Fluxos del Comerç Mundial: Anàlisi i Factors Clau
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,2 KB
Mapa de Fluxos del Comerç Mundial (2007)
Aquest mapa de fluxos del comerç mundial de 2007, entre les grans zones econòmiques mundials (continents i subcontinents), representa tres variables:
- Volum global de mercaderies: en milers de milions de dòlars, representat en un diagrama circular.
- Comerç intraregional o interregional: indica si el comerç es produeix dins de la mateixa zona o amb altres zones geogràfiques.
- Direcció dels fluxos comercials: representats amb fletxes, el gruix de les quals és proporcional al valor de les mercaderies.
Font: Organització Mundial del Comerç (OMC), dades de 2007.
Anàlisi dels Fluxos Comercials
La major part del volum i del valor del comerç mundial (fletxes de major gruix) es concentra entre tres zones geogràfiques: Amèrica del Nord, Europa i Àsia-Pacífic. Aquesta concentració es coneix com la "Tríada". Europa ocupa el primer lloc, seguida d'Àsia-Pacífic i Amèrica del Nord. La resta de zones (països de l'antiga URSS, Àfrica i Amèrica Llatina) tenen un pes menor en el comerç mundial, a excepció dels països del Golf i el Pròxim Orient, a causa del seu pes en el comerç d'hidrocarburs.
Direcció dels Intercanvis
- Europa: el 75% del comerç internacional es concentra a l'interior de la seva zona (UE). El 25% restant es canalitza arreu del món, principalment cap a Amèrica del Nord.
- Àsia-Pacífic: presenta una proporció equilibrada entre comerç intraregional i extraregional. Exporta majoritàriament cap a Europa i importa d'Amèrica del Nord.
- Amèrica del Nord: també presenta una proporció equilibrada entre comerç intraregional i extraregional, lleugerament decantat cap al comerç regional.
Definicions Clau
Flux Comercial
Fa referència a la compra-venda de béns i serveis entre països.
Globalització Financera
És un element de la globalització econòmica mundial o mundialització del lliure mercat, que fa referència a la lliure circulació de capitals.
Debat sobre el Comerç Mundial
Actualment, hi ha una disputa en el comerç mundial entre:
- Partidaris de la supressió d'aranzels duaners: defensen la lliure circulació de béns i capitals, argumentant que la lliure competència estimula el creixement econòmic i el desenvolupament dels països (neoliberalisme).
- Partidaris del proteccionisme: volen mantenir aranzels per protegir la producció dels seus països o d'alguns sectors estratègics. Argumenten que sense la protecció de sectors estratègics, com els recursos naturals, o la imposició de taxes a la circulació de capitals (taxa Tobin), els països menys desenvolupats no podran sortir de la pobresa. També critiquen les subvencions dels països rics a certs sectors, que els donen un avantatge competitiu (per exemple, el comerç de cereals als EUA i l'agricultura subvencionada de la UE).
Organització Mundial del Comerç (OMC)
L'OMC, organisme vinculat a les Nacions Unides, des de l'1 de gener de 1995, s'encarrega de vigilar el compliment dels acords adoptats pel GATT (Acord General sobre Aranzels Duaners i Comerç, fundat el 1947 a iniciativa dels Estats Units) en matèria de comerç internacional.
Banc Mundial i Fons Monetari Internacional (FMI)
Banc Mundial
Ofereix assistència financera i tècnica als països en vies de desenvolupament. El seu objectiu és reduir la pobresa i recolzar el desenvolupament mitjançant la concessió de préstecs a baix interès, crèdits i donacions als països pobres per invertir en educació, salut, infraestructures, etc.
FMI
La funció del FMI consisteix a promoure l'estabilitat financera mundial, oferir préstecs a les economies amb problemes en la balança de pagaments i aconsellar els governs. Cada país integrant diposita una quota en funció del seu PIB i del seu pes en el comerç mundial. Els EUA i la UE tenen capacitat de vetar les decisions més importants.