Funcions i tipologies de la família: una visió completa
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,12 KB
Funcions familia:
·Capacitat d'integrar moltes funcions en una fórmula de convivència.
a) Econòmica:
Manteniment de membres no productius, divisió tasques domèstiques, transmissió de béns i patrimoni, unitat de consum (tenir diners per necessitats), evitar igualitarisme estatal (dret accedir mateixos drets públics.
b) Reproductora:
Tota societat regula actv. reguladores d'adults sexualment madurs. Una forma és establir regles que defineixen condicions en què relacions, embaràs, naixement i cris són permissibles. Cada societat té la seva pròpia combinació de regles i regles per transgressió de regles en aquest àmbit. La regulació suposa control de relacions entre persones que contribueixen de forma substancial al control social.
c) Educativa-Socialitzadora:
Objectiu és la integració de membres més joves en el sistema establert, moral/jurídicament.
d) Política-Religiosa:
Adoctrinament en dues parcel·les.
e) Psicològica:
Va des de satisfer necessitats i desitjos sexuals fins la satisfacció de les necessitats i desitjos de l'afecte, seguretat i reconeixement, tant pares com fills. També inclou cura de membres més grans. Protecció psicològica: descansa en solidaritat del grup i l'Estat intervé en la gestió política. Establiment de rols: (segons les cultura i tipus d'economia, la família varia en estructura de poders i distribució i establiment de rols. -Patriarcal: marit pren decisions sense consultar altres membres. -Equipoestatal: Estructura de poder igualitària. Drets iguals però divisió treball no es considerats com igual. -Matriarcal: Dona pren decisions.
Pla recolzament a famílies
-Bàsiques: Cap a membres i societat. Tenir en compte funcions de control, assignació de rols, resolució de conflictes, defensa personal...
-Emocionals: Es donen i transmeten en el si de la família. *Introjectives: promou coneixement de persona i família, interioritzades i accepta responsabilitat davant de problemes, família organitzada de forma exitosa, excitant confusió i caos. *Projectives: promouen anticreixement i desesperació, persona projecta fora el que ha d'enfrontar ella mateixa, família desestructurada i apareix patologia de grup.
Nous models de relació familiar:
Monoparentals, agregades, reconstruïdes i educadores.
Funcions de la família:
Aportar als integrants allò que necessiten per a una vida plena.
Tipologies de crisi
-Evolutives/normatives (acte vital familiar): Canvis esperables pel que passen tothom. Requereixen adaptació i és un sistema canviant i dinàmic. -Inesperades: Canvis que queden fora de la línia evolutiva. Depenent dels recursos i de les experiències, els períodes de crisi es viuen amb més o menys intensitat i la facilitat i la captació d'adaptació és diferent.
Teoria del cicle vital/Definició:
-La família com a procés: Evoluciona amb el temps, a mesura que els membres es desenvolupen i evolucionen. -Desenvolupament de la família: Les generacions es formen creant i sostenint els patrons circulars de funcionament familiar. -Cadascun dels cicles (canvis) en: L'estructura, manera d'interactuar i relacionar-se, establir límits, necessitats i expressió d'afecte.
Importància del cicle vital familiar:
Són cicles marcats per l'evolució natural i progressiva. Estan carregats de noves situacions (decisions, tasques, acords...)