Funcions del mediador - mestre en la didàctica de la literatura
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,4 KB
BLOC 1: DIDÀCTICA DE LA LITERATURA
FUNCIONS DEL MEDIADOR - MESTRE
La literatura ajuda a socialitzar-se, ja que a través d’aquesta s’entenen molts comportaments socials. Ens permet posar nom a molts sentiments, ens mostra diferents maneres de pensar, d’expressar-se, de ser…
L’escola és democràtica, tots els nens han de tenir els mateixos drets. A ningú li podem prendre el dret a la lectura, i és per això que es remarca la importància que un nen al finalitzar la primària tingui l’hàbit de llegir. Hem de posar a l’abast de tots els nens tots els beneficis de la lectura. Amb el mestre - mediador es busca potenciar la lectura, busca generar un interès per llegir i generar xarxa amb la família.
El mestre és el pont, connecta els dos elements importants: nen - llibre.
CARACTERÍSTIQUES
del mestre com a mediador:
Hi ha un desplaçament del centre d’interès del docent (són més importants els interessos dels infants que no pas els del mestre, el més important passa a ser el nen i no el mestre).
Estil particular d’acompanyament, ja que la relació és més efectiva
Ha d’intervenir en el procés: col.locar-se en la ZDP (zona desenvolupament proper)
Descobrir corpus (conjunts) literaris més variats i amplis → Quan un nen ja ha descobert els llibres amb els que es sent còmode, el mestre ha de presentar-li altres llibres que potser tractin de la mateixa temàtica però estiguin escrits d’una altra manera. Ex: si al nen li agrada els llibres de futbolisimos, podem presentar-li altres llibres que tractin de futbol també però que no siguin aquells. Per poder fer això ha de conèixer bé l’alumne però també ha de conèixer corpus literaris per poder-li recomanar diferents llibres.
Fer interpretacions gradualment més complexes sobre les obres → Ha d’ajudar a fer segones o terceres interpretacions
Accedir a noves i diverses formes de gaudi en la trobada amb els textos → Es pot llegir de manera individual, però també hi ha altres maneres com per exemple els clubs de lectura (on parles del que has llegit), recomanacions,etc. Hi ha altres maneres de gaudir a través del llibre.
FUNCIONS
del mestre com a mediador:
Posada en escena de la postura del lector, que permeti transmetre una actitud d’entusiasme envers la literatura → Si el mestre està entusiasmat ho trapassarà als alumnes. Hem de contagiar les ganes de llegir, sent nosaltres els primers que tinguem ganes de llegir. L’actitud que mostra en vers als llibres és molt important. Pots crear l’entusiasme de bastantes maneres.
“La lectura a classe no és solament la dels alumnes” (Patrick Joole, 2006) → Importància del mestre com a model
Coneixement de les obres per poder fer recomanacions segons els interessos dels infants (biblioteca mental d’uns 500 llibres):
Coneixement panoràmic (ampli, que absti tots els tipus) → Hem de tenir un bagatge ampli de les diferents obres de la literatura infantil.
Capacitat d’anàlisi dels aprenentatges literaris que ofereixen al lector: personatges, veus narratives o relació del text amb la imatge → Hem de tenir la capacitat de fer un zoom.