Finançament Internacional: Fonts i Entitats
Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía
Escrito el en catalán con un tamaño de 9,51 KB
Resum tema 3 Finançament Internacional
Fonts primàries→ Les fonts primàries de finançament són aquelles que proporcionen finançament a les empreses i que es corresponen amb entitats financeres. Les empreses poden demanar préstecs, crèdits, crèdits a l’exportació, crèdit comprador, factoring, confirming, forfaiting, leasing, crèdits documentaris, prefinançament a l’exportació i project finance. A nivell internacional trobem els grans bancs comercials. A Espanya, els bancs més importants són: Santander, BBVA i CaixaBank. A Espanya, des de l’any 2008 s’ha portat a terme un procés de reestructuració bancària, en el que un gran nombre de caixes i bancs s’han fusionat, han estat adquirides per un altre banc o caixa o s’han transformat de caixes a bancs. Això ha provocat la reducció d’entitats financeres, nombre de treballadors, oficines i competència.
Fonts secundàries→ Les fonts secundàries de finançament són aquelles que proporcionen suport financer, ajuts o subvencions per part de diferents organismes. A escala europea, la UE proporciona ajudes a petites i mitjanes empreses i a grans empreses amb diferents programes d’ajudes. A Espanya, hi ha molts organismes que proporcionen suport financer, ajuts o subvencions: ICO, ICEX, COFIDES, Consell Superior de Cambres de Comerç, CDTI, Secretaria d’Estat de Comerç o les ambaixades i representacions consulars. A Catalunya: Foment del Treball Nacional o PIMEC.
Entitats que proporcionen informació sobre finançament internacional
Banc Central Europeu→ És el banc central de tots els països que disposen de l’euro com a moneda. Defineix i executa les polítiques monetàries.
Banc d’Espanya→ És el banc central d’Espanya.
Comissió Nacional del Mercat de Valors→ És un organisme dependent del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat que s’encarrega de la supervisió del mercat de valors.
International Exchange→ Empresa financera amb seu als EEUU que ofereix tota una sèrie de derivats financers sobre energia, agricultura, tipus d’interès, crèdits, divises, accions i matèries primeres.
ICO (Institut de Crèdit Oficial)
L’ICO actua de dues maneres: proporciona finançament de manera directa i utilitza intermediaris financers mitjançant línies de mediació. En aquest últim cas, l’ICO aporta els fons i les entitats fianceres són les encarregades de tramitar, estudiar i aprovar les operacions segons les condicions establertes. L’ICO disposa de:
Línia ICO Internacional 2017: Finança inversions productives i necessitats de liquiditat d’autònoms i empreses a l’exterior.
Línia ICO Exportadors 2017: Finança a autònoms i empreses que es basen en anticipar els cobraments procedents de l’activitat exportadora.
Línia ICO Mediació Banca Internacional: Finançament d’inversió mitjançant la mediació amb bancs internacionals amb els quals col·labora l’ICO.
Garanties internacionals: L’ICO dona suport a les empreses que participen en licitacions i adjudicacions internacionals.
Capital-risc: Participa en el capital d’empreses espanyoles que fan inversions internacionals.
Finestra global: Ofereix de manera integrada tots els serveis de l’Administració general de l’Estat.
Entitats bancàries a Catalunya:
Santander: Banc més gran de la zona euro i a la vegada el banc més important d’Espanya. Ofereix tot tipus de serveis per a importadors i exportadors. Inclou finançament d’importacions, crèdits documentaris d’importació, entre d’altres.
CaixaBank: És el banc amb més oficines comercials a Catalunya i un dels més importants a Espanya. Ofereix tota una sèrie de productes per a empreses que operen en el mercat internacional. Disposa d’una assegurança de risc d’insolvència internacional.
Sabadell: És un banc català amb àmplia presencia tant a Catalunya com a tota Espanya. Ofereix l’anomenat Kit Exportador, format per un conjunt de funcionalitats i documents de gran utilitat per als exportadors.
BBVA: Ofereix informació aranzelària sobre diferents països, informació sobre els incoterms, guies sobre operativa internacional i una guia sobre transport i logística.
ACCIÓ
Agència promotora de la innovació i la internacionalització empresarial i pertany al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, dona assessorament i suport a la implantació tant comercial com productiva de les empreses catalanes en els mercats internacionals. Els serveis oferts s’agrupen en tres grans blocs: començar a exportar, obrir mercats i establir-se a l’exterior. ACCIÓ efectua les accions següents: Missions empresarials, coneixement dels mercats, recomanació d’oportunitats, assessorament sobre contractació pública internacional, entrevista amb un expert en el mercat en qüestió, cerca de canals d’aprovisionament, cerca de distribuïdors, socis i clients finals, promoció del vi català, soft landing, ajuda en la implantació i acompanyament en la recerca del personal.
Consell General de Cambres de Catalunya
Porta a terme accions de suport en matèria de formació, informació, assessorament i promoció comercial amb l’objectiu de promoure la internacionalització de les empreses catalanes.
ICEX
Organisme que presta els seus serveis a les empreses espanyoles amb la finalitat de fomentar les exportacions i augmentar la seva presència als mercats exteriors. Compta amb els seus propis recursos financers, materials i humans per complir amb els seus objectius i duu a terme la seva tasca en col·laboració amb les oficines econòmiques i comercials que Espanya té a l’estranger. Serveis que ofereix: programes i serveis de suport, finançament per a la internacionalització, serveis personalitzats, informació sobre mercats, ajudes econòmiques, visitar mercats, formació i capacitació empresarial.
CDTI
Entitat pública empresarial que depèn del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat que té per missió ajudar les empreses espanyoles a ser més competitives elevan el seu grau tecnològic. Ofereix ajudes per als projectes de RDI, assessorament i suport en la recerca de socis internacionals a través de les seves missions internacionals de cooperació tecnològica de la seva xarxa exterior.
COFIDES
Societat mercantil estatal que facilita finançament a mitjà i llarg termini per a aquells projectes privats d’inversió a l’exterior que tinguin algun tipus d’interès per a Espanya tant en el seu desenvolupament dels països receptors de la inversió com per la internacionalització de l’economia i de les empreses espanyoles. Ofereix els productes financers següents: participacions minoritàries en el capital de l’empresa que s’ha creat a l’exterior, préstecs de coinversió i préstecs participatius, préstecs a M/T i LL/T per a l’empresa que s’ha creat en el país receptor, préstecs a M/T i LL/T per a l’empresa espanyola que fa l’inversió, préstecs multiprojecte en diferents països.
ENISA
Entitat pública empresarial depenent del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat que participa en projectes empresarials viables i innovadors, impulsant la creació i consolidació d’empreses.
Cambra de Comerç d’Espanya
És una corporació de dret públic i l’òrgan de representació i coordinació de totes les cambres de comerç territorials davant instàncies estatals i internacionals. Oferix els serveis següents: Compres a Àsia, Subcontratacions industrials, Base de dades de comerç exterior, Directori d’empreses exportadores i importadores, Emet certificats d’origen no preferencial, Emet el quadern ATA per tal d’agilitzar el trasllat de mercaderies, Emet el certificat de lliure venda i consum, Legalitza documents comercials, entre d’altres.
Patronals
Cecot→ Ofereix assessorament en comerç exterior.
PIMEC→ Presta diferents serveis per ajudar a la internacionalització empresarial de la petita i mitjana empresa.
Foment del Treball→ Patronal més important de Catalunya.
Comissió Europea
Òrgan executiu i legislatiu de l’Unió Europea. Ofereix: portal europeu per a pimes, market access database, xarxa enterprise europe network, entre d’altres.
Gestió de l’informació→ Nom que rep el conjunt de processos segons els quals es controla el cicle de vida de la informació des que s’obté fins que s’elimina, passant prèviament per l’arxivament.
Base de dades→ Sistema format per una sèrie de dades organitzades, que poden ser tractades i relacionades entre si, que permeten que es puguin actualitzar constantment.