Fonts Primàries de la Guerra Civil a Catalunya

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,93 KB

Font primària, contemporània als fets, textual de caire jurídic-polític. És un fragment del Decret de Col·lectivitzacions de la Generalitat de Catalunya del 24 d’octubre de 1936.

Aquesta font es situa just a l’inici de la Guerra Civil (1936-1939), a Catalunya.

Explicar que fa el Decret de l’esclat de la guerra i la desigualtat existent a Catalunya, així com també la classificació que fa entre empreses col·lectivitzades i privades, i de qui les ha de regir.

És una font primària contemporània als fets que consisteix en un document de caire jurídic-polític de la Constitució de la República Espanyola promulgada el 9 de desembre de 1931.

Situat en els inicis de la II República que durà des de 1931 a 1936 a tot el territori de l’Estat, i que succeí a la monarquia d’Alfons XIII.

Comentar que la Constitució, com totes, és el resultat de la labor d’unes Corts Constituents; que el nou règim es defineix com una “República de treballadors de tota classe que s’organitza en règim de llibertat i justícia”; que defineix l’Estat com a “integral”, és a dir, compatible amb l’autonomia dels municipis i de les regions; i que declara la seva no confessionalitat.

  1. Font primària iconogràfica d’una missa de campanya celebrada a la plaça Universitat de Barcelona el 7 de març de 1939, l’autor de la qual és Branguli.

  2. Després de l’ocupació franquista de Barcelona i als inicis del Règim franquista al Principat el 1939.

  3. Comentar el contingut de la imatge, on apareixen una creu i dos símbols falangistes –jou i fletxes– presidint l’acte, amb la població que fa la salutació feixista.

  1. És una font primària contemporània als fets, textual i de caire polític. És un informe del Comitè Nacional de la CNT que tracta els fets de maig de 1937.

  2. Aquesta font es situa durant el primer any de la Guerra Civil, en el moment de tensions que tenen lloc el 3 de maig de 1937 a Catalunya entre la CNT i altres forces de la Generalitat.

  3. En aquesta font es pot veure la versió dels fets per part de la CNT, la qual tenia el control de Telefónica fins que és ocupat per guàrdies d’assalt acusant el comitè d'empresa d'extralimitació en les seves funcions.

Entradas relacionadas: