Formes i Principis de l'Activitat Administrativa: Guia Completa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,24 KB

Formes de l'Activitat Administrativa

L'activitat administrativa es manifesta en diverses formes, cadascuna amb característiques i finalitats específiques.

Classes de l'Activitat Administrativa

  • Activitat de limitació o de policia: Restringeix la llibertat, els drets i l'activitat dels particulars.
  • Activitat de foment: Estimula, mitjançant premis, l'exercici d'una activitat per part dels particulars, per tal que l'encaminin al compliment de determinats fins d'interès general.
  • Activitat de prestació: L'administració subministra prestacions als particulars, per exemple, sanitàries.

Principis que Condicionen l'Activitat Administrativa

  • Principi de legalitat: L'administració ha d'actuar conforme a la Llei i el Dret. Té una vinculació positiva rigorosa, fent referència a que la regulació per norma legal és un requisit essencial de tota activitat limitativa que comporti limitacions de les llibertats i drets dels ciutadans.
  • Principi d'igualtat: Aquest principi estableix que a supòsits de fets iguals, s'han d'aplicar les conseqüències de manera igual, i que si es necessita diferència de tracte, seria necessària la justificació.
  • Principi de proporcionalitat: Se suposa que entre l'activitat administrativa i la finalitat pública, els mitjans utilitzats s'han de correspondre amb els resultats.
  • Principi de bona fe: El principi de confiança legítima apareix com a manifestació especial del principi de bona fe.
  • Interès públic: S'usa com a justificació a tota l'activitat administrativa. A vegades pot coincidir amb l'interès privat. Límits: l'administració no pot reglamentar la vida privada ni enriquir-se a expenses d'alguns administradors en base a l'interès públic, perquè sinó vulnera el principi d'igualtat.

Activitat Administrativa d'Intervenció, Ordenació o Limitació

És aquella mitjançant la qual l'administració ordena o limita l'exercici de drets individuals o col·lectius, o exigeix el compliment d'uns requisits per desenvolupar una activitat. Aquesta activitat s'ha de dur a terme d'acord amb els principis de legalitat, igualtat de tracte, proporcionalitat, justificació i motivació.

Aquestes activitats consisteixen en que l'administració estableixi uns límits d'allò que es pot i no es pot fer.

Cal dir que en dret administratiu, tot el que no està prohibit, està autoritzat.

Activitat Administrativa de Foment

La paraula foment significa la capacitat que té l'administració per introduir un comportament de l'administrat, pot utilitzar els seus mitjans perquè l'administrat es comporti d'una determinada manera.

Podem definir, en aquest apartat, les subvencions. Es tracta de tota entrega o lliurament gratuït de diners públics que les administracions públiques realitzen a càrrec dels seus pressupostos, a favor de persones o entitats públiques o privades, destinades al compliment d'un determinat objectiu.

Els mitjans dels quals podem parlar són:

  • Honorífics: En general són premis, distincions, moltes vegades són econòmics, per exemple les beques. Els mitjans honorífics apel·len als ciutadans.
  • Econòmics: Són incentius.
  • Jurídics: Aconseguir un avantatge jurídic, en el tema de les expropiacions, per exemple.

Activitat Arbitral

Es pot aplicar a la resolució de conflictes, per exemple entre particulars. També ens podem trobar conflictes entre administracions, els convenis seran qui resolguin aquests tipus de conflictes. I, per últim, davant la situació de conflictes entre particulars i administració, es poden resoldre mitjançant l'arbitratge, com en el cas dels conflictes que es donen entre particulars.

Activitat Administrativa Sancionadora

És la potestat, que per llei, es reconeix a les administracions públiques, d'imposar sancions a les persones físiques o jurídiques que han comès una infracció administrativa. Aquesta té una doble finalitat: repressiva (càstig) o preventiva (dissuasiva).

Entradas relacionadas: