Geografia de les Àrees Rocoses i Costaneres

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,68 KB

L’àrea silícia

Les roques predominants en aquesta àrea són el granit, la pissarra, entre d’altres. Predomina el granit, una roca cristal·lina i rígida, que crea diferents tipus de relleu:

En uns casos, el granit s'altera químicament i en profunditat per l'aigua: els seus cristalls es descomponen i es transformen en arenes brunogroguenques.

En altres casos, el granit s'altera a partir de les diàclasis o fractures de la roca. Les formes són diferents segons l'altitud:

A les àrees d'alta muntanya, l'aigua es filtra per les fractures de les roques i, en gelar-se, augmenta de volum i les trenca. El resultat és la formació de crestes agudes, escarpades i dentades (galayos) i de tarteres o acumulacions de fragments de roques trencades al peu de les muntanyes.

A les zones menys elevades, les formes depenen de la disposició de les fractures. Si les diàclasis són paral·leles a la superfície, el granit es descarna o disgrega lentament i origina un paisatge de formes suaument ondulades i arrodonides, anomenades doms.

Si les diàclasis són perpendiculars, es formen boles. Aquestes poden quedar amuntonades unes sobre altres formant roquissars. Altres vegades, les boles es disposen als vessants o al peu de les muntanyes i constitueixen un caos granític.

L'àrea calcària: L'àrea calcària està integrada per roques de l'era secundària plegades en l'era terciària (orogènesi alpina). La seva localització forma una Z invertida que s'estén pels Prepirineus, les Muntanyes Basques, la part oriental de la serralada Cantàbrica, la serralada Ibèrica, part de la serralada Litoral Catalana i la serralada Subbètica. La roca predominant d'aquesta àrea és la calcària, que es dissol fàcilment amb l'aigua. Dona lloc a un relleu càrstic:

  • Els rasclers o lapiaz són solcs o cavitats separades per barandats més o menys aguts.
  • Les gorges o congostos són valls estretes i profundes, emmarcades per vessants abruptes, causades pels rius.
  • Els polies són depressions allargades de fons horitzontal emmarcades per vessants abruptes.
  • Les dolines són grans cavitats formades als llocs on l'aigua s'estanca.

L'àrea argilosa: L'àrea argilosa està integrada per roques sedimentàries de les eres terciària i quaternària. Es localitza a les conques de les àrees septentrional i meridional de la Meseta, a les depressions de l'Ebre i del Guadalquivir, en àrees enfonsades i a les planes costaneres mediterrànies. La roca predominant en aquesta àrea és l'argila (marbres i guixos); a causa de la blandor dels materials, genera dos tipus de relleu:

En uns casos, els rius obrin valls que separen estructures horitzontals. Aquestes es desgasten molt prompte i originen planes suaument ondulades: les campiñas.

A les zones on alternen llargs períodes secs i calorosos amb altres de pluges curtes i torrencials, i no hi ha la protecció vegetal (sud-est peninsular i zona central de la vall de l'Ebre), l'aigua de torrentera desgasta intensament els vessants. S'hi formen xaragalls o solcs estrets i profunds separats per arestes. El seu ampli desenvolupament sobre una zona origina un paisatge peculiar anomenat badlands.


Les depressions exteriors a la Meseta

La Depressió de l’Ebre: es paral·lela als Pirineus i es troba tancada per la serralada Ibèrica i per la serralada Litoral Catalana. La depressió va estar primer ocupada per la mar, després es va tancar i es va transformar en un gran llac a finals de l'era terciària, quan l'Ebre es va obrir pas fins a la mar a través de la serralada Litoral Catalana. Els seus materials són marins i continentals.

La Depressió del Guadalquivir: es paral·lela a les serralades bètiques i es disposa entre Sierra Morena i l'Oceà Atlàntic. Primer va estar oberta a la mar, després es va convertir en un llac litoral o albufera i més tard, per rebliment, en maresmes pantanoses. Es va reblir amb argiles, calcàries i margues marines.


Costes atlàntiques

Costa cantàbrica: predomini de les formes altes i rectilínies. Poques platges i planes litorals, donat que la serralada Cantàbrica s’enfonsa ràpidament al mar.

Els accidents principals són els penya-segats i les rases; també hi ha ries, que són curtes i estretes, resultat de valls excavades per l’erosió fluvial en els estrats de les roques toves envaïdes pel mar.

Ries gallegues: des de la Punta de La Estaca de Bares i el cap Ortegal, els punts més septentrionals de la Península, fins a la frontera amb Portugal. El tret característic en són les seves profundes ries. Per aquestes valls, la mar pot penetrar fins uns 25 i 35 km a l'interior.

Costa atlàntica andalusa: té com a accidents principals les maresmes, com les formades a la desembocadura del Guadalquivir, les fletxes litorals, com la del Rompido, i els camps de dunes, com el de Doñana.

Costes mediterrànies:

Litoral català: s'estén entre el delta de l'Ebre i la Costa Brava, presenta costes abruptes i platges i xicotetes planes litorals entre els promontoris rocosos, compta amb alguns deltes, com els dels rius Ebre i Llobregat.

Golf de València: des del cap de la Nau fins al delta de l’Ebre. Es caracteritza per les platges amples i arenoses, formades pels dipòsits marins; les albuferes, com la de València, i tómbols, com el de Peníscola.

El sector bètic: s’estén entre el penyal de Gibraltar i el cap de la Nau i presenta una costa abrupta. Són freqüents els camps de dunes, les albuferes, com la de la Mar Menor, i les terrasses marines.


Marga: roca sedimentària composta de calcària i argila, amb color blanquinos perquè predomina la roca calcària.

Transgressions marines: avanços de la mar sobre un territori no ocupat per aquest fins al moment, que es produeixen per enfonsaments de la costa o per l'elevació del nivell de les aigües.

Fractura: ruptura de l'escorça terrestre sense separació dels blocs fracturats.

Falla: ruptura de l'escorça terrestre amb separació de blocs fracturats.

Plec: deformació dels estrats geològics en forma d'ondulacions que resulta d'una pressió tectònica.

Granit: rocs magmàtics plutònics, és a dir, formats a l'interior de la terra i solidificats a partir d'un estat de fusió en vies obligades a ascendir cap a la superfície terrestre, de color clar grisenc.

La calcària: roca sedimentària, és a dir, formada a l'exterior de la terra a partir de fragments de roques o d'organismes preexistents.

Les planes costaneres: són franges litorals formades per roques sedimentàries procedents dels al·luvions dipositats pels rius en perdre força erosiva prop de la desembocadura o per l'acció combinada de la mar i dels rius.

Anticlinal: és la part convexa d'un plec simple. Sinclinal: és la part concava d'un plec simple.

Superfície d'erosió: extensió aplanada resultant de l'acció de l'erosió.

Rebliment: farciment d'una depressió mitjançant la sedimentació de materials transportats per l'aigua.

Terrassa marina: és una antiga platja que ha quedat més alta que l'actual nivell de la mar per l'elevació de la costa o per descens del nivell de la mar.

Entradas relacionadas: