Fonts de Dades, Propietat Intel·lectual i Citacions APA
Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras materias
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,05 KB
Fonts d'Informació sobre Audiències i Dades
EGM (Estudio General de Medios)
Font d'informació clau sobre el comportament de les audiències dels mitjans de comunicació, incloent dades sobre equipaments tecnològics i estils de vida. És elaborat per l'Asociación para la Investigación de Medios de Comunicación (AIMC).
L'EGM analitza les audiències a través d'un estudi poblacional anual dividit en tres onades. Cobreix individus de 14 o més anys residents a Espanya peninsular, Balears i Canàries.
Els principals aspectes del qüestionari de l'EGM permeten conèixer:
- Dades sociodemogràfiques
- Consum de mitjans
- Equipaments tecnològics de la llar
- Estil de vida
Aquestes dades són útils per als mitjans i anunciants per a l'estratègia de mitjans, posicionament de publicitat i anàlisi de competència.
Formula TV i Barlovento Comunicación
Són altres fonts rellevants d'informació sobre audiències i mitjans.
- Formula TV: Plataforma que proporciona notícies, audímetres i anàlisis sobre la televisió a Espanya.
- Barlovento Comunicación: Consultoria que ofereix informes detallats sobre audiències de televisió i altres mitjans.
CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas)
Estudia la societat espanyola a través d'enquestes com el Baròmetre d'opinió pública i l'Índex de confiança del consumidor (ICC).
CEO (Centre d’Estudis d’Opinió)
És un organisme de la Generalitat de Catalunya que realitza estudis d’opinió sobre intenció de vot, valoració de partits i líders polítics, i altres aspectes de la realitat catalana.
INE (Instituto Nacional de Estadística)
És una font d'informació estadística oficial a Espanya, amb dades de múltiples categories com economia, mercat laboral, etc. L'Enquesta de la Població Activa (EPA) és un exemple de les seves activitats.
IDESCAT (Institut d’Estadística de Catalunya)
Produeix estadístiques econòmiques, demogràfiques i socials a Catalunya, permetent l'anàlisi per comarques, municipis i altres segments.
Què és la Propietat Intel·lectual?
Conjunt de normes i principis que regulen els drets morals i patrimonials que la llei concedeix als autors (drets d’autor) per la creació d’una obra literària, artística o científica, publicada o inèdita. Té vigència durant la vida de l’autor i durant 70 anys després de la seva mort.
Per fer ús d’una obra amb drets en vigor cal l’autorització dels titulars dels drets. L’autorització es pot demanar per dues vies:
- Directament als titulars.
- Mitjançant les entitats de gestió dels drets de propietat intel·lectual, com són, en el cas d’autors:
- SGAE (Sociedad General de Autores y Editores)
- CEDRO (Centro Español de Derechos Reprográficos)
- VEGAP (Visual, Entidad de Gestión de Artistas Plásticos)
- DAMA (Derechos de Autor de Medios Audiovisuales)
- SEDA (Sociedad Española de Derechos de Autor) (2020)
Drets Morals
Aquests drets són irrenunciables i inalienables (no es poden cedir), acompanyen l'autor o l'artista intèrpret o executant durant tota la seva vida. En el marc dels drets patrimonials, ubiquem els:
Drets d'Explotació
A l'autor corresponen també en exclusiva els drets d'explotació de la seva obra en qualsevol forma. Tanmateix, a diferència dels drets morals, els drets d’explotació sí es poden cedir.
Els principals drets d'explotació inclouen:
- Reproducció: Fixar l'obra en un mitjà que permeti la seva comunicació i l'obtenció de còpies.
- Distribució: Posar a disposició del públic l'original o còpies.
- Comunicació pública: Tot acte pel qual una pluralitat de persones poden tenir accés a l'obra sense prèvia distribució d'exemplars.
- Transformació: Traducció, adaptació i qualsevol altra modificació en la forma, de la qual es derivi una obra diferent.
Citacions APA
Formats bàsics per a citacions segons les normes APA:
- Llibre: Cognom, inicials del nom de l'autor fins a 20. (Any). Títol: subtítol (Menció de l'edició). Editorial.
- Article revista científica: Cognom, inicials del nom de l'autor. (Any de publicació de l'article). Títol de l'article: subtítol. Títol de la revista: subtítol, vol.(núm), pàgina inicial-pàgina final. DOI o URL
- Article diari: Cognom, inicials del nom de l'autor. (any, dia mes). Títol de l'article: subtítol. Títol del diari, pàgina inicial-pàgina final o URL.
- Capítol de llibre: Cognom, inicials de l'autor del capítol. (Any). Títol del capítol del llibre: subtítol. A Nom i cognom de l'editor del llibre (Ed.), Títol del llibre: subtítol (pàgines del capítol del llibre). Editorial i DOI o URL.