Gestió de la recepció de mercaderies
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Francés
Escrito el en
catalán con un tamaño de 7,24 KB
Classificació de les mercaderies
Les mercaderies que es reben pertanyen a dues categories principals:
- Materia prima i ingredients: Productes alimentaris que s'utilitzaran en la elaboració d'aliments.
Es classifiquen segons dos criteris:
- Temperatura de transport
- Condicions d'agrupació del producte
- Materies auxiliars: Elements que no són comestibles però intervenen en la elaboració d'aliments.
Es classifiquen en diferents criteris:
- Agrupació en grups de unitats o palets.
- Transport a temperatura ambient.
- Etiquetatge en l'embalatge.
Objectius de la gestió de la recepció de mercaderies
Els processos de recepció i identificació de les matèries primeres provenents de l'exterior agrupen un conjunt de funcions i operacions necessàries per dur-les al magatzem abans del seu emmagatzematge.
- Control qualitatiu i quantitatiu: Assegurar que les matèries primeres rebudes coincideixin amb el pedido.
- Devolució: Permetre la devolució dels productes que no compleixen els estàndards mínims marcats per l'empresa.
- Classificació: Seleccionar i ordenar els productes per categories.
- Emmagatzematge: Realitzar l'emmagatzematge de forma ràpida i adequada.
Comprovacions generals durant les operacions de recepció de mercaderies
Les comprovacions generals durant les operacions de recepció de mercaderies són iguals a tots els establiments, encara que n'hi ha algunes d'importants:
- Horaris de descàrrega.
- Neteja de l'àrea de recepció.
- Comprovació de la recepció amb els albarans de lliurament.
- Identificació de la mercaderia rebuda.
- Verificació de la temperatura.
- Emmagatzematge de les mercaderies.
Organització de la recepció
- Ordenar i supervisar la descàrrega: Abans d'iniciar la descàrrega cal conèixer el destí de cada producte segons la seva naturalesa.
- Comprovar la correspondència entre la mercaderia:
- Consultar l'ordre del pedido.
- Pesar les mercaderies.
- Solicitar l'albarà de lliurament.
- Comptar les mercaderies.
- Comprovar l'etiquetatge.
- Consultar el departament de compres.
- Realitzar els controls de qualitat:
- Consultar la fitxa tècnica del producte.
- Consultar la data de caducitat.
- Realitzar proves.
- Consultar el departament de qualitat.
- Prendre la temperatura.
Operacions de control de qualitat
- Consultar la fitxa tècnica del producte: Les característiques organolèptiques de cada producte es recullen a les fitxes tècniques.
- Comprovar l'embalatge: L'embalatge protegeix els productes i facilita les operacions logístiques.
- Comprovar l'envasat: L'envasat és el material que està en contacte amb el producte.
Mesurament i pesatge de quantitats en les operacions de recepció de matèries primeres
La zona de recepció s'ha de situar a la planta baixa de l'establiment.
La dotació bàsica necessària per desenvolupar adequadament les tasques de recepció de matèries primeres és la següent:
- Muntacàrregues elèctric.
- Carretó pneumàtic.
- Carretó manual.
- Palets de fusta.
Documentació d'entrada
- Albarà de lliurament: Document justificant la recepció del producte.
- Albarà de transport: Detalla el número de bultos o embalatges entregats.
- Llistat dels productes: Recull les dades dels productes a recepcionar.
- Fitxa tècnica: Recull les característiques més importants de cada producte.
Sistema de protecció de les mercaderies
Cal considerar la importància del transport i les bones pràctiques per prevenir la contaminació dels aliments i garantir la seva innocuïtat a l'arribada al seu destí.
En cas necessari durant el transport s'haurien d'adoptar algunes mesures:
- Protegir els aliments de possibles fonts de contaminació.
- Protegir els aliments contra possibles danys.
- Proporcionar un ambient que permeti controlar eficaçment el creixement de microorganismes patògens.
Requisits dels mitjans de transport i recipients pels productes a granel
Els mitjans de transport i els recipients pels productes a granel haurien de construir-se de manera que:
- No contaminin els aliments ni els envasos.
- Es puguin netejar i desinfectar.
- Permetin una separació efectiva entre els diferents aliments.
- Permetin controlar, segons sigui necessari, la temperatura, la humitat, etc.
Utilització i manteniment
Els mitjans de transport i els recipients pels aliments han de mantenir-se en un estat adequat de neteja, reparació i funcionament.
Quan s'utilitza el mateix mitjà de transport o recipient per diferents aliments o per productes no alimentaris, el fabricant ha de verificar que sigui apte per al transport d'aliments:
- El transport serà inspeccionat en el moment de la descàrrega i abans de carregar.
- El fabricant disposarà d'un programa que demostrés l'eficàcia de la neteja.
- Els vehicles han d'estar carregats, descarregats i desinfectats segons els procediments que impedeixen causes de mal o contaminació dels aliments.
Transport i distribució
Els segments corresponents al transport i la distribució són molt diversos.
Un dels principals factors consisteix a identificar les circumstàncies que representen un risc per la salut.
VOCABULARI
- Especificació de compra: Definir exactament el producte que es pretén adquirir.
- Estandarització: Procés mitjançant el qual s'accepten i s'adopten especificacions exactes i detallades respecte a les mercaderies.
- Indústria alimentària: Tota empresa pública o privada que, amb o sense ànim de lucre, duu a terme qualsevol activitat relacionada amb qualsevol etapa de la producció.
- Toma de mostra: Operació per recollir determinades parts de la mercaderia rebuda per al control i anàlisi.
- Zona de recepció: Lloc destinat a rebre les matèries primeres subministrades pels proveïdors externs.