Fonts del Dret Laboral i Relacions Laborals a Espanya
Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 101,5 KB
LES FONTS DEL TREBALL
1. PARLAMENT
FORMALS:
- Constitució (CE): Norma suprema de l'ordenament jurídic espanyol. Recull drets i principis de contingut laboral.
- Llei Orgànica: Regula els drets fonamentals i les llibertats públiques. Les lleis orgàniques s'han d'aprovar per majoria absoluta del Parlament.
- Congrés dels Diputats: Integrat per 350 diputats, requereix per un mínim de 176 vots a favor. Senat també: com que són 265 senadors, requereix per un mínim de 133 vots de senadors.
- Llei Ordinària: Regula la resta de matèries no reservades a llei orgànica. Les lleis ordinàries s'aproven per majoria simple del Parlament; la meitat més un dels diputats i senadors presents en la votació.
2. GOVERN
- Reial Decret Legislatiu: Norma amb rang de llei dictada pel Govern prèvia autorització de les Corts.
- Reial Decret Llei: S'elabora pel Govern en casos d'extraordinària i urgent necessitat. El Parlament, en el termini de 30 dies, hi dóna o no el vistiplau.
- Reial Decret: Norma que elabora el Consell de Ministres.
- Ordre Ministerial: Norma que aprova 1 sol ministre.
3. AGENTS SOCIALS
- Conveni Col·lectiu: Acord per escrit, aconseguit a través de la negociació entre els representants dels empresaris i dels treballadors. El conveni tindrà naturalesa normativa i eficàcia erga omnes.
4. EMPRESARI I TREBALLADOR
- Contracte de Treball: Acord entre l'empresari i el treballador per al desenvolupament d'una activitat laboral a canvi d'una retribució.
5. GRUPS PROFESSIONALS
- Costum Laboral: Norma no escrita que s'imposa per l'ús social. Només s'aplica quan no hi ha una norma escrita que s'apliqui al cas, però ha de ser local i professional.
EXTERNES:
1. UNIÓ EUROPEA (UE)
- Dret Originari: Tractat de París (1951), Tractats de Roma (1957). Tractats d'adhesió: Acta Única (1986), Maastricht (1992), Lisboa (2007).
- Reglament: Norma d'aplicació directa i immediata en tots els Estats membres.
- Directiva: Acte jurídic obligatori, que permet que cada Estat adapti, en un període determinat de temps, la seva legislació interna a les prescripcions mínimes contingudes.
- Decisió: Disposició obligatòria per als destinataris que s'hi designin.
- Recomanació: Proposa una línia de conducta sense obligació jurídica, per als Estats membres, institucions i ciutadans de la Unió Europea.
2. ORGANITZACIÓ INTERNACIONAL DEL TREBALL (OIT)
- Conveni de l'OIT: Norma d'obligat compliment per als països que l'hagin ratificat.
- Recomanació OIT: Proposta, que pot complementar un conveni.
3. PAÏSOS - Tractat Internacional: Acord entre dos o més països, d'obligat compliment després de ser ratificat pel Parlament.
En Dret, les normes s'apliquen i s'interpreten per ordre jeràrquic : UE - CE - OIT i Tractats - Llei Orgànica - Llei Ordinària i normes amb rang de llei - Reglament - Conveni Col·lectiu - Contracte de Treball - Costum Laboral
Principi de Norma Mínima: La norma de rang superior estableix mínims que han de ser respectats per les normes de rang inferior. Per exemple, l'ET estableix que com a mínim es tenen 30 dies de vacances, que podran ser millorats per conveni/contracte; per aquest motiu, no es podria establir en contracte 25 dies de vacances, ja que incompliria la norma mínima.
Principi de Norma Més Favorable: Si hi ha 2 o més normes laborals que regulen un mateix tema de manera diferent, s'aplicarà la que sigui més favorable al treballador. Per exemple, si en un conveni s'acorden 40 dies de vacances, s'aplicarà aquesta norma, en ser més favorable que el que estableix l'ET.
Principi In Dubio Pro Operario: Si una norma es pot interpretar de diferents maneres, el jutge ho farà de la forma més favorable al treballador. L'art. 56.1.a de l'ET estableix una indemnització de 33 dies de salari per any treballat, en cas d'acomiadament disciplinari improcedent. Si un treballador té estipulat al seu contracte un salari diari i tres pagues extraordinàries, en cas d'acomiadament improcedent, cobrarà el salari diari que marca el seu contracte i la part proporcional de les pagues.
Principi de Condició Més Beneficiosa: El treballador mantindrà els drets adquirits a títol individual, si posteriorment s'aproven normes de caràcter general amb condicions menys favorables. Per exemple, si un treballador rep un plus salarial per antiguitat, el mantindrà (encara que no generi més triennis) si un nou conveni col·lectiu suprimeix aquest plus.
Principi d'Irrenunciabilitat de Drets: El treballador no pot renunciar als drets establerts per llei o conveni col·lectiu. Per exemple, no pot renunciar als dies de vacances que estableix l'ET o al conveni col·lectiu.
Dret Públic: Comprèn el conjunt de normes que regulen les actuacions dels organismes de l'Estat (Parlament, Govern...) i les relacions entre les persones físiques o jurídiques de caràcter privat amb els organismes de l'Administració pública, buscant l'interès de la col·lectivitat. Les seves normes tenen caràcter obligatori. (el Dret Constitucional, el Dret Fiscal, el Dret Internacional Públic, el Dret Administratiu, el Dret Penal i el Dret Processal.)
Dret Privat: Té normes que regulen les relacions entre persones físiques o jurídiques de caràcter privat i també amb els òrgans de l'Estat, quan actuen de forma privada; per exemple, els contractes del Ministeri de Defensa amb empreses fabricants de vehicles de transport.
JURISDICCIÓ SOCIAL S'encarrega de resoldre els conflictes derivats de les relacions laborals entre empresaris i treballadors, així com els procediments davant de la Seguretat Social quan els treballadors recorren davant la denegació de prestacions.
FUNCIÓ JURISDICCIONAL és l'encomanada a jutjats i tribunals, i consisteix a jutjar i fer executar el que s'ha jutjat. En l'àmbit judicial laboral, ens trobem amb els organismes:
El poder judicial no pot elaborar normes, però sí influir en la seva aplicació i interpretació. En una sentència o resolució judicial, hi ha 3 parts:
a) Fets Provats: Al·legacions exposades davant de l'òrgan jurisdiccional i que han estat provades com a certes.
b) Fonaments de Dret: El jutge interpreta els textos legals i aplica la norma al cas concret.
c) Sentència o Decisió Judicial d'acord amb tot l'anterior.
L'ADMINISTRACIÓ LABORAL: És l'encarregada de vetllar pel compliment de la normativa laboral sancionant el seu incompliment.
Està formada per 2 àmbits d'organismes públics: en l'àmbit estatal: pel Ministeri de Treball i Economia Social i pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, en l'àmbit autonòmic: per les Conselleries de Treball.
Inspecció de Treball i de la SS: Inspecciona els llocs de treball, la seva documentació i llocs de treball.
- Paralitza els treballs i les tasques que, a causa d'infraccions, presenten riscos greus i imminents.
- Investiga les infraccions en matèria laboral.
- Vetlla pel compliment de la normativa laboral, d'ocupació i de SS.
- Assessora treballadors i empresaris.
- Intercedeix en els conflictes col·lectius.
- Denuncia els incompliments en matèria de subvencions d'ocupació, formació i promoció social.
FOGASA (Fons de Garantia Salarial): Respon dels salaris i les indemnitzacions que l'empresari no pot pagar per insolvència.
Institut Nacional de la SS: Gestiona les prestacions de la SS.
Tresoreria General de la SS: Recapta i gestiona les quotes que paguen els empresaris i treballadors a la SS.
DRETS I OBLIGACIONS DEL TREBALLADOR:
DRETS BÀSICS (derivats de la Constitució)
- Al treball i a la lliure elecció de professió o ofici.
- A la lliure sindicació: fundar sindicats o afiliar-se o no al sindicat que lliurement triï.
- A la negociació col·lectiva: acordar amb l'empresari les condicions de treball.
- A l'adopció de mesures de conflicte col·lectiu.
- A la vaga. - A la reunió. - A la informació, consulta i participació a l'empresa.
DRETS ESPECÍFICS (derivats de la mateixa relació laboral)
- A l'ocupació efectiva - A la promoció i formació professional en el treball. - A no ser discriminat per a l'ocupació, ni un cop ocupat, per raons de sexe, estat civil, edat, origen ètnic, condició social, religió, ideologia, orientació sexual, afiliació o no a un sindicat, llengua o discapacitat. - A la integritat física i a una adequada política de prevenció de riscos laborals. - Al respecte a la seva intimitat i consideració deguda a la seva dignitat, inclosa la protecció davant l'assetjament.
- A la percepció puntual del salari pactat o legalment establert. - A l'exercici individual d'accions derivades del seu contracte de treball.
OBLIGACIONS (Art. 5 de l'Estatut dels Treballadors)
- Complir les ordres de l'empresari, sempre que siguin legals, no suposin un risc per a la salut o integritat física del treballador ni atemptin contra la seva dignitat. - Complir amb les obligacions del seu lloc de treball. - Actuar amb la bona fe i diligència deguda en l'exercici de les seves funcions.
- Observar les mesures de seguretat i salut laboral. - No concórrer amb l'activitat de l'empresa.
- Contribuir a la millora de la productivitat. - Qualsevol altre deure que es derivi del seu contracte de treball.
ELS DRETS DE L'EMPRESARI, d'acord amb l'art. 20 de l'Estatut dels Treballadors, es poden enquadrar en 3 apartats.
1. EL PODER DE DIRECCIÓ: Es concreta en la possibilitat de donar ordres als treballadors sobre la forma, lloc i temps d'execució del treball. Així mateix, permet a l'empresari alterar, de forma unilateral, el contingut de la prestació laboral sempre que no suposi modificacions substancials de les condicions de treball.
2. EL PODER DE VIGILÀNCIA I CONTROL:
Videovigilància: L'empresari pot instal·lar càmeres de vídeo sense àudio als llocs de treball, informant prèviament els treballadors (amb cartells també). Aquestes càmeres de vídeo no poden instal·lar-se en vestidors, serveis, menjadors, etc. S'ha de complir les normes de la Llei Orgànica de Protecció de Dades.
Control:
- Registres: L'empresari pot registrar els efectes particulars i la taquilla del treballador dins del centre de treball quan tingui la sospita que estigui atemptant contra la propietat privada, sempre durant l'horari laboral i acompanyat d'un representant dels treballadors.
- Control equips informàtics: Mail i ús d'ordinadors: L'empresari haurà d'informar prèviament de les pautes per a la utilització del correu electrònic i ordinadors per part dels treballadors.
- Verificar l'estat de la salut: L'empresari podrà comprovar l'estat de malaltia o accident del treballador mitjançant reconeixements mèdics.
3. PODER DISCIPLINARI: Els treballadors podran ser sancionats per la direcció de les empreses en virtut d'incompliments laborals, d'acord amb la graduació de faltes i sancions.
La valoració de les faltes i les corresponents sancions imposades per la direcció de l'empresa sempre seran revisables davant de la jurisdicció social.
La sanció de les faltes greus i molt greus serà escrita al treballador, fent-hi constar la data i els fets.
No es poden imposar sancions que consisteixin en la reducció de la durada de les vacances o una altra minoració dels drets al descans del treballador o multa d'haver.
Prescripció de les faltes dels treballadors: Les faltes lleus prescriuran als 10 dies; les greus, als 20 dies, i les molt greus, als 60 dies a partir de la data en què l'empresa tingués coneixement de la seva comissió i, en tot cas, als 6 mesos d'haver-se comès.
OBLIGACIONS DE L'EMPRESARI: - Complir la normativa laboral, de Seguretat Social i prevenció de riscos laborals. - Respectar els drets dels treballadors (vegeu 8.1). - Respectar la intimitat i la dignitat dels treballadors. - En totes les empreses amb més de 50 treballadors, elaborar i aplicar un pla d'igualtat de gènere.
RELACIONS LABORALS ORDINÀRIES
A les relacions laborals ordinàries se'ls aplica ET
- Personal: És el treballador qui ha de realitzar el treball. Per exemple, si un treballador està malalt, un amic no pot anar a treballar per ell.
- Per compte aliè: L'empresa assumeix el risc i l'empresari es queda amb els fruits del treball. Per exemple, en una fàbrica de mobles, els treballadors fan el moble però la propietat d'aquest moble és de l'empresa.
- Dependent: El treballador ha d'acceptar les ordres i la direcció de l'empresa. Per exemple, si l'hora d'entrada al lloc de treball són les 7.30 hores, tots els treballadors han d'acabar-la.
- Voluntària: El treballador té la llibertat de decidir si treballa o no.
- Retribuïda: A canvi de la feina realitzada es percep un salari.
RELACIONS LABORALS ESPECIALS
- Personal d'alta direcció
- Presos en institucions penitenciàries
- Empleats de la llar
- Discapacitats en centres especials d'ocupació
- Estibadors portuaris
- Advocats en els despatxos professionals
- Representants de comerç que no assumeixin el risc de les operacions
- Metges residents (MIR)
- Artistes d'espectacles
- Esportistes professionals
RELACIONS NO LABORALS: Són aquelles a les quals, ja sigui per decisió política o perquè no compleixen alguna de les característiques de les relacions laborals ordinàries, no se'ls aplica l'Estatut dels Treballadors.
- Funcionaris públics
- Treballs obligatoris
- Consellers de societats que no exerceixin una altra funció
- Treballs per amistat o bon veïnatge
- Treballs familiars
- Treballs per compte propi
- Agents comercials que assumeixin el risc de les operacions mercantils (comissionistes 100 %)
Poder legislatiu (Diputat): Parlament: Congrés i Senat. Crea les lleis. Poder executiu (President, Vicepresident, Ministre) Govern. Executa les lleis i dicta reglaments. Poder judicial (Jutge) Vetlla pel compliment de les lleis, jutja i executa el que s'ha jutjat.