Fonts, Principis i Conflictes Col·lectius del Dret Laboral

Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,6 KB

Fonts del Dret Laboral

Normativa Europea

El Reglament: Obligatori en tots els seus elements, és directament aplicable a cada Estat membre.

La Directiva: Obliga l'Estat membre pel que fa al resultat que s'hagi d'obtenir, exigeix una transposició a l'ordenament jurídic nacional i deixa certa llibertat quant a la forma i els mitjans de la seva aplicació.

Conveni Col·lectiu

Un conveni col·lectiu és, segons la definició de l'Organització Internacional del Treball (OIT), un acord escrit relatiu a condicions de treball i d'ocupació, celebrat entre un empresari, un grup d'empresaris o una o més organitzacions d'empresaris, d'una banda, i, de l'altra, una o més organitzacions representatives de treballadors o, en absència d'aquestes organitzacions, representants dels treballadors interessats, degudament escollits i autoritzats per aquests, d'acord amb la legislació nacional.

Principis d'Aplicació del Dret Laboral

  • Principi de norma mínima: Significa que les normes de rang superior determinen el contingut mínim de la norma que la segueix, establint unes condicions de treball inderogables en perjudici del treballador. Per tant, les normes laborals de rang inferior poden establir millors condicions de treball que la norma de rang superior, però mai empitjorar-les.
  • Principi de norma més favorable: Quan existeixin dues o més normes aplicables, s'aplicarà la més favorable per al treballador, considerada en el seu conjunt.
  • Principi d’irrenunciabilitat de drets: Els treballadors no poden renunciar als drets que tinguin reconeguts per les normes legals imperatives i els convenis col·lectius.
  • Principi de condició més beneficiosa: Les condicions laborals més beneficioses pactades entre empresari i treballador es mantindran enfront dels canvis normatius posteriors.
  • Principi in dubio pro operario: En cas de dubte sobre l'aplicació o interpretació d'una norma, s'escollirà l'opció més beneficiosa per al treballador.

Conflictes Col·lectius

La Vaga

Regulació Constitucional del Dret de Vaga

L'article 28.2 de la Constitució Espanyola reconeix el dret fonamental a la vaga dels treballadors per a la defensa dels seus interessos.

Titularitat del Dret

La titularitat correspon als treballadors.

Contingut i Límits

El dret de vaga té límits, com el manteniment dels serveis essencials per a la comunitat.

Tancament Patronal (Lock-out)

Regulació Constitucional

L'article 37.2 de la Constitució reconeix el dret dels treballadors i empresaris a adoptar mesures de conflicte col·lectiu. El tancament patronal no és un dret fonamental (a diferència de la vaga). No pot ser un tancament de represàlia ni ofensiu; només es permet el tancament defensiu.

Causes Legals del Tancament

  • Existència de notori perill de violència per a les persones o danys greus a les coses.
  • Ocupació il·legal del centre de treball o perill cert que es produeixi.
  • Quan el volum d'inassistència o irregularitats en el treball impedeixin greument el procés normal de producció.

Efectes del Tancament

  • Tancament legal: Se suspenen els contractes de treball (no es cobra la nòmina ni es cotitza a la Seguretat Social), efecte similar a la vaga.
  • Tancament il·legal: L'empresari ha de continuar abonant els salaris i pot ser sancionat.

Entradas relacionadas: