Gestió de l'Aigua a Catalunya: Conceptes Clau i Sostenibilitat
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,35 KB
Conceptes Clau en la Gestió de l'Aigua
Balanç Hídric: Entrades i Sortides d'Aigua
El balanç hídric és la relació d’entrades i sortides d’aigua d’una conca. La fórmula que el defineix és:
Precipitació = Evapotranspiració + Escorrentia Superficial + Escorrentia Subterrània
Conca Hidrogràfica: Definició i Propietats
Una conca hidrogràfica és una zona de terreny on l’aigua drena cap a una llera principal. És una formació natural dotada de propietats hidrològiques, físiques, químiques i biològiques comunes que configuren aspectes diversos com el clima, la litologia o el paisatge.
L’aigua que entra en una conca pot sortir de tres formes:
- Evapotranspiració
- Drenatge superficial (o escorrentia superficial)
- Drenatge subterrani (o escorrentia subterrània)
Lisímetre: Mesura de l'Aigua en el Sòl
Un lisímetre és un recipient ple de terra que té un forat a la part inferior. Si aquest es rega, es pot mesurar la quantitat d’aigua que surt per sota, la que queda emmagatzemada i la que s’evapora.
Usos de l'Aigua a Catalunya: Sector Agrícola
A Catalunya, un 72,5% de l’aigua es destina a usos agrícoles.
Aigües Minerals: Característiques i Legislació
Les aigües minerals són aigües amb un contingut mínim d’ions en dissolució. Les seves característiques són fruit del tipus de terreny que constitueix l’aqüífer. Com a recurs natural, la legislació aplicable a aquest tipus d’aigua és la minera, i el seu ús i aprofitament estan recollits en la Llei de Mines.
Petjada Hídrica: Indicador de Consum d'Aigua
La petjada hídrica és l’indicador que relaciona l’aigua amb el consum de la població. Representa el volum total d’aigua que s’utilitza per a la producció de productes i serveis consumits.
Petjada Hídrica Individual
A escala individual, és la quantitat total d’aigua virtual de tots els productes consumits.
Petjada Hídrica a Escala de País
A escala d’un país, és l’aigua que li cal a la seva població per satisfer les seves necessitats, tenint en compte que és aigua que s’extreu del seu territori.
Desalinització de l'Aigua de Mar: Mètodes
Destil·lació
S’utilitza una font de calor per evaporar l’aigua, que posteriorment es condensa. L’aigua destil·lada obtinguda no conté minerals i no és apta per beure; cal aportar un cert grau de salinitat per obtenir-ne la concentració adequada.
Tecnologia de Membranes (Osmosi Inversa)
Consisteix a eliminar les sals de l’aigua fent-la travessar a molta pressió per una membrana semipermeable que deixa passar l’aigua però no les sals.
Transvasaments d'Aigua: Impactes i Gestió
Els transvasaments consisteixen en l’exportació d’aigua des de conques hidrogràfiques excedentàries cap a conques deficitàries.
Avantatges dels Transvasaments
- Correcció del dèficit d’aigües.
Inconvenients dels Transvasaments
- Construcció d’embassaments.
- Gran despesa econòmica.
- Conflictes regionals i socials.
Impactes dels Transvasaments
D’una banda, sorgeixen conflictes entre els habitants de les conques implicades, ja que l’aigua és un recurs sovint escàs, especialment quan es planteja un transvasament. A més dels conflictes humans, hi ha impactes mediambientals significatius:
- La zona deltaica del riu exportador pot veure’s salinitzada per la menor arribada d’aigua, afectant cultius i ecosistemes.
- La zona deltaica pot patir regressió a causa de la disminució de sediments, afavorint l’erosió del delta per la dinàmica riu-mar.
- L’ecosistema fluvial del riu exportador també es veurà afectat si el cabal ecològic no és prou elevat.
Gestió Eficient de l'Aigua: Reg Gota a Gota
El reg gota a gota és el més efectiu, ja que pràcticament s’aprofita tota l’aigua i se n’evapora molt poca.
Estalvi d'Aigua en la Indústria
La indústria pot estalviar aigua de diferents formes:
- Depurant i reutilitzant l’aigua.
- Reciclant l’aigua dels circuits de refrigeració, refredant-la i tornant-la a canalitzar en comptes de reemplaçar-la per aigua freda.
- Utilitzant maquinària de baix consum d’aigua.
Cabal Ecològic: Preservació Fluvial
El cabal ecològic és el cabal mínim que ha de dur un riu perquè l’ecosistema fluvial no es vegi deteriorat.
Competències de l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua)
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) és l’organisme responsable dels diferents elements del cicle de l’aigua a Catalunya.
- Promoció, construcció, explotació i manteniment de les obres hidràuliques de la Generalitat de Catalunya.
- Control, vigilància i inspecció de les xarxes i instal·lacions hidràuliques.
- Control de la qualitat de les platges i de les aigües.
- Control de la contaminació d’aigües.
- Promoció d’entitats i associacions vinculades amb l’aigua.