Formació i desenvolupament del personal: avantatges, detecció de necessitats i tipus
Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,27 KB
Avantatges de la formació i el desenvolupament del personal
- Per als treballadors: És un element motivador, ja que els fa sentir valorats dins de l'organització i, a més, és un mitjà per promocionar i assolir llocs de major responsabilitat, units normalment a millors nivells tant socials com salaris.
- Per a l'empresari: És un element que generarà un major valor afegit a la seva organització, ja que, en millorar tant les aptituds com les actituds dels treballadors, també s'incrementarà el nivell de productivitat i, per tant, el grau de competitivitat de l'empresa al mercat.
La formació
És una eina per al desenvolupament dels treballadors de l'empresa i, per tant, de tota l'organització.
Maneres de detectar les necessitats de formació
- L'observació directa: a través de la mera observació de l'activitat empresarial es poden percebre aptituds com actituds deficientes o susceptibles de millora amb una adequada formació.
- Els questionaris: adreçats tant als treballadors susceptibles de rebre la formació en un futur com als clients atesos.
- Les entrevistes: amb els propis empleats sobre el desenvolupament de la seva feina i les seves aspiracions de futur.
- Els comitès de formació: poden estar formats tant per treballadors de diferents nivells jeràrquics dins d'un mateix departament com per personal de diferents departaments dins del mateix nivell jeràrquic.
Tipus de formació
- Formació tradicional: un formador imparteix coneixements a un grup de treballadors en una aula.
- E-learning: es tracta de cursos complets impartits a través d'internet amb un tutor en línia per a la resolució de dubtes i aclariments.
- Outdoor training: és la realització de diferents tipus d'activitats lúdiques, esportives i d'aventura a l'aire lliure, per exemple, barranquisme, tirolina,...
- Rotació: es tracta de fer passar el treballador d'un lloc a un altre dins de l'empresa en períodes relativament curts de temps.
- Coaching: consisteix en una sèrie d'entrevistes individuals amb un coach en els quals el treballador tria un tema que li preocupa i el coach l'escolta i li fa preguntes i observacions.
- Mentoring: l'empresa assigna a un treballador un mentor que serà algú de la pròpia organització amb molts anys d'experiència, l'objectiu és que el tutor sigui un model a seguir.
Pla de formació
- Detectar les necessitats de formació
- A curt termini - A mig i llarg termini
- Determinar els objectius
- Conceptes - Procediments - Actituds
- Organitzar la formació
- Determinar el nombre i la temàtica de les accions formatives - Seleccionar els formadors - Dissenyar el contingut de les accions formatives - Establir el material didàctic que es lliurarà als treballadors - Buscar el lloc i assegurar-se de la disponibilitat dels recursos didàctics necessaris - Establir el calendari de les diferents accions formatives - Seleccionar els treballadors participants - Realitzar els llistats dels participants seleccionats - Comunicar l'inici de l'acció formativa
- Implantar la formació
- Presentar l'acció formativa i el formador als treballadors - Lliurar als participants - Realitzar un seguiment i un control periòdic de l'acció formativa
- Resultats
- Respecte dels treballadors participants - Respecte del formador
- Control
Planificació de carreres
És un pla estructurat per evitar que es produeixin alguns tipus de situacions, com ara la sortida de l'empresa d'alguna persona de la direcció intermèdia o de l'alta direcció per dimissió, que pot tenir moltes conseqüències negatives, de forma que s'intenten minimitzar els costos tenint preparat en cada moment el relleu adequat a cada ocasió.
Té 4 etapes:
- Tenir una base de dades actualitzada
- Avaluar-ne el potencial, el candidat haurà de tenir (elevat rendiment, formació suficient, presentar informes positius)
- Pla individual de formació
- Pla de successió individual
Fonts del dret del treball
- Normativa laboral a Espanya
- Disposicions legals i reglamentàries (Constitució Espanyola, lleis orgàniques i lleis ordinàries, normes amb rang de llei emanades del poder executiu, reglaments) - Normes professionals: El conveni col·lectiu - El contracte de treball - Usos i costums locals i professionals
- Normes internacionals
- Tractats internacionals - Convenis de l'OIT - Normativa comunitària
Normativa laboral a Espanya
Està formada per un ordre específic, les disposicions legals i reglamentàries, els convenis col·lectius i els usos i costums.
- Constitució Espanyola (s'estructura amb tres grups amb diferents règims de protecció)
- Lleis orgàniques (regulen les qüestions més importants de l'estat, els drets fonamentals i les llibertats públiques) i lleis ordinàries (les que no regulen matèries reservades a llei orgànica)
- Normes amb rang de llei emanades del poder executiu (reial decret legislatiu (textos refosos, articulats), reial decret-llei)
- Reglaments (reial decret, ordre ministerial, resolució)
- Normes professionals: el conveni col·lectiu (determinació de les parts que el concentren, àmbit personal funcional territorial temporal, procediments per resoldre de manera efectiva, forma condicions termini de preavís per a la denúncia del conveni, designació d'una comissió paritària de la representació de les parts negociadores)
- El contracte de treball (és l'acord de voluntats pel qual les parts manifesten la seva voluntat)
- Usos i costums locals i professionals (és la norma de la conducta nascuda de la reiterada pràctica social)
Normativa internacional
- Tractats internacionals (són acords entre 2 o més estats)
- Convenis de l'Organització Internacional del Treball (millora de les condicions de vida i laborals)
- Normativa comunitària (la Unió Europea volia elevar el nivell de vida dels treballadors.
L'aplicació de les normes laborals
- Principi de jerarquia normativa (ordena les normes segons el seu rang, les normes de rang inferior no poden contravenir a altres de rang superior)
1. Disposicions de dret comunitari 2. Constitució Espanyola 3. Tractats i convenis internacionals 4. Lleis orgàniques 5. Normes amb rang de llei ordinària 6. Reglaments 7. Convenis col·lectius 8. Contractes de treball 9. Usos i costums
- Principi d'aplicació del dret del treball
- Principi de norma més favorable, de condició més beneficiosa, pro operari, d'irrenunciabilitat de drets
L'administració laboral
És el conjunt d'organismes i institucions de l'administració pública amb funcions i atribucions en matèria de dret del treball, em de distingir entre l'administració de l'estat (Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, màxim responsable: Ministre d'Ocupació i Seguretat Social) i l'administració de les comunitats autònomes (Conselleries de Treball de les comunitats autònomes, màxim responsable: Conseller) que poden dictar normes de desenvolupament i executar la normativa estatal en matèria laboral i de seguretat social.
*(L'Estatut dels Treballadors és la norma laboral més important)