Fites Històriques i Impacte Econòmic a Castella i Aragó
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,58 KB
1. Explica quines fites van aconseguir els següents personatges històrics
Bartolomeu Dias - Va atènyer l'extrem sud de la costa africana i va arribar fins al cap de Bona Esperança l'any 1488, creant factories comercials.
Vasco da Gama - El 1498, l'expedició de Vasco da Gama va arribar a l'Índia, on també es van crear factories comercials.
Vasco Núñez de Balboa - Va travessar l'istme de Panamà a peu en direcció a l'oest, descobrint un gran mar en calma (l'oceà Pacífic), que van anomenar mar del Sud.
Amerigo Vespucci - Va participar en quatre viatges a les Índies i va ser el filòsof que va donar nom al nou continent.
Cristòfor Colom - Descobridor d'Amèrica el 12 d’octubre del 1492.
3. Per què va resultar perjudicada l’agricultura i la indústria tèxtil al regne de Castella al llarg del S.XV i XVI?
L'economia castellana va continuar orientada cap a la ramaderia. A Castella hi havia un gran nombre de ramats d'ovelles merines, que eren propietat de la noblesa i es destinaven a la producció de llana, la qual era exportada a Flandes i Anglaterra.
- Honrado Consejo de la Mesta.
L'agricultura en va resultar perjudicada perquè moltes terres eren utilitzades com a pastures per als ramats. Això va provocar mancances greus d'aliments, com ara el blat, que va haver de ser importat.
4. Per què diem que la monarquia dels Reis Catòlics va ser una unió dinàstica i no territorial?
La unió de totes dues corones va ser només dinàstica i no territorial, perquè no va comportar la fusió dels territoris en un regne únic. Castella i Aragó van conservar les fronteres, les corts, les lleis i les institucions pròpies, el sistema fiscal de cada regne, i fins i tot monedes diferents.
5. Explica la forma de govern del regne de Castella. Quin tipus de monarquia era? Quines institucions va crear per governar el regne?
- Era una monarquia autoritària.
- Per aquest motiu, es va posar fi a la concessió de terres als nobles i se'ls va prohibir participar en els consells i anar a la guerra al capdavant dels seus vassalls.
Per assessorar els monarques, es va crear un sistema de consells format per juristes elegits i pagats pel rei.
També es va organitzar un exèrcit professional amb soldats contractats a sou (mercenaris).
Per garantir l'ordre al camp, es va crear la Santa Hermandad.
Per fer més eficaç la justícia i garantir-ne el control reial, es va crear la Reial Audiència.
Per reforçar la recaptació d'impostos, es va constituir la Comptadoria Reial d'Hisenda.
Finalment, van ser nomenats els corregidors, uns funcionaris reials que controlaven els municipis.
6. Explica l’economia de la corona d'Aragó.
La crisi derivada de la pesta negra (1349) i de la guerra civil catalana havia causat una gran mortalitat en la població i va afeblir l'economia de la corona d'Aragó, que havia aconseguit un desenvolupament força pròsper durant l'edat mitjana.
Per tal de revifar l'economia, Ferran II va promoure un seguit de mesures:
Per acabar amb el conflicte entre els pagesos, que protestaven per les condicions abusives de treball, i els senyors, es va promulgar la Sentència Arbitral de Guadalupe (1486).
Per afavorir el comerç, la navegació i les manufactures, es van aprovar mesures proteccionistes. Cal destacar la reserva dels mercats de Sicília i Sardenya per als productes tèxtils catalans.
També es van proposar mesures de protecció a l'agricultura i la reducció del dèficit de les institucions públiques.
8. Explica les causes de les expedicions marítimes: Portugal i Castella. Explica totes les expedicions portugueses i el monopoli.
El 1453, l'imperi Otomà va ocupar la ciutat de Constantinoble i va impedir així les comunicacions entre Europa i Àsia a través del Pròxim Orient.
A partir d'aquesta situació, els Estats europeus, molt especialment Castella i Portugal, van començar a explorar l'oceà Atlàntic, molt desconegut fins aleshores. L'objectiu era trobar una ruta alternativa cap a l'Índia i el sud-est asiàtic per poder-hi comerciar.
Aquestes expedicions marítimes van impulsar el progrés de les tècniques de navegació. Es van crear instruments, com ara la brúixola, l'astrolabi i el portolà, que van millorar l'orientació de les naus. També es va perfeccionar la caravel·la.