Gestió Financera Bancària

Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 35,7 KB

El balanç bancari

Les partides del balanç (actiu i passiu) són majoritàriament financeres. De l’anàlisi d’aquestes dades podem deduir les quotes de mercat així com la productivitat.

Els bancs tenen com a característica particular respecte a qualsevol altre negoci, que els productes queden al balanç i per tant són una font important d’ingressos. Venc un crèdit, però està al balanç del Banc.

Al balanç hi ha productes amb duracions molt llargues, especialment l’actiu hipotecari, pel que és molt important saber la rendibilitat i risc d’aquest actiu. El finançament d’aquest passiu, també es pot analitzar per saber a quin cost estem pagant a termini.

Circular del Banc d’Espanya

és d’aplicació a totes les sucursals de les E.C que operen a Espanya. Obliga a enviar a B. Espanya, balanç (mensual), cta. Resultats i els estats de canvi de patrimoni net (trimestral).

Adquisició temporal d’actius

Adquisició temporal d’actius financers normalment lletres i bons de deute pública, amb compromís obligatori de revenda, en una data futura fixada en el moment de formalitzar el contracte. Per tant, l’actiu torna a mans del venedor però pagant un preu major (interès).

Dos tipus -Simultània: el comprador és el propietari de l’actiu, fins a la revenda.

-Repo: el comprador NO és el propietari de l’actiu.-

-Liquiditat pel que ven -Rendibilitat pel que compra

Estat d’origen i aplicació de fons

ESTAT ORIGEN I APLICACIÓ DE FONS PERMET CONÈIXER COM S’HA FINANÇAT O INVERTIT LES ENTITATS DE CRÈDIT EN UN PERÍODE

  • UNA ESTRUCTURA INVERSIÓ VERSUS FINANÇAMENT ADEQUAD
  • UNS MARGES D’INTERMEDIACIÓ SUFICIENTS
  • UNS COSTOS AJUSTATS
  • SANEJAMENTS REALISTES

Rati Liquiditat

Capacitat d’atendre les sortides netes d’efectiu, a causa de l’activitat diària o per situacions extraordinàries: anunci de dificultats financeres, rebaixa rating de l’entitat,..)

També mostra compliment d’exigència reserves mínimes B. Espanya:

  • Rati de reserves primàries= Caixa i dipòsits BC / Actiu total
  • Rati de transformació LTD (loan to deposit) = Crèdits / Dipòsits

Rati superior a 1 utilitza altres fonts de finançament com mercat interbancari. Inferior a 1 manca inversió però més liquiditat.

Rati de cobertura de liquiditat (LCR) coeficient de cobertura de liquiditat.

Fons d’actius d’alta qualitat / Sortides netes d’efectiu estimades

Rati d’Eficiència (Management quality)

Relaciona despeses d’explotació amb el marge brut.

Com més petit millor i inferior a 1. Més eficient és el Banc.

RATI D’EFICIÈNCIA = DESPESES D’EXPLOTACIÓ / MARGE BRUT

Rati de crèdit

Fan referència a la morositat de la cartera de crèdit.

RATI MOROSITAT = CARTERA DUBTOSOS / CARTERA CREDITÍCIA

És indicador del risc de crèdit

RATI DE COBERTURA = Provisions d’insolvències / Cartera dubtosos o Benefici abans d’impostos / Provisions

RATI INSOLVÈNCIES = FONS PROVISIÓ INSOLVÈNCIES / ACTIU TOTAL

Junta General d’Accionistes

Màxim òrgan de decisió de l’entitat.

Escull President, Director General i Consell d’Administració

Conseller Delegat si ho considera necessari, Consell Administració la convoca anualment :

  • Supervisió gestió anual de l’Entitat
  • Presentació i aprovació dels comptes de l’Entitat.
  • Presentació comissions del Consell d’Administració
  • Presentar projectes i perspectives de futur de l’Entitat.
  • Nomenament, reelecció, cessament de Consellers
  • Es dona veu als accionistes, poden preguntar al President o Conseller Delegat

El Consell d’Administració

És l’òrgan natural de representació, administració, gestió i vigilància de la Societat. És el màxim òrgan de decisió del Grup o del Banc. Té una funció de supervisió, Lidera les decisions que es refereixen a las principals polítiques i estratègies del Grup Lidera la cultura corporativa

Té la màxima responsabilitat en la gestió de tots els riscos d’aprovar i monitoritzar el marc y «apetito de riscos» i vigilar que es respecti el model de las tres línies de defensa (negocio y originació de risc ; control de riscos y compliment; i auditoria interna). Vetlla pel compliment de les millors pràctiques internacionals i avançar per assolir els més alts Standard en matèria de bon govern corporatiu

COMISSIONS DELEGADES DEL CONSELL D’ADMINISTRACIÓ: Assistir al Consell en aspectes molt determinants pel Banc.

Comitè de Direcció del Banc

La seva funció és la gestió del Banc i són els responsables d’assolir els resultats econòmics del Banc.

Li correspon: planificar, organitzar, gestionar i controlar tots els factors que te disponibles: humans, materials i tenint en compte l’entorn. President, màxim responsable de l’Entitat i dels riscos de l’Entitat

Responsables d’unitats clau de l'Entitat i El cap de les diferents franquícies o unitats de negoci

Model bàsic d’un Banc

Consisteix en posar en relació a 4 grups d'interès: ESTALVIADORS – PRESTATARIS – INVERSORS I EMPLEATS

Cal pautes que serveixin de guia per assolir els objectius plantejats i no basats en els propis interessos personals de la societat, sinó també en clients i societat.

Missió:

la raó de ser, que soc avui que vol fer l’empresa i diferenciació de la resta

Visió:

defineix que vols ser, on va i on vol arribar, que vol projectar i definir polítiques

Valors

defineixen la forma d actuar dels seus membres qualitats i creences de l’empresa, permet prendre decisions assertives, i permet definir la conducta de l’equip

L’èxit d’una empresa no radica en els seus productes i la qualitat dels seus serveis. Aquests serveixen de guia per generar una estratègia lligada als teus principis i que la teva societat estigui per sobre dels competidors.

Comitè d’actius i passiu – COAP

Comitè que pren les decisions respecte la gestió balanç i rendibilitat – COAP-

El Comitè de Activos y Pasivos (COAP) gestiona les posicions estructurals de tipus d'interès y de tipus de canvi, la liquiditat global y los recursos propis del Grup. Gestió mitjançant derivats de cobertura o instruments de balanç.

Llarg termini, gestió financera del conjunt del balanç consolidat DIRECCIÓ FINANCERA BANC/GRUP En aquest Comitè es fixen Directius de preus (tipus d'interès).

Comitè Estratègic i Comercial

Determina a partir del COAP l’estratègia comercial a seguir, de producte, preu i objectius de vendes. Desenvolupament de negoci màrqueting, fabricar productes. Lligat amb la política comercial de l’Entitat.

Recursos Humans

Gestió del talent, captació. Polítiques de recursos Humans, Clima laboral. Competències empleats.

Auditoria Interna o Intervenció General / Control de Risc

Unitat que assegura el control contra el frau o errors d’operació de l’entitat. Compliment de la normativa interna i legal del Banc. Risc operacional..

Secretaria General

Assessoria Jurídica. Compliment Normatiu. Comunicació, relacions institucionals

Organitzar departaments de forma MÉS EFICIENT :

  • TREBALL PER PROJECTES

Transformar forma de treballar i millorar resultats. Trencar sistema d’assignació anual. Pressupost per àrea. Centralització en l’òrgan de decisió per executar projectes. Projectes alineats amb estratègia de l’Entitat. Priorització de projectes. Coordinació de projectes de l’Entitat. Competència interna. És trenca amb àrees aïllades entre si (“silos” Revisió trimestral dels projectes per corregir, si cal.

  • TREBALL EN EQUIPS INTERDISCIPLINARIS

Equip format per professionals de diferents àrees. Resultats més eficients, més agilitat.

Metodologia Agile

La metodología ágil es un enfoque de desarrollo que prioriza la entrega rápida y flexible de productos de alta calidad. Se basa en valores como la colaboración, la adaptabilidad y la entrega continua, según los principios establecidos en el Manifiesto Ágil. Utiliza ciclos cortos de desarrollo (iteraciones) y fomenta la comunicación estrecha entre los miembros del equipo. Aunque se originó en el desarrollo de software, los principios ágiles se aplican también en otros contextos. Algunos métodos ágiles populares incluyen Scrum, Kanban y eXtreme Programming (XP).

- Scrum: Scrum es un marco de trabajo ágil que se utiliza comúnmente en el desarrollo de software para gestionar proyectos de manera iterativa e incremental. se centra en la entrega de valor de manera regular y en la capacidad de adaptarse a los cambios de manera rápida. Es utilizado no solo en el desarrollo de software, también en proyectos donde la flexibilidad y la colaboración son fundamentales.

- Kanban: es un método de gestión visual que se utiliza para optimizar el flujo de trabajo y mejorar la eficiencia en la producción, desarrollo de software, y otros proceso. Es especialmente útil en entornos donde los requisitos y prioridades pueden cambiar con frecuencia.

Processos principals de les entitats bancàries

- Estratègics: Estratègia de gestió del balanç i Estratègia comercial

- Innovació: Definició de la cartera de productes

- Preus: Distribució i Segmentació comercial dels clients

- Comercials: Orientació comercial, Serveis a les oficines, Serveis a empreses, A Administracions, Canals de distribució

- De Suport: Liquidació d’operacions, pagaments i cobraments, Gestió de productes i administració dels mateixo, Serveis tecnològics

- Financers: Liquiditat, gestió de la tresoreriai Rendibilitat i valoració del risc de contrapart de les inversions financeres

- Control Global del risc i liquiditat: Massa creditícia, Inversions financeres, Frau i risc operacional

Blockchain

Nou patró econòmic basat en la descentralització de la confiança Compartir i gestionar el valor d’actius o bens digitals sense la necessitat de dependre d’una entitat central de confiança que centralitzi el procés ni intermediaris.

Permet compartir valor (títols, registres, certificacions, arxius o cançons) d’una forma digital i descentralitzada sense necessitat d’una unitat central de confiança que imposi el seu criteri als participants. Es simplement una base de datos distribuida, que almacena información y los cambios que se producen en esa información, e identifica a los agentes implicados en esos cambios.

El primer exemple de Blockchain (pública) és el Bitcoin, creat en 2009 por Satoshi Nakamoto. El Blockchain farà innecessaris a tercers, per que dues parts puguin realitzar una transacció i això afecta a Bancs.

Les características de Blockchain: Descentralitzada, transparent, distribuïda, verificable, segura, confiable, fiable e immutable.

Canvis tecnologics

El procés de canvi que estem vivint (4ª revolució industrial) fa que el nostre entorn és pugui qualificar de: V.U.C.A

L’entorn és volàtil, incert, complexe i ambigu.

Nous actors i models de negoci Disruptius que s’implanta molt rapidament, acompanyat d’una nova tecnologia. Aquesta disrupció suposa una ruptura de paradigmes i regles imperants fins aleshores.

Per exemple: Amazon (logistica), Uber i Cabify (transport, en lluita amb el taxi), Airbnb (lloguer turístic),………

Tecnologies exponencials (evolucionen molt ràpidament de forma exponencial):

*Inteligència artificial, computació quántica, robótica, realitat virtual, nanotecnologia, blockchain

GAFA,s/BIGTECHS

Se refiere a las principales empresas de tecnología que son líderes y tienen una gran influencia en la industria. Estas empresas suelen ser gigantes tecnológicos con una capitalización de mercado significativa y operaciones a nivel global

GAFA,s o Big Tech’s: Google, Amazon, Facebook, Apple. Podríem afegir: Samsung, Alibaba, Microsoft.

No interessades a convertir-se en Banc, probablement per les barreres de regulació i normatives.

Interessades en certes àrees d’activitat de la banca, oferta transaccional (comptes, targetes...). Actuen pel seu compte o amb acords amb Bancs.

- Google- Citigroup- Comptes corrents via Google Pay.

- Apple-Goldman Sachs – T.C. Té Apple Pay a EEUU.

- Amazon o Airbnb / JP Morgan – Moneder electrònic (C/C virtual)

- Facebook servei d’enviament de pagaments entre amics, Whatsapp possible sistema de pagaments entre particulars. Intenta crear la Libra.

- Amazón préstecs i pagaments per les compres de la web.


Fintech

Provenen de la cultura innovació i de les startupsSe refiere a empresas que utilizan tecnología para ofrecer soluciones innovadoras en el ámbito financiero. Las fintechs se centran en servicios financieros y pueden abordar áreas como pagos, préstamos, gestión de inversiones, seguros, criptomonedas y más. Estas empresas suelen ser startups o compañías especializadas que buscan mejorar la eficiencia y la accesibilidad en la prestación de servicios financieros.

Proposta en aspectes relacionats en les FINANCES

Préstecs – Captació de recursos – Mitjans de pagament -  Anàlisi de dades – Pagaments – Assessorament financer  automatitzat mitjançant algoritmes. Simplicitat, una única proposta de negoci en una àrea especifica, a diferència dels bancs multi producte i gestió més complexa.Utilitzen nova tecnologia

Ofereixen solucions a problemes financers dels clients i necessitats mal ateses per la banca. Per exemple: creació d’un banc per mòbil .

Resposta de la Banca davant l’amenaça de Fintech:

Potenciar la banca digital als seus clients. Fomentar creixement de clients digitals. Més rentables i fidels.

   -Crear els seus bancs digitals  o similars:

       *Goldman Sachs,  Marcus: servei digital estalvi i préstecs.   *ING, Yold     *BBVA Atom banc pel mòvil a GB

-Acords amb Fintech per desenvolupar projectes digitals.

-Comprar les millors fintech.

    -Diversificar-se. Entrar en d’altres sectors i negocis


Canvi hàbits Clients / Consumidors

No es tracte d’un canvi exclusivament tecnològic. Sinó també cultural i regulatori degut a nous hàbits de vida  i consum de serveis que afecten a la relació empresa i client. No es tracte d’un canvi exclusivament tecnològic. Sinó també cultural i regulatori degut a nous hàbits de vida  i consum de serveis que afecten a la relació empresa i client. En una era digital en la que son prioritaris  els serveis vius i les expectatives liquides la pròpia experiència de l’usuari serà la PRINCIPAL AVANTATGE COMPETITIVA que determinarà el creixement i la supervivència de les empreses..

Principals tipus de risc bancari

Entitats financeres en entorn més complexa .El risc es un factor inherent a la seva activitat.

Risc en el procés de presa de decisions :conèixer , mesurar i gestionar cada risc

TIPUS DE RISCOS    *Risc de Crèdit .     *Risc de mercat. *Risc de liquiditat.  *Risc país.   *Risc operatiu.  *Risc legal.

Risc de crèdit

Es divideix en: Risc d'incompliment, pèrdua per incompliment de la contrapartida  i Risc de pèrdua de solvència, menys valor per pèrdua rating contrapart o canvi en la percepció del mercat sobre solvència futura.

Una bona gestió risc requereix anàlisis del crèdit rigorós, avaluació individual amb visió global de la cartera

4 Factors a tenir en compte per establir models de gestió del risc :

       - Probabilitat d'incompliment (PD)

       - Migració de crèdit , 

       - Exposició creditícia

       - Taxa de pèrdua o severitat

Risc de Mercat

Per la seva activitat  el risc amb més exposició és el de tipus d’interès. Volatilitat del tipus interès. Possibilitat de patir una pèrdua per moviments inesperats de tipus i. 

Risc de tipus de canvi . Adquirir actius en moneda no Euro , si es deprecia respecte a l’euro, tenim pèrdua

Risc de preu , per exemple un actiu financer per moviments en el valor d’un bo . Risc matèries primeres 


Risc Liquiditat 

Risc liquiditat de fons . No disposar de fons per fer front als compromisos

Risc de liquiditat de mercat. Impossibilitat de l’Entitat per desfer posicions sense afectar els preus de mercat

La liquiditat  d’una entitat es la pedra angular en la que es basa la continuïtat i viabilitat .

Risc País

Risc  de que un estat no pugui pagar interessos i capital de les seves deutes (default).

Risc que apareix quan s’opera en o amb un determinat país . Conseqüències negatives sobre el valor dels actius  situats en aquest país  degut a alteracions polítiques, econòmiques o socials d’aquest país.

Risc sobirà assumit pels creditors de l’estat, per deute públic .

Risc de transferència, assumit pels creditors  estrangers  dels  residents d’un país , que no poden fer front als seus deutes per no disposar de la divisa corresponent.

Restants riscos :  guerres,  expropiacions , nacionalitzacions  dictades per autoritats estrangeres.

Risc operacional,

El risc operatiu és la possibilitat d’ocurrència de pèrdues financeres, originades per falles o insuficiències de processos,  persones, sistemes interns, tecnologia, i en la presència  d’eventos externs imprevistos.

Procesos: No esta establecido como hacer las coses.

Personas: Las persones no hacen lo que està establecido

Sistemas: No disponibilidad

Externos: Robos y fraudes externos

Risc Legal

Risc a ser multat o obligat a pagar danys com a resultat d’accions supervisores . Errors jurídics en contractes que impedeixen la seva execució


Altres Riscos

- Risc reputacional. Canvis de percepció que de l’entitat tenen els Stakeholders (clients accionistes, empleats,...) .

-  Risc tecnològic. Inversió en tecnologia per afrontar els reptes actuals imprescindible.  Errades sistemes .

- Risc productes derivats. Han incrementat el pes en els balanços i comptes de resultats. Tenen més risc que altres actius financers

Risc de crèdit. Gestió i control en base a tècniques.

- SCORING. Valoració automàtica del prestatari  amb dades totalment objectives, segons un model de puntuació, ponderació i avaluació  que indica si se li pot concedir un préstec o no. –Algoritmes-

  Per operacions molt  standaritzades  operacions com: consum, hipoteca, T. Crèdit.

- Rating:. Models dinàmics de gestió del risc. S’ha ampliat a empreses, corporacions, administracions públiques mitjançant sistemes de Rating , que permeten classificar als clients en base a la seva qualitat creditícia en diferents graus de risc  referits a la probabilitat d’impagament

Models d’anàlisi de riscos

- Model 5 C.  :

A causa dels 5 aspectes que s’estudien amb relació a cada petició:

Caràcter (integritat), Capacitat (de generar recursos), Capital (patrimoni solvència del deutor),  Garantia (collateral , garanties o avalistes ) , Condicions.

-Model relacional.

  Es basa en l’anàlisi i estudi de la informació que té l’entitat sobre les relacions passades i presents que el client ha mantingut a l’entitat . Experiència. Rendibilitat global del client, impagats, endeutament, descoberts en compte.Aplicació a clients antics

  -Model Econòmic Financer .

 Estudi de l’estructura financera de l’empresa i de la capacitat per generar fons.  Es contrasta amb auditoria. S’utilitzen ratis. Avaluació de garanties . Determinant la qualitat de la informació recollida


Bancs Comercials( Banca Minorista o Banca Retail)- Entitats que el seu negoci principal es tractar amb el públic en general, particulars i ofereixen (comercialitzen)  els productes vistos:     -comptes, dipòsits, fons , crèdits préstecs , descomptes

La banca d’inversió ofereix serveis majoristes a: empreses, governs, individus.

       -Poques oficines i grans ubicades a centres financers.

       -Beneficis b. inversió no tan estables com b. comercial depenen del cicle i

         dels mercats.

       -Hi ha grans bancs comercials que tenen banca d’inversió i a la inversa

Dos grans segments de negoci:

•Sell Side (costat de la venda): La banca d'inversió o banca de negocis assisteix a privats, empreses i a l’administració a obtenir capital, mitjançant underwriting (suscripció) i/o erigint-se en agent del client per a l'emissió i venda de valors en els mercats de capitals. En general accions i bons.•Buy Side. El costat de la compra. Comprarà actius financers en funció de les necessitats i estratègia de la seva cartera o el seu client. Gestionen una cartera. Compren productes financers per optimitzar la rendibilitat dels inversors , per exemple: un Hedge Fund, Fons de Pensions, Fons Mutus.Un banc d'inversió opera a diferents nivells i típicament està subdividit•Front Office s’ofereixen serveis de consultoria  com assessorament en operacions de fusions i adquisicions. O consultoria per  guiar a les empreses en: emissió,  col·locació o utilització d’actius financers , cobertures, productes derivats. Investigació i anàlisi de valors: La divisió d'investigació i anàlisi (research) es dedica a avaluar companyies i empreses i elabora informes sobre les seves perspectives de negoci i situació financera•Middle office: Aquesta àrea del banc s'encarrega de la gestió de riscos, tresoreria, controls interns, auditoria i estratègies corporatives. • La gestió de riscos és essencial. El més important és el risc financer (financial risk management) que consisteix en un enfocament estructurat que tracta de mesurar la incertesa associada a un valor o cartera.

•Back office: Inclou les activitats comptables i administratives generades per la confirmació escrita d'una operació negociada i els serveis d'IT.  Les operacions que porta a terme front office han de ser confirmades pel back office, comprovar que les entrades informàtiques no siguin errònies ni incompletes, assegurant la liquidació d’aquestes.

Productes de la banca d’Inversió

*Assessories financeres: Comprèn la prestació dels següents serveis de consultoria: Política de dividends, Qualificació de riscos, Valoracions, Capacitat d'endeutament, Avaluació de les subsidiàries. Anàlisi de l'impacte de la inflació . Precisen els riscos de l’empresa  (Diferent de   les  empreses de rating, que valoran capacidad d’ un títol  a fer  default)

*Com a facilitador de transaccions. M&A, Adquisicions empreses, Fusions i inversions conjuntes (Joint Ventures), alienacions i desinversions (spin offs), compra amb palanquejament (leverage buy outs - LBO), refinançaments, reestructuracions i reorganitzacions, privatitzacions, finançament de projectes, inversions internacionals, Recompres de deute i de patrimoni, Conversions de deute a patrimoni (debt - equity swaps), Organització de sindicats de prestadors.

*Finances Corporatives Com a agent financer i creador del mercat primari, a més de prenedor de risc, la Banca d'Inversió desenvolupa les següents activitats: Disseny d'instruments financers (titulització), emissió primària de capital accionari, finançaments pont, activitats de "merchant banking" (prendre posició) i de capital de risc, "Securitització" o titulació d'actius, Implementació de reestructuracions financeres, finançament de projectes (Projet financing)


BASILEA I (1988)

Capital bancari un 8 %. El capital regulatori s’agrupa en dos categories el TIER . És crea el concepte de requisits de capital amb ponderació del risc. Poc efectiu. Revolució digital.

BASILEA II (2004)

Basilea I ignora la qualitat de crèdit. Defineix una mesura més adequada del risc de crèdit, tenint en compte la qualitat del prestatari. Impulsa que els Bancs desenvolupin sistemes complexes de gestió del risc, però tenen més llibertat. Al final menys dotacions capital.

Basilea III

Millorar capacitat del sector bancari per afrontar pertorbacions ocasionades  per tensions financeres o econòmiques de qualsevol tipus . Millorar la gestió de riscos i el bon govern dels Bancs . Regulació.,. Reforçar la transparència i la divulgació de la informació dels bancs.Reforç cooperació internacional

MESURES introduïdes per Basilea III

Augment de la qualitat del Capital.

Millora de la captura dels riscos de determinades exposicions (APR)

Augment del nivell (quantitatiu) dels requeriments de capital

Constitució de “colchones” (buffers) de capital.

Introducció d’una rati d’apalancament

Millora de la gestió del risc, del procés supervisor i de la disciplina de mercat

Introducció d’un estàndard de liquiditat.

Segueix la transposició de Basilea III als ordenaments jurídics nacionals i si s’adopten en forma integra . Tracta d’aconseguir una aplicació a tot el món


NORMES EN MATERIA DE CAPITAL.

Nivell 1- Capital de millor qualitat TIER 1 , aquest indicador està format per  : ACCIONS I BENEFICIS NO DISTRIBUITS  i d’altres que no rebin remuneració en cas de dificultats de l’entitat, i emesos  a perpetuïtat, com instruments financers híbrids.

Nivell 2-  TIER 2 amb instruments amb capacitat d'absorbir pèrdues quan l’entitat no és viable. Deute subordinada a venciment.  

· TIER 1 : El capital tier 1 es la principal medida de fortaleza financiera usada por el regulador bancario. Está compuesto por el capital básico (principalmente las acciones ordinarias y reservas), al que se añaden las participaciones preferentes y los instrumentos híbridos. format per les accions del banc- beneficis no repartits- emissions de deuta hibrída (accions preferents, subordinada, cocos) , sense venciment.

· CET 1: El dato de CET1 se muestra como un porcentaje sobre los activos ponderados por riesgo

CET 1= Common Equity Tier 1 /Activos ponderados por el riesgo

Common equity Tier 1.  Capital comú que tots els accionistes han invertit en l’empresa: capital i beneficis generats. El que és considera de més qualitat.

·  TIER 2 inclou preferents a venciments fix. Deute a llarg termini amb un mínim de venciment de més de 5 anys.

· TIER 1 + TIER 2, denominada Base de Capital o Core Capital.

Fragmentació financera

Trencar el vincle deute sobirà i vincles balanços bancaris. Establint mecanismes pròpiament europeus que permetin resoldre situacions problemàtiques en els bancs d’un país sense dependre de la capacitat del Tresor Nacional.


ENTITATS DE CRÈDIT
Són les empreses autoritzades que tenen per activitat rebre del públic dipòsits o altres fons reemborsables i concedir crèdits per
compte pròpia (transformació)
Són 4 : -ELS BANCS -LES CAIXES D’ESTALVIS - LES COOPERATIVES DE CRÈDIT - INSTITUT DE CRÈDIT OFICIAL (ICO)
- Les entitats de crèdit són un component bàsic del sistema financer espanyol.
- Entitats de crèdit a Espanya responen a model de Banca Universal
- La Banca és la que canalitza la major part del volum del crèdit i de diners en circulació a Espanya.

Funcions de les Entitats de Crèdit:
• Intermediació financera entre estalviadors i prestataris
• Oferta de serveis, cobraments i pagaments, assessorament,
• Transmissió de la política monetària del país per instruccions B Espanya, control de la quantitat de diner i tipus d’interès.

LA COMISSIÓ NACIONAL DEL MERCAT DE VALORS (CNMV)
La CNMV supervisa
• EMPRESES DE SERVEIS D’INVERSIÓ:
Societats de valors – Agencies de Valors – Societats gestores de Carteres- Empreses d’assesorament Financer (EAFI) . Les Entitats de Crèdit poden realitzar totes aquestes activitats , amb l’autorització i el seu règim juridic i si els seus estatuts ho pemetin .
• INSTITUCIONS D’INVERSIÓ COL·LECTIVA
Organismes financers que mitjançant l’emissió de títols propis reuneixen capitals de vàries persones per invertir-los en l’adquisició d’una cartera de valors que es forma i administra en condicions millors que la pròpia d’inversió i gestió ndividual.
a) INSTITUCIONS INVERSIÓ COL·LECTIVA -FINANCERA: Inversió Mobiliària – Renda fixa, variable, etc.
b) INSTITUCIONS D’INVERSIÓ COL.LECTIVA NO FINANCERA : Inversió en actius no financers: inmobles, metalls ..


LES SOCIETATS DE CAPITAL RISC
Són SA que tenen per finalitat agafar participacions temporals en el capital d’empreses no financeres que no cotitzen a Borsa
Valors.
2 Segments:
• Capital risc: dirigit a empreses en etapes inicials del seu desenvolupament com Start up, tecnològiques
• Capital inversión: inversions a empreses consolidades i madures. Compra d’un paquet d’accions per tenir majoria de capital.
DIRECCIÓ GENERAL D’ASSEGURANCES I FONS DE PENSIONS (DGSFP)
El DGSFP és l’organisme encarregat de supervisar el funcionament de les entitats d’assegurances i de plans i fons de pensions.
- Empreses asseguradores, cobertures de riscos:
a) Ram Vida: vida.
Assegurança de vida en vida:
-”Vitalicis” garanteixen al beneficiari un capital o una renda vitalícia
- Invalidesa
b) Ram no vida: llar, automòbil, robatori responsabilitat civil, salut, construcció, incendi,.....
- Plans i fons de pensions: objectiu complementar les prestacions de la S.Social ( avantatges fiscals per les aportacions )

MERCATS FINANCERS
Són el conjunt de llocs i procediments per mitjà del qual es produeix el contacte entre estalviadors i inversors per mitjà d’intermediaris, per intercanviar actius financers i fixar els seus preus. Com; Borses de valors, Renda Fixa –AIAF, Futurs i Opcions financers MEFF, Divises
Funcions dels mercats:
-Posar en contacte als agents que intervenen en els mercats - Mecanisme de fixació de preus i condicions de venda dels actius
- Proporciona liquiditat als actius - Reduir terminis i costos d’intermediació.


PRODUCTES DE PASSIU
• Dipòsits estructurats sense garantia de capital: La rendibilitat dependrà de dos aspectes:
- Una rendibilitat fixa s/ import dipòsit. Interès prefixat.
- Una possible rendibilitat variable negativa/positiva, segons comportament de la cotització de la/les accions vinculades
• ”Cedulas hipotecarias”, bons hipotecaris : Tìtols nominatius, garantits pel volum de préstecs hipotecaris de l’EC.
• Deute subordinada: Renda fixa
• Assegurances Vida Estalvi. EF i Companyies d’assegurances.
Assegurances Rendes: -Temporal -Vitalícies (Defunció)-”Capital cedido” -Avantatges fiscals -Planificar herències
PRODUCTES INVERSIÓ (ESTALVI) FORA BALANÇ
• INSTITUCIONS D’INVERSIÓ COLECTIVA: Procés de DESINTERMEDIACIÓ FINANCERA , compra actius per invertir. No tansforma.
Tenen objecte de captació de fons, béns o drets del públic per gestionar i invertir-los en bens , drets , valors o altres
instruments.
• FONS D’INVERSIÓ: és un patrimoni sense personalitat jurídica , que pertany a una pluralitat d‘inversors. La seva
representació correspon a una Societat gestora de IIC (S.A) , Societat Gestora Institució Inversió Col·lectiva , que exerceix les
facultats de domini sense ser la propietària del fons, amb el concurs d’un Dipositari.
• Avantatges:
Permet al partícip la diversificació de les inversions i amb menys costos. , Permet inversió amb liquiditat., Millor relació cost,
benefici, que inversió directa., Gestió professional amb equip d’analistes de mercat. Rendibilitat. (Accés a mercats majoristes
i economies d’escala), Transparència (diàriament es publica el valor liquidatiu del fons)


 PLANS I FONS DE PENSIONS
• Son un instrument de previsió social
• El Pla de Pensions és un contracte privat i voluntari per donar cobertura a : jubilació, invalidesa, defunció i dependència en
forma de renda o capital immediat o diferit .Són conjunt de normes drets i obligacions.
• El Fons de Pensions son patrimonis creats per donar compliment als drets i obligacions recollits en els PP que integren.
• En aquest contracte , materialitzat en unes especificacions , es deriven obligacions i drets econòmics lligats a determinades
contingències
• PLANS INDIVIDUALS . Formalitza directament el particep
• PLANS D’EMPRESA : Formalitza l’empresa com a promotora
• PLANS ASOCATS : El Promotor és : Sindicats, gremi, etc.
• Les aportacions tenen avantatges fiscals fins 8.000 euros o 30% BI.
• PROMOTOR – PARTICEPS I BENEFICIARIS DEL PLA .
• CONTINGENCIES I PRESTACIONS (EN FORMA CAPITAL O RENDA)

MERCAT INTERBANCARI
• Mercat on es desenvolupen tant operacions de regulació monetària, entre les entitats de crèdit localitzades en àrea Euro i
l’Eurosistema, com operacions entre les pròpies entitats de crèdit.
• Elevats volums, mercat majorista
• Les operacions es realitzen amb dipòsits i retirades de fons en els Bancs Centrals. Els Bancs Centrals fixen els preus i són
referència per les operacions d’actiu.
• Operacions per telèfon o via electrònica.
• Operacions entre entitats entre Bancs zona Euro

Entradas relacionadas: