eutrofització
- Eliminar el nitrogen i el fòsfor de l'aigua
- Evitar l'entrada d'aigües residuals
- Eliminar les algues
Qualitat de l'aigua
La qualitat de l'aigua depèn de l'ús que se n'ha de fer.
Indicadors físics
- Terbolesa (presència de partícules)
- Temperatura (com més alta, menys oxigen)
- Conductivitat (capacitat de l'aigua de conduir electricitat)
Indicadors químics
- pH (6,5-8)
- Duresa (concentració de calci i magnesi)
- Oxigen dissolt (valor mínim: 2 mg/l)
- Indicadors de matèria orgànica:
- DQO (demanda química d'oxigen)
- DBO5 (demanda biològica d'oxigen en 5 dies; superior a 0,6 per a matèria orgànica i inferior a 0,2 per a inorgànica)
L'aigua com a recurs
- Domèstic (14%)
- Industrial (6-8%)
- Agrícola (80%)
El nitrogen i el fòsfor són les principals fonts de contaminació. El seu excés provoca eutrofització. Els metalls tòxics, com el magnesi, el cadmi i el crom, també són contaminants.
Indicadors biològics
- Bacteris (indiquen contaminació)
- Protozous (indiquen presència de matèria orgànica)
Potabilització
- Desbast: Eliminació de partícules sòlides grans
- Clarificació: Eliminació de la terbolesa
- Filtració: Eliminació de partícules que han escapat del procés anterior
- Desinfecció: Eliminació de gèrmens patògens
Depuració d'aigües residuals
- Pretractament: Eliminació de sòlids grans, greixos, i regulació del pH
- Tractament fisicoquímic: Coagulació i floculació
- Tractament biològic: Digestió aeròbica
- Decantació secundària: Separació de l'aigua dels microorganismes
- Tractament terciari: Eliminació de cianobacteris