Formes úniques de continuïtat en l’espai

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,27 KB

Fitxa tècnica

Títol: Formes úniques de continuïtat en l’espai,

Autor: Umberto Boccioni,

Cronologia: 1913, Material i tècnica: Bronze brunyit a la cera perduda,

Mides: 111 cm x 88 cm, Estil: Futurista,

Escola o país:-, Ubicació: Museu of modern art, Nova York.

Iconologia

Un atleta musculat en plena carrera.

Elements formals i compositius

Format: Exempta, Visió: Multifacial,

Bloc: Compacte, Composició: Oberta,

Perspectiva: -, Línia d’horitzó: -, Asimetria,

Geometria: Triangular,

Ritmes i línies compositives: Diagonals i ziga-zaga, Cromatisme: Superfície molt brunyida que produeix uns reflexos molt intensos juntament amb uns clarobscurs causats pels entrants i sortints de la seva superfície.

Iconologia i funció de l’obra

A principis del segle XX en certs ambients intel·lectuals i polítics estava molt de moda l’anomenat superhome del filòsof Nietzsche, que culminava posteriorment amb certes teories feixistes. Amb aquesta obra Boccioni intenta mostrar la modernitat d’aquest concepte enaltidor de l’home del nou temps que l’avenç de la tècnica havia de portar. Per això el brunyit de la superfície li dóna aquest caràcter de màquina ultramoderna.

Característiques de l’estil a l’obra

És una de les obres futuristes més representatives d’aquest moviment. Boccioni, va experimentar amb l’escultura i els seus nous i diversos materials sempre cercant noves possibilitats. Utilitza un material tradicional però amb un brunyit de la superfície que li dóna una connotació d’acabat de màquina. L’obra s’adapta a la filosofia del futurisme que en un dels seus manifestos diu: “Qualsevol objecte mostra, mitjançant les línies, de quina manera es disgregaria si continués les tendències de les seves forces internes”. En aquesta escultura es contraposen línies còncaves i convexes a dalt i a baix donant una sensació d’un moviment permanent. Es situen en un mateix pla punts de vista diferents per aconseguir una sensació de moviment. Tot i que l’atleta no tingui braços, la nostra mirada es centra en les cames i el tors, que expressen una sensació de moviment.

Antecedents i influències posteriors

S’intenta deixar de banda el hieratisme per cercar el moviment, la diversitat de línies serà el que donarà aquesta sensació. Un dels referents de l’obra de Boccioni, serà la victòria de Samotràcia. Boccioni pretenia aportar a la historia de l’art una modernització d’aquesta obra clàssica. També va haver una influència de les arts mecàniques de la fotografia i el cinema. En fotografia va destacar, sobretot Edward Muybridge, en l’experimentació de la captació del moviment.

Context històric

Defensen l’abandonament dels models del passat i la necessitat d’una nova visió contemporània. Treballa amb continguts relacionats amb el món modern, com les màquines, nous mitjans de transport, la ciutat, l’home... Introdueix un nou concepte: la plasmació de la sensació de moviment, la velocitat. Descomposa la figura utilitzant recursos geomètrics propis del cubisme interpretat com a cubisme dinàmic. Valora la originalitat, la llibertat transgredint l’establert.

Entradas relacionadas: