Funcionament de les institucions de la Unió Europea
Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,24 KB
El Parlament Europeu:
Representa els ciutadans dels estats que pertanyen a la UE. Juntament amb el Consell de la UE hi exerceix una funció legislativa i pressupostària a més de funcions de consulta i control polític. La seva seu es troba a Estrasburg. Es reuneixen una vegada per mes almenys. Altres plens i reunions dels grups i comissions tenen lloc a Brussel·les. Es reuneixen per ideologia política.
A. Composició i elecció del Parlament Europeu:
Integrat per 766 diputats elegits entre els 28 estats membres per sufragi universal, directe, lliure i secret. La distribució de representants per estat es mourà en una forquilla mínima de 6 diputats com Malta i un màxim de 99 com Alemanya en proporcionalitat de la població que tenen.
B. Estructura i funcionament:
Les normes bàsiques del funcionament es recullen en un reglament intern. Els diputats del Parlament Europeu no s'agrupen per països, sinó que ho fan per grups polítics d'afinitat ideològica constituïts a l'escala de la UE com ara el PP Europeu o Aliança Progressista de Socialdemòcrates.
Les funcions fonamentals que exerceix el Parlament Europeu són: Funció de control: El Parlament exerceix un control polític sobre la Comissió. Funció pressupostària: El pressupost de la Unió ha de ser aprovat conjuntament amb el Consell de la UE. Funció legislativa: El Parlament també debat i aprova juntament amb el Consell de la UE, la legislació de la UE, per la qual cosa tots 2 es converteixen en colegisladors a través del procediment legislatiu ordinari.
El Consell de la Unió Europea:
També anomenat Consell de Ministres Europeus té la seu a Brussel·les. Representa els estats membres i és el principal òrgan decisori de la UE. Constitueix el fòrum on es reuneixen els ministres dels països de la UE per adoptar la legislació i coordinar polítiques per temes.
Funcions:
Coordinar les diverses polítiques econòmiques dels països de la UE. Signar acords entre la UE i altres països. Aprovar el pressupost anual de la UE. Desenvolupar les polítiques exterior i de defensa de la UE. Coordinar la cooperació entre els tribunals i policies dels països membres.
La Comissió:
En l'àmbit de la UE, la Comissió és l'organisme que més s'assembla al Govern i Administració ja que exerceix funcions de direcció política i de gestió i executa les decisions del Parlament i del Consell.
A. Composició
Els membres de la Comissió es denominen comissaris. Composta per 28 membres.
B. Funcions:
1. Proposar la nova legislació al Parlament i al Consell. Disposa de la iniciativa legislativa de la Unió malgrat que el Consell, el Parlament i fins i tot els ciutadans poden instar-la perquè elabori una decisió.
2. Com a òrgan executiu, gestionar el pressupost de la UE i aplicar les polítiques de la UE.
3. Fer complir la legislació de la UE juntament amb el Tribunal de Justícia, ja que és la responsable de vetllar pel dret de la Unió.
4. Representar la UE en l'escena internacional davant organitzacions o altres estats.
Tribunal de Justícia de la Unió Europea:
S'encarrega d'interpretar el dret de la UE per garantir que s'apliqui de la mateixa manera a tots els països membres. Resol els conflictes legals entre els estats i les institucions de la UE, tot i que els particulars, les empreses i organitzacions també s'hi poden adreçar si consideren que una institució de la UE ha vulnerat els seus drets. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea està integrat per tres òrgans jurisdiccionals: el Tribunal de Justícia, el Tribunal General i diversos tribunals especialitzats com ara el Tribunal de Funció Pública.
Tribunal de Comptes Europeu:
S'encarrega de fiscalitzar i auditar les finances comunitàries. El Tribunal exerceix funcions d'examen i de control, com ara l'anàlisi de la legalitat i regularitat en l'obtenció i la utilització dels fons comunitaris, dels ingressos i de les despeses.
El Banc Central Europeu:
Té la seu central a Frankfurt. És una de les institucions més importants de la UE. Objectius: Gestió de l'Euro. Protegir l'estabilitat dels preus de la UE.
A mitjà termini, el BCE té per objectiu que el nivell general de preus de les economies dels països de la zona euro es mantingui per sota del 2% interanual. S'integra amb els bancs centrals dels estats membres, en el que es denomina Sistema Europeu de Bancs Centrals (SEBC).
Funcions: Fixar tipus d'interès fonamentals per a la zona de l'euro i controlar l'oferta de diners. Gestionar les reserves de divises de l'Eurozona, comprant o venent divises en cas necessari per mantenir l'equilibri dels tipus de canvi. Supervisar adequadament les institucions i mercats financers. Vetllar per el bon funcionament dels sistemes de pagament de la UE. Autoritzar els bancs centrals dels països de l'Eurozona a emetre bitllets i monedes metàl·liques a la Unió.
Consta de dos òrgans fonamentals: Comitè Executiu i Consell de Govern.