Fonts del Dret: Llei, Costum i Reglaments
Enviado por Roger Mercader y clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,11 KB
Dret Públic i Privat
Dret Públic: Regula l'activitat entre institucions públiques i entre aquestes i particulars, si les institucions actuen de forma oficial (Dret Administratiu).
Dret Privat: Regula la relació entre particulars o entre particulars i l'Administració quan actua de manera privada.
Fonts del Dret
La Llei
Entre les fonts del dret, la llei ocupa un lloc prioritari. És la primera font a tenir en compte. La llei és el conjunt de normes escrites elaborades i aprovades per organismes creats específicament amb aquest propòsit.
El Costum
La diferència respecte de la llei és que, mentre que aquesta darrera acostuma a ser escrita, el costum neix de la pràctica contínua en el temps dels membres d'una comunitat. Respecte a l'aplicació del costum com a font de dret, cal tenir presents alguns aspectes:
- No pot contradir cap llei. Un cop es promulga una llei que prohibeix una activitat que es duia a terme, no és possible al·legar el costum per mantenir la conducta.
- Només s'aplica per resoldre un conflicte quan no hi ha cap llei que reguli l'activitat.
- Ha de ser provat per la persona que l'invoqui.
Tipus de Lleis
Lleis Orgàniques
Són les lleis que, en regular aspectes amb una rellevància especial, requereixen, per a la seva aprovació, un consens més gran de les Corts. Per a la seva aprovació, modificació o derogació, caldrà una votació de majoria absoluta al Congrés dels Diputats.
Lleis Ordinàries
Regulen la resta de matèries que no són regulades per lleis orgàniques. Per a la seva aprovació, modificació o derogació, només cal el vot favorable d'una majoria simple de les Corts Generals.
- Majoria Absoluta: La meitat més un dels vots de la cambra.
- Majoria Simple: Hi ha més vots a favor que en contra.
Decrets Llei
Són la normativa amb rang de llei elaborada pel Govern, per iniciativa pròpia i d'una manera provisional, per motius extraordinaris i urgents.
Principals característiques:
- Han de ser motivats per casos de necessitat extraordinària i urgent.
- No poden afectar l'ordenament de les institucions bàsiques de l'Estat, ni regular els drets i llibertats de la ciutadania recollits en el títol I de la Constitució.
- Han de ser aprovats o derogats en un termini de 30 dies pel Congrés dels Diputats.
Reglaments
Són de rang inferior a les lleis. Els elaboren els governs de les diferents administracions (estatal, local, etc.). Perquè una llei entri en vigor, cal que hagi estat aprovada per les Corts, sancionada i promulgada pel Rei, i publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Abans de l'aprovació, caldrà que la llei es tramiti, és a dir, que l'estudiïn les comissions parlamentàries corresponents per tal d'analitzar-la i presentar-ne les possibles esmenes que es considerin pertinents.
Origen dels Textos Legislatius
Segons la Constitució Espanyola (CE), podem trobar diferents agents com a origen del text que ha de produir una llei:
- Projectes de Llei: Esborranys d'una llei que presenta el Govern a les Corts per a la seva tramitació i aprovació. Són presentats pel Govern després d'haver estat aprovats pel Consell de Ministres. També poden haver partit d'una petició de les assemblees legislatives de les comunitats autònomes.
- Propostes de Llei: Són esborranys d'una llei que presenten les Corts. Poden sorgir a proposta dels grups que formen part de les Corts o per iniciativa popular. En aquest darrer cas, caldrà una recollida prèvia d'un mínim de 500.000 signatures.
La iniciativa popular no serà procedent en els casos següents:
- Per a propostes sobre matèries reservades a lleis orgàniques.
- Per a matèries referents a normes tributàries.
- Per a matèries de caràcter internacional.