Gestió i Documentació Escolar: Guia Completa
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,02 KB
Pressupost Anual del Centre
És l’instrument de gestió econòmica que preveu, ordena i assigna els recursos a partir de les necessitats i possibilitats del centre.
El pressupost anual ha d’observar:
- Els aspectes generals
- Les prioritats i context
- Ingressos, per partides
- Despeses, per partides
- Resultat
- Seguiment i avaluació
El pressupost anual l’elabora el secretari/ària, a partir dels criteris establerts per l’Equip Directiu. L’aprova i l’avalua el Consell Escolar de Centre (ROC). Amb la LOMQE el projecte de gestió és aprovat pel Director i avaluat pel Consell Escolar.
Memòria Anual del Centre
En finalitzar el curs, el consell escolar i l’equip directiu realitzaran l’avaluació del grau de compliment de la programació general anual. Les conclusions més rellevants i les propostes de millora seran recollides en la memòria de final de curs, que es remetrà al Departament d’inspecció educativa. Aquesta memòria servirà de base per a l’elaboració de la programació general anual del curs següent.
Els elements per a l’anàlisi i valoració dels diferents projectes i plans duts a terme pel centre estaran centrats en: accions desenvolupades, valoració de les activitats, incidència en el centre i propostes de millora durant el curs i per al curs següent.
En aquest document, com a annex, s’hi ha d’adjuntar l’informe del pla de convivència, en els termes establerts als articles 14 i 15 del Decret 112/2006. Una còpia d’aquest informe s’ha d’enviar a l’Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar.
- L’elabora l’equip directiu. L’aprova i l’avalua el consell escolar de centre i el claustre n’informa els aspectes docents (ROC). La LOMQE no especifica res de la MAC.
Projecte Educatiu de Centre (PEC)
El PEC és el document identificador del centre i del seu entorn. Ha de recollir els valors, els objectius i les prioritats d’actuació, i incorporarà la concreció dels currículums establerts per la Conselleria d’Educació i Cultura que correspon fixar i aprovar al claustre, així com el tractament transversal en les àrees de l’educació en valors i altres ensenyaments. També ha d’incloure:
- Els trets de l’entorn sociocultural del centre que en determinen la seva caracterització.
- Les característiques de l’educació que s’hi imparteix, amb esment a les opcions pedagògiques, a la forma d’atenció a la diversitat de l’alumnat, a l’acció tutorial, i deurà respectar el principi de no discriminació i d’inclusió educativa com a valors fonamentals, així com els principis i objectius recollits a les lleis educatives.
- El projecte lingüístic i el pla de convivència.
- El projecte educatiu ha de ser aprovat i avaluat pel Consell Escolar (ROC i LOE). La LOMQE determina que serà avaluat pel Consell Escolar i aprovat pel Director.
Concreció Curricular (CC)
Fent ús de la seva autonomia, els centres educatius han d’adaptar, desenvolupar i completar a la seva pròpia realitat, el currículum prescriptiu d’educació primària. Això es reflectirà en les programacions didàctiques i d’aula del professorat i es posarà especial èmfasi al tractament de les competències bàsiques en el currículum.
Per a l’elaboració de la concreció curricular cal tenir present:
- La relació entre les àrees curriculars i les competències bàsiques.
- Els acords del centre sobre el tractament de les competències bàsiques.
- Les mesures de coordinació entre els cicles.
- El tractament de la lectura en totes les àrees.
- El tractament de les tecnologies de la informació i la comunicació en totes les àrees.
- Els criteris generals de promoció.
El currículum d’educació primària ve regulat pel Decret 72/2008, de 27 de juny (BOIB núm. 92, del 2 de juliol) pel qual s’estableix el currículum de l’educació primària. Aquest Decret està desenvolupat per l’Ordre de la consellera d’Educació i Cultura d’abril de 2009, sobre el desenvolupament de l’educació primària a les Illes Balears.
- L’elaboració d’aquesta concreció curricular correspon als equips de cicle, li donarà coherència la Comissió de Coordinació Pedagògica (CCP) i l’aprovarà el Claustre de Professorat (ROC, LOE i també la LOMQE).
Projecte Lingüístic de Centre (PLC)
El projecte lingüístic, inserit dins el projecte educatiu de centre, ha d’especificar la metodologia utilitzada per a la introducció i el tractament de cadascuna de les llengües que estableix el currículum i ha de determinar també les mesures per a la coordinació entre el professorat que ha d’impartir ensenyaments en distintes llengües.