Geodinàmica: Processos i fenòmens geològics

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,65 KB

GEODINÀMICA

Esllavisada: P: lliscament de material per sobre d'una o diverses supf. sense perdre el contacte amb la supf., per influència de la gravetat. El material esllavisat pot conservar en part la seva estructura original. R: estrats inclinats cap al talús calcàries G: murs de formigó, canvi de recorregut de carretera, ancoratges

  • Desprendimient

: P: blocs de roca de mides diverses es desprenen del massís i cane amb un recorregut parcial o total per l'aire. R: talús bastant vertical guixos, conglomeratsG: xarxes o malles, vegetació, murs de formigó, ancoratges, cunetes

  • Enfondrament

: P:mov. verticals del terreny que s'enfonsa respecte del seu entorn d'una manera sobtada (esfondraments), ligats a l'existencia de cavitats subterrànies formades per carstificació, o gradual (subsidència) R: carstificació calcàries carstificables, guixos i sals// argiles, llims, sorres i salsG: canvi d recorregut carretera, injeccions de formigó, eliminació de la capa de material soluble.

  • Colades de fang

: descens de material de granulometria fina amb gran quantitat d'aigua que en principi no necesiten grans pendents ja que es comporten com un líquid, flueixen amb facilitat. G: contraforts de formigó, tacussos forma cónica, reforestació, drenatges

  • Avinguda

: circulació d'aigua per la llena d'un riu amb valors anormalment alts.

  • Expansivitat

: augment substancialment del volum d'aigua que pot tenir un sòl argilesG: reforestació, preses, dics, murs, embassaments. Factors de risc: característica dels materials; litología, propietats, comportament/desprendiment impacte d'onades/activ humana; modificacions perfil/ aportació d'aigua a la massa inestable.

  • Erosivitat

: capacitat erosiva d'un agent geològic Erosionabilitat: capacitat d'un sòl a ser erosionat. Capacitat Càrrega: quantitat de materials en suspensió que pot aportar un riu per det. cabal. Càrrega: quantitat real de materials que porta un riu en suspensió Causes naturals: sismes: mov. vibratoris dels cismes poden provocar la inestabilitat dels materials/presència de fractures: plans debilitat/inclinació vessants: det. inclinació poden convertir-se en punts d'inest. en front de la gravetat.


Deriva litoral

Deriva litoral: Corrent d'aigua marina i de sediments parela·lela a la platja, produït per l'acció obliqüa de les onades. P: Els corrents produïts per les onades redistribueixen els sediments subministrats pels rius, que alimenten de sorra les platges. A més de l'acció directa de l'onatge, l'efecte dels corrents litorals sobre el transport de sediments provoca una evolució morfològica de la zona costanera. A causa del corrents litorals les ondes arriben a la costa de manera obliqua però retornen seguint el màxim pendent de la sorra, la qual cosa provoca el mov. en ziga-zaga de la sorra conegut com a DL.

  • Origen de la sorra

: erosió dels penya-segats, materials aportats pels rius i corrents continentals, materials procedents de mar endins.

  • Formació pensa-segat

: desprendiment o caiguda: trencament de part del terreny que cau per influència de la gravetat, de forma sobtada, amb un recorregut miním parcial per l'aire, típics d'escarpaments rocosos.

VULCANISME

predicció: xarxa de vigilancia, xara de sensors, cèlcul del temps d'arribada precursors: sorrolls i petits sismes per l'ascens del magma, canvis lleugers en la topografía del terreny, fumaroles, acidificació de l'nigua, comportament dels animals.

  • Mesures disminuir risc

: ordenació territorial, plans d'evacuació, sistemas de vigilancia.

  • Núvol ardent

: barrenes de gasos i cendres incandescents que es precipiten pels vessants dels edificis volcàncics, sobre tot a gran velocitat. Cremen tot allò que poden al seu pas i es diesen només les cendres.

  • Lahar

: corrents de fang o esllavissades que flueixen pels vessants d'un volcà. Són una mezcla de materials piroclàstic i aigua que flueix d'una vall fluvial.

  • Tsunami

: onades gegants causadles per una erupció freatomagmàtica o per l'esfondrament d'un aparell volcánico que provoquen el desplaçament d'una gran quantitat d'aigua.

  • Reptació

: mov. lent del sòl i dels dipòsits del vessants pendent avall, causat per la pensantor que fa descendió les partícules que el constitueixen.

  • Mesures correctores SL

: escullera: muy horizontal que frena la força de l'onada per evitar que s'emporti la sorra. espigó: mur vertical organitza la sorra.

  • Mesures correctores sòls expansivos

: sola: vertical, Llosa: horizontal uneix soles. materials porosos.

Entradas relacionadas: