Gestió Clínica i Atenció Primària en Salut

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,41 KB

Informació per a la Gestió Clínica

Informació per a la gestió clínica: 1. Gestió clínica, 2. Informació per a la planificació, 3. Control d'operacions diàries, 4. Control de qualitat de l'assistència.

  1. Gestió clínica:
    • Aspectes clau: Metge com a punt clau de control, determina les prestacions que s'han de fer a un malalt. Interès del metge en l'increment de l'efectivitat i eficiència. Solució: Aplicar SCP (Sistema de Classificació de Pacients).
    • Definició (Gestió Clínica): Conjunt d'activitats de gestió de pacients on la presa de decisions es basa en la informació de les tipologies de pacients tractats.
    • Destinataris de la informació: Directius, caps de servei, caps de departament.
    • Continguts: Anàlisi de la casuística, funcionament, qualitat, consum de recursos. Comparació amb altres períodes, objectius fixats, altres centres.
  2. Informació per a la planificació:
    • Concepte: Utilització de la informació per al creixement de l'organització/servei.
    • Tècniques: Simulació d'escenaris de futur.
    • Exemple: Variació de l'ús de consum d'estades i cost no justificat per la casuística, introduir CMA (Cirurgia Major Ambulatòria).
  3. Control d'operacions diàries:
    • Concepte: Disposar d'informació de casuística hospitalària que complementi la informació existent en el SHI (Sistema d'Informació Hospitalària).
    • Exemples: Detecció d'allargament d'estada, planificació d'altes.
    • Problemes: Assignació provisional DRG (Diagnosis Related Group).
  4. Control de qualitat de l'assistència:
    • Àmbits:
      1. Millora dels indicadors assistencials tradicionals.
      2. Detecció de casos atípics per revisió.
      3. Detectar ingressos incorrectes.
  5. Millora dels indicadors: Ajustar la casuística (índex de maternitat i de reingressos); comptar per períodes, objectius i altres centres; crear alarmes.
  6. Detecció de casos atípics per a una revisió: Casos les característiques dels quals s'allunyen dels grups de referència, estades anormalment altes, problemes d'informació, qualitat de processos, valors propis de determinats GRD.
  7. Detecció d'ingressos incorrectes: Determinats valors del Pnc (Pes al naixement).

Atenció Primària en Salut

Concepte: Assistència essencial, cost suportable per la comunitat i país (per a tothom), a l'abast de tothom, basada en mètodes i tecnologies pràctiques, fonamentades científicament i socialment acceptades. Forma part del SNS (Sistema Nacional de Salut), n'és la funció central i nucli principal, representa el primer nivell de contacte amb el SNS.

Funcions mínimes dels serveis de Salut en Atenció Primària

  1. Promoció de la salut (la més important).
  2. Prevenció de la malaltia (més específica), ja sigui en tema de vacunacions, diagnòstic precoç, etc.
  3. Tractaments dels problemes de salut (la més desenvolupada).
  4. Rehabilitació (readaptació al règim habitual).

Evolució històrica

1942 creació del SOE (Seguro Obligatorio de Enfermedad). Primer nivell (metges generalistes), segon nivell (atenció especialitzada), tercer nivell (hospitals). Abans l'Atenció Primària no tenia tanta força com ara, tan desenvolupada.

Característiques del canvi de model previ d'assistència ambulatòria

Malaltia (salut i prevenció), tractament de problemes (promoció de salut), especialistes + metge + pràctica individual (metges generalistes, altres professionals, treball en equip), recepció passiva de prestacions (autoresponsabilitat).

Elements conceptuals de l'Atenció Primària de Salut

Model integral, atenció integrada (promoció, tractament, prevenció, rehabilitació), contínua, permanent, activa, accessible, basada en el treball en equip, comunitària i participativa, programada i avaluada, docent i investigadora. Tot això és gràcies a la reforma de l'Atenció Primària (estructures bàsiques de salut, mesures de la reforma de l'Atenció Primària a Catalunya).

Nomenclatura a Espanya/Catalunya

Àrees de Salut/Regions sanitàries; Zona bàsica de Salut/ABS; Centre de Salut/CAP.

EAP: Equips d'Atenció Primària

L'equip d'atenció primària (EAP) és el conjunt de professionals de medicina de família, pediatria, infermeria, odontologia, treball social i d'atenció al ciutadà, preparat per oferir una atenció integral que inclou l'atenció i la promoció de la salut i l'educació en els hàbits saludables, la prevenció de malalties i l'orientació en l'assistència social.

Àrees funcionals dels EAP

  1. Atenció directa:
    • Horari: 9-20 hores.
    • Unitat de recepció de malalts: Recepció, informació dels serveis prestats, orientació de les demandes, programació de les visites i citacions.
    • Atenció a consulta: De qualsevol professional sanitari durant el seu horari normal (assistència programada/espontània).
    • Atenció domiciliària: De qualsevol professional sanitari al domicili durant el seu horari normal (assistència programada/espontània).
    • Atenció continuada: Atenció sol·licitada fora de l'horari normal, ja sigui en el centre o domicili.
    • Atenció d'urgències: Problema de salut que requereix una atenció immediata.
    • Activitats preventives: Educació sanitària sobre hàbits saludables, riscos per a la salut, orientació i planificació familiar, control d'embarassos, accions contra factors de risc, vacunacions, control del pacient de risc elevat, detecció precoç de problemes de salut.
  2. Salut de la comunitat: Conèixer la població (canvis demogràfics), identificar els principals problemes i necessitats de salut de la població assignada i poder tenir vigilància continuada, planificar i executar programes de salut comunitaris, impulsar la cooperació entre institucions i participació de la població en programes, proporcionar informació sanitària de l'ABS (Àrea Bàsica de Salut).
  3. Administració i coordinació: Organització interna de l'EAP, administració dels recursos de l'ABS i el suport logístic, vetllar per la qualitat de l'atenció prestada, memòria anual d'activitats, coordinació amb els serveis de referència.
  4. Docència i recerca: Formació continuada de tots els membres de l'EAP, docència de pregrau i postgrau de les professions que tinguin l'atenció primària de salut com a àmbit d'actuació, recerca aplicada sobre els problemes més prevalents i l'organització de serveis.

Programes dels EAP

  1. Problemes crònics de salut més prevalents (HTA, DM, obesitat, pacient terminal, salut escolar).
  2. Prevenció del càncer de mama i de cèrvix.
  3. Càries dental.
  4. Atenció al lactant.
  5. Alimentació i nutrició.
  6. Educació sanitària.
  7. Programes preventius.
  8. Prevenció d'accidents.
  9. Tabaquisme.
  10. SIDA.

Especialitats de l'Atenció Especialitzada

(Que estan més a prop de l'Atenció Primària)

Cardiologia, pneumologia, cirurgia general, dermatologia, aparell digestiu, neurologia, urologia, ORL, COT, reumatologia, oftalmologia.

Els sistemes d'informació en Atenció Primària de Salut

Història: Anys 80, s'introdueix PC per a dades administratives, i els registres en format CMBD. Estadística i epidemiologia.

Raons que justifiquen la seva introducció

  • Beneficiaris: SNS, professionals, indústria farmacèutica, asseguradores, usuaris.
  • Processos: Administració, atenció al pacient, recerca, continuïtat de l'assistència, codificació i epidemiologia, control de qualitat, formació continuada.

Factors per a la seva introducció

Paper dels professionals i agents implicats, educació en Sistemes d'Informació, definició dels models de referència, iniciativa financera.

Requeriments dels Sistemes d'Informació en Atenció Primària

Registre d'usuaris, gestió d'agendes, de totes les consultes, registre de factors de risc i activitats preventives i de promoció de la salut, gestió de processos d'incapacitat temporal i invalidesa, gestió de la prescripció farmacèutica, gestió de compres, emmagatzematge, consum i estocs, gestió de facturació, estadística, registre de derivacions a altres unitats productives i proves complementàries, gestió del personal.


Què fem?

Recollida de dades, validació de les dades, guardar les dades, indicadors d'avaluació (convertir dades en informació de procés i de resultats), presentació de la informació i valoració.

Entradas relacionadas: