Els Fluxos Migratoris: Causes, Conseqüències i Debat a Espanya
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,26 KB
Els Fluxos Migratoris i la Mobilitat
Les Migracions
Causes de les Migracions
Quan es dóna una situació intolerable al lloc on es viu, l'impuls de l'ésser humà és fugir d'aquell lloc. Les causes de les migracions són diverses:
- Causes demogràfiques i econòmiques: Són les principals causes dels moviments migratoris. Aquestes es donen per factors com la superpoblació, que pot generar manca de treball, dificultats d'accés a l'atenció sanitària, salaris baixos, etc.
- Causes per catàstrofes naturals: Qualsevol desastre natural com terratrèmols, plagues, sequeres, inundacions, etc.
- Causes polítiques: Persecució política, guerres, manca de llibertat, conflictes interns, exili forçós.
- Causes socioculturals: Discriminació per motius de raça, religió, gènere o orientació sexual; no viure en un estat democràtic. També hi ha persones que marxen del seu país perquè busquen millors condicions de vida, incloent-hi condicions climàtiques favorables, com per exemple, ciutadans de països nòrdics que es traslladen a la costa mediterrània.
Conseqüències de les Migracions
- Per al país d’origen: Disminueix la pressió demogràfica que pot originar la desocupació i pot ajornar problemes urgents. Però, alhora, suposa la pèrdua de força de treball (sovint qualificada) i de persones joves en edat fèrtil, la qual cosa pot provocar l'envelliment de la població i el despoblament del territori.
- Per al país de destinació: Pot implicar el rejoveniment de la població i l'aportació de mà d'obra. Tanmateix, també poden sorgir conflictes laborals, pressió sobre els serveis públics, degradació d'habitatges a la perifèria i al centre urbà, i problemes d'integració o acceptació per una part de la societat. Un aspecte positiu fonamental és l'aportació cultural, que enriqueix i genera diversitat cultural a la ciutat o país receptor.
- Per a la persona emigrant: Implica un procés d'adaptació al nou lloc, que pot incloure reptes com l'aprenentatge de l'idioma, la inserció laboral, la nostàlgia o la discriminació, però també oportunitats de millora personal i econòmica.
Debat sobre la Migració a Espanya
Per què Espanya necessita immigrants?
- Pla econòmic: Els immigrants aporten a Espanya mà d'obra, sovint jove, i ocupen llocs de treball que la població autòctona de vegades no vol cobrir. Contribueixen a la millora econòmica del país, ja que paguen impostos, cotitzen a la seguretat social i consumeixen béns i serveis, dinamitzant l'economia.
- Pla demogràfic: Contribueixen a l'augment de la població espanyola i al seu rejoveniment, ja que les taxes de natalitat a Espanya en les últimes dècades han estat molt baixes i la població està envellida.
- Pla cultural: La immigració suposa el contacte enriquidor amb altres cultures, tradicions i perspectives, fomentant la diversitat i la interculturalitat.
Reagrupament Familiar
És un dret bàsic de les persones, reconegut legalment. Consisteix en el fet que els immigrants que resideixen legalment en un país puguin portar la seva família (cònjuge, fills menors, i en certs casos, ascendents) a viure amb ells. A Espanya, els estrangers que resideixen legalment poden sol·licitar el reagrupament dels seus familiars un cop ha transcorregut, generalment, un any de residència legal i demostrant certs requisits econòmics i d'habitatge.
El Dret d'Asil
L'asil és la protecció que les persones poden sol·licitar a un estat diferent del seu país d'origen si la seva llibertat, els seus drets fonamentals o, fins i tot, la seva vida, estan en perill o són objecte de persecució per motius de raça, religió, nacionalitat, opinions polítiques o pertinença a un determinat grup social. Aquest dret està reconegut internacionalment, entre d'altres, per la Convenció de Ginebra de 1951 i gestionat per organismes com l'ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats).
Conseqüències de l'Emigració per a Espanya
(Aquesta secció es refereix principalment a l'emigració d'espanyols en èpoques passades)
- Conseqüències econòmiques per a Espanya: Les persones emigrades que treballaven en altres països enviaven diners (remeses) a les seves famílies a Espanya. Aquestes remeses van contribuir significativament a l'economia familiar i, en conjunt, a l'entrada de divises al país, especialment durant períodes de dificultat econòmica.
- Conseqüències socials: Va disminuir la pressió demogràfica interna, ja que en haver-hi menys població activa buscant feina, es podia reduir l'atur i alleujar certes tensions socials associades a la manca d'oportunitats.
- Conseqüències demogràfiques: Va provocar una disminució de la població, especialment perquè molts homes joves en edat de treballar van emigrar d'Espanya. Això també va comportar canvis en l'estructura per edat i sexe de la població i en la distribució territorial de la població que romania al país.