Gestió de Magatzem: Classificació, Recepció i Codificació
Enviado por Chuletator online y clasificado en Tecnología Industrial
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,9 KB
Classificació dels Productes
A) Segons l'estat físic
Sòlids
En brut
Productes que tenen fermesa, densitat i que s'emmagatzemen i comercialitzen a granel: minerals (carbó, pedra), productes agrícoles (blat, arròs, sucre), productes químics (sals, carbonats), terres (grava, sorra).Elaborats
Productes que la matèria primera és sòlida i després de fabricar estan també sòlids: metalls (claus, reixes), fusta (mobles, portes).Productes vius o animals
S'emmagatzemen durant poc temps i es transformen en aliments (conills, vaques).
Líquids
Estables
Alimentació (refrescos, llet), productes energètics (gasolina, gasoil), fabricats químics (lleixiu, pintura).Inestables
Els que canvien d'estat físic (nitroglicerina, àcid nítric), volàtils (alcohol, colònia), fumejants (àcid clorhídric), efervescents.
Gasos
Estan envasats a altes pressions (extintors, bombones de gas).
B) Segons les seves propietats
Peribles
- Tenen data de caducitat.
- Al preparar l'expedició, s'enviaran els més antics.
- Segons les Condicions de Conservació poden ser:
- Congelats (-18º)
- Refrigerats (1 a 8º)
- Frescos i Temperatura ambient
No peribles
- No tenen data de caducitat.
- No és necessari establir un ordre prioritari de sortida (roba, sabates, pintura).
- S'emmagatzemen per gammes (passadissos de roba, secció de pintura).
- Poden classificar-se segons:
- Fragilitat (làmpades, TV)
- Segons propietats de corrosió a la humitat
- Segons pintura
C) Segons unitat de mesura
Productes que podem mesurar i calcular l'espai que ocupen:
- Litres (L)
- Longitud i superfície (metres i m²)
- Pes (kg, t.)
D) Segons rotació
- Alta
- Baixa
- Mitjana
Recepció i Codificació de les Mercaderies
Quan arriben mercaderies, es realitza:
- Recepció
- Inspecció i codificació
- Emmagatzematge
Recepció
Es reben les mercaderies demanades, es comprova que coincideixi tot amb l'albarà demanat. La recepció consisteix en admetre la mercaderia i un control previ.
Operacions de Recepció
- Consulta de compres esperades en funció dels terminis de lliurament.
- Recepció dels productes.
- Comprovar si coincideix amb l'albarà i la comanda.
- Ordenar descarregar la mercaderia.
- Comprovació del número d'embalums i referència dels articles.
- Autoritzar l'entrada de les mercaderies al magatzem i indicar la ubicació.
- Registrar les mercaderies entrades en el sistema de control.
- Codificar i etiquetar.
Codificació
Identificació clara i precisa de les mercaderies. Es codifica assignant codis a les mercaderies.
El Codi Possibilita
- Identificar mercaderies.
- Localitzar-les al magatzem.
- Conèixer característiques.
- Famílies i subfamílies dels productes.
Objectius de Codificar i Etiquetar
- Optimitzar l'espai.
- Gestió eficient de comandes.
- Control dels inventaris.
- Reduir els fluxos dels documents.
- Disminuir costos d'emmagatzematge.
- Seguiment de les mercaderies des de l'arribada fins a la sortida.
- Millorar l'expedició de mercaderies.
La Codificació Pot Ser
No Significativa
Assignar codis a l'atzar, els codis no donen informació sobre l'article. Ex: DNI (no dóna informació sobre la persona que el posseeix).
- Avantatges:
- Codificació simple.
- Economia de mètode (de 0000 a 9999).
- Inconvenients:
- Difícil relacionar article amb codi.
- Exposat a errors de dislèxia.
- Difícil descobrir error en el codi.
Significativa
El codi pot donar informació sobre la mercaderia emmagatzemada (procedència, lloc d'ubicació...).
La Codificació Significativa té 6 dígits: família (2), subfamília (1), article (2), dígit de control (1).
- Avantatges:
- Més fàcil de memoritzar.
- Menys errors de transcripció.
- Permet identificar.
- Possibilitat de conèixer.
- Inconvenients:
- Codificació pesada.
- Elasticitat limitada.
- No es pot preveure necessitats futures.
Tipus de Codificació
- Codis numèrics
- Alfabètics
- Alfanumèrics
Passos per Realitzar la Codificació
- Agrupar mercaderies.
- Saber el tipus d'informació que volem obtenir.
- Establir el número de dígits.
- Elaborar l'índex.