Estats i Fronteres: Definició, Tipus i Impacte Global

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,07 KB

Estats i la Divisió del Món: Conceptes i Fronteres

L'Estat és un territori delimitat per fronteres, amb una sobirania interior absoluta i una elevada centralització del poder polític. Per tant, els estats són territoris que estan sota l'administració d'un mateix govern.

Els Estats Actuals: Origen i Evolució

L'origen de molts estats actuals el trobem en:

  • Els nacionalismes del segle XIX i XX i les guerres mundials.
  • El procés de descolonització (1955-1975).
  • La crisi del sistema comunista (1989-1996).

Al llarg del segle XX hem passat d'uns cinquanta estats a uns dos-cents. Queda per repartir l'Antàrtida.

Les Fronteres: Delimitació i Organització de l'Espai

Els estats se separen per línies frontereres imaginàries. Aquest concepte va unit al d'estat dels segles XVIII i XIX. La frontera és un instrument geogràfic de diferenciació i separació entre territoris. La frontera es constitueix en un sistema d'organització de l'espai mundial. Els estats actuals estan separats per línies frontereres molt ben precisades, tret d'alguna zona amazònica o de l'Himàlaia.

Tipus de Fronteres Terrestres

  • Fronteres naturals: Els límits els marquen els accidents geogràfics (serralades, rius, etc.). Exemple: França, amb el nacionalisme de la Revolució Francesa.
  • Frontera nacional: Els límits els marquen les divisions ètniques. Exemple: Nacionalisme alemany i el conflicte entre França i Alemanya pels territoris d'Alsàcia i Lorena.
  • Fronteres contractuals: Fronteres que es creen a partir de pactes entre països o acords després d'una guerra. Exemple: França i Espanya (Llívia).
  • Cas especial: Fronteres de traçat geomètric: Segueixen paral·lels i meridians. Exemples: EUA i Canadà (49º Nord), Líbia i Egipte (25º Est).

Fronteres Marítimes

Són el límit de les aigües territorials (espai marítim que un estat considera com a propi). Les defineix l'ONU el 1982 (Convenció sobre el Dret del Mar), a 12 milles marines a partir de la costa del país.

Fronteres Aèries

Sobirania en part de l'atmosfera sobre el territori continental o aigües territorials, entre 40 i 160 km d'altitud.

Conseqüències de les Fronteres

  1. Zona de ruptura: Es trenca la unitat econòmica i es pot produir despoblació i fins i tot buit de població i d'activitats econòmiques compartides.
  2. Zona de relacions entre estats: Podem trobar intercanvi econòmic important, regions econòmiques transfrontereres, intercanvis legals i il·legals de mercaderies, intercanvis de persones (treball) i creixement demogràfic de la zona.

Per altra banda, l'establiment de fronteres ha desenvolupat el concepte d'IRREDEMPTISME en alguns casos.

Es va denominar irredemptisme, al segle XIX, a la reivindicació per part d'Itàlia dels territoris que considerava seus (Malta, Còrsega, Ístria, Trentino, Trieste).

Entradas relacionadas: