Geomorfologia Fluvial i Costanera: Rius, Costes i Glaceres

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,89 KB

La Dinàmica Fluvial: Transport i Erosió

La capacitat de transport és la quantitat màxima de sediments que un riu pot transportar per a un cabal i una velocitat determinats. A major cabal i velocitat, major és la capacitat de transport.

La càrrega és la quantitat real de material que el riu transporta en un moment determinat.

Si la càrrega és inferior a la capacitat de transport, el riu erosionarà. Si la càrrega supera la capacitat de transport, abandonarà part dels materials, és a dir, sedimentarà, fins que s'igualin les dues magnituds.

Erosió Regressiva

L'erosió regressiva es produeix quan disminueix el nivell del mar. El perfil longitudinal del riu es modifica, el pendent augmenta i el riu té més energia, la qual cosa li permet erosionar, però ho fa cap amunt, des de la desembocadura cap a la capçalera.

El Perfil d'Equilibri Fluvial

El perfil d'equilibri és un perfil longitudinal teòric on el pendent en cada punt és just el suficient per transportar materials sense erosionar ni sedimentar. En cada punt, la capacitat i la càrrega són iguals, de manera que el riu no sedimenta ni tampoc erosiona.

Aquesta corba és teòrica; el riu mai l'aconsegueix plenament perquè sempre està creant relleu, hi ha variacions en el nivell del mar i canvis constants de cabal.

L'Evolució de les Costes

L'evolució d'una costa està regida per quatre processos principals: emersió, enfonsament, erosió i sedimentació. Els dos primers comporten variacions en la vertical, mentre que els altres dos actuen en l'horitzontal. Els quatre processos poden actuar simultàniament.

Períodes Erosius i de Sedimentació

  • Els períodes erosius es manifesten per la presència de penya-segats i plataformes d'abrasió.
  • Els períodes de sedimentació impliquen un increment de la superfície emergida del continent.

Costes Escarpades

En les costes escarpades, l'erosió es concentra en els promontoris i la sedimentació en els entrants. Aquesta costa, al llarg de la seva evolució, tendirà a un perfil recte i pla, però serà molt difícil aconseguir-ho a causa dels moviments verticals.

Moviments Relatius del Nivell del Mar

Les emersions (baixada del nivell del mar, pujada del nivell de la terra) o les immersions (pujada del nivell del mar i baixada del nivell de la terra) són moviments relatius del continent respecte del nivell de l'oceà.

Actualment, el nivell del mar ha augmentat, per tant, la majoria de costes es troben en fase d'enfonsament (rius i fiords són conseqüència d'aquests enfonsaments).

Formes del Relleu: Glacials i Fluvials

Formes Glacials

Les morenes estan constituïdes per tots els materials que el gel arrenca al seu pas. Tenen un aspecte caòtic i massiu.

Els blocs erràtics són grans blocs rocosos de composició diferent a la del terreny on es troben, ja que han estat arrossegats pel gel. Aquests dos fenòmens són característics d'un ambient glacial.

Formes Fluvials

Els meandres són les corbes que descriu el riu quan circula per un únic curs, a causa de la finor dels sediments i un pendent més suau.

Si el nivell del mar disminueix, el riu s'encaixa en la plana d'inundació i aquesta queda per sobre, formant un graó. Si torna a pujar, es produeix sedimentació. A les zones temperades, aquest procés s'ha de repetir quatre vegades, quedant quatre graons topogràfics a banda i banda del riu que s'anomenen terrasses fluvials.

Desembocadures Fluvials: Deltes i Estuaris

Si el riu desemboca en una massa d'aigua tranquil·la, es forma un delta, que és un dipòsit de sediments. La sedimentació es produeix perquè la velocitat disminueix molt ràpidament en penetrar en la massa d'aigua. La sedimentació fa que el riu talli els seus propis dipòsits i es bifurqui en canals múltiples que donen forma arquejada al delta.

Un estuari és una mena de delta que impedeix l'acumulació de gaires sediments a la boca del riu, de manera que s'acumulen als laterals i al fons de la vall terminal del riu. En aquest cas, el perfil de la costa no s'altera significativament.

Factors Determinants en la Formació d'un Delta

Dos factors principals determinen la formació o no d'un delta:

  • Factors Oceanogràfics: Les grans marees i els forts corrents propers a la costa dificulten la formació de deltes.
  • Factors Tectònics: Només es desenvolupen grans deltes si el fons de la conca es pot enfonsar sota el pes dels sediments. Sense aquesta capacitat de subsidència, el delta no creix gaire.

Entradas relacionadas: