Funcions dels músculs i adaptacions al sistema muscular

Enviado por Chuletator online y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,12 KB

Funcions dels músculs

auxiliar: ajuda al múscul agonista a fer el moviment. Si l’agonista no pot actuar, un múscul auxiliar el supleix.

sinergista/neutralitzador

actua simultàniament a l’agonista i hi col·labora indirectament, però sense realitzar la seva funció.

fixador/estabilitzador

estabilitza les articulacions i serveix per mantenir la postura o l’equilibri perquè altres músculs puguin realitzar la seva funció (deltoides de l’espatlla en la flexió del colze).

Press de banca

- pectorals i tríceps com a agonistes, per empènyer la barra i mantenir l’extensió dels colzes - dorsal i deltoide posterior com a antagonistes, facilitant el control de la barra - espatlles i bíceps com a auxiliars, col·laborant en la realització de l’esforç - abdominals, oblics, trapezis i altres músculs de l’esquena i el coll com a sinergistes i estabilitzadors, millorant el control de la força i mantenint el cos estable contra el banc.

Segons posició en el cos

Músculs del cap i el coll: s’encarreguen dels moviments de la boca, ulls i expressió facial, i participen en la fonació i en el tractament de l’aliment.

Músculs del tronc: s’encarreguen dels moviments de la columna, protegeixen els òrgans vitals de l’abdomen i intervenen en la respiració.

Músculs de les extremitats: produeixen els moviments dels segments corporals de cada membre (extremitats superiors i inferiors).

Adaptació neural

Són les modificacions que afecten el sistema nerviós, especialment les unitats motores, per efectuar una tasca muscular amb més eficàcia (coordinació intramuscular i intermuscular).

Adaptació estructural

Adaptació de l’estructura o la forma dels músculs principalment, però també del sistema osteoarticular.

Sistema muscular

La realització d’exercicis de força es tradueix en canvis en la morfologia dels músculs:

Hipertròfia: teixit muscular, concretament la secció transversal de les fibres, augmenta de volum. És el canvi més evident.

Tonificació: l’activitat muscular regular manté i augmenta el to o fermesa dels músculs.

Compliància/elastisitat: entesa com la capacitat de tornar a la forma original després d’una elongació.

Sistema ossi

L’exercici físic estimula el dipòsit de més fibres de col·lagen i sals minerals a la matriu de les cèl·lules òssies.

Sistema articular

Les variacions en la pressió i la calor generada durant l’activitat física generen líquid sinovial, que alimenta el cartílag de l’articulació.

Adaptació metabòlica

Cada tipus d’acció muscular requereix que es produeixin una sèrie de reaccions metabòliques que aportin l’energia adequada. Els entrenaments amb esforços curts i intensos incrementen els nivells de substrats energètics i dels enzims encarregats de facilitar l’obtenció d’energia sense oxigen.

Entradas relacionadas: