Fonaments de la Informàtica i Programació: Guia Essencial

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Informática y Telecomunicaciones

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,06 KB

Fonaments de la Informàtica

La Informàtica és la ciència o tècnica relativa a la tecnologia que estudia el tractament automàtic de la informació utilitzant dispositius electrònics i sistemes computacionals.

Hardware

El hardware d'un ordinador és el conjunt de les parts físiques que el componen.

Software

El software és el conjunt de programes que dirigeixen les tasques que executen els circuits elèctrics de l'ordinador.

Tipus de Software

  • Software de sistema
  • Software de desenvolupament
  • Software d'aplicació

Sistemes de Numeració

Sistema Decimal

El sistema decimal procedeix d'una evolució no gaire coneguda. Cada xifra té un pes específic on el seu valor depèn de la posició on estigui ubicada.

Sistema Binari

Aquest sistema de codificació és més elemental i només utilitza "0" i "1". Aquesta codificació evita confusió en els sistemes electrònics, ja que només han d'identificar entre dos estats possibles.

Unitats d'Informació

Bit i Byte

Un bit és un senyal electrònic que pot estar encès (1) o apagat (0). És la unitat més petita d'informació que utilitza un ordinador. Són necessaris 8 bits per a crear un byte.

Llenguatges de Programació

Llenguatges de Baix Nivell

Lligats de manera més directa amb el disseny de l'ordinador. Són específics de cada màquina. Exemples: llenguatge màquina i assemblador.

Llenguatges d'Alt Nivell

Són més propers al llenguatge del programador i els programes realitzats es poden executar en diferents màquines. Exemples: Basic, Pascal, C(*), Visual Basic, Java, PHP...

Compiladors i Intèrprets

El procés de traducció d'un programa es pot esquematitzar així:

Llenguatge simbòlic (Programa font) → Traductor → Llenguatge màquina (Programa Objecte)

Un compilador és un programa que tradueix un programa elaborat amb un llenguatge simbòlic (programa font) a codi màquina (programa objecte). El programa objecte obtingut fruit de la compilació és el programa que executarà la màquina.

L'intèrpret és un programa que tradueix el programa font al mateix temps que l'executa la màquina.

Pseudo-codi

El pseudo-codi serveix per elaborar un programa no vàlid en cap llenguatge particular, però que servirà per a una posterior codificació en qualsevol d'ells. Coneixent el significat de cadascun dels símbols emprats en els organigrames, crear el pseudo-codi és bastant senzill. Partint de l'anterior organigrama, el nostre primer programa podria ser alguna cosa així:

Inici del programa
    Demanar dividend
    Demanar divisor
    Si divisor = 0 llavors
        Mostrar Error
        Anar a demanar divisor
    En cas contrari
        Calcular quocient
        Mostrar quocient
    Fi de si
Fi del programa

Constants, Variables i Estructures de Control

Constants i Variables

Una constant pren un valor inicial que ja no podrà modificar-se durant l'execució del programa. Això vol dir, doncs, que el contingut de la cel·la, que representa l'identificador de la constant, serà sempre el mateix. Un exemple de constant podria ser l'identificador PI que contindria el valor 3,14 i no canviaria al llarg de l'execució del programa.

En canvi, una variable és un identificador que permetrà efectuar operacions de lectura i escriptura de les cel·les de memòria que representa. Això vol dir que es pot canviar el valor d'una variable en qualsevol moment al llarg de l'execució del programa.

Estructures de Control de Flux

El programa ha de poder prendre decisions en funció d'algunes variables. Per aconseguir això són necessàries dues estructures bàsiques en programació: els condicionals i els bucles.

Entradas relacionadas: