La Filosofia de Plató: Idees, Coneixement, Ànima i Política
Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,02 KB
Plató (427-347 a.C.) fou un filòsof d'una immensa influència per crear un sistema filosòfic, el platonisme, que abastava tots els àmbits del saber.
Teoria de les Idees: El Dualisme Ontològic
La Teoria de les Idees afirma l'existència d'unes entitats immaterials, absolutes i independents del món físic. Aquestes realitats són les Idees del món intel·ligible. La teoria postula l'existència de dos mons, un dualisme ontològic:
- El món sensible: captat només pels sentits, és el món de les aparences i el canvi.
- El món intel·ligible: captat només a través de la raó, és el món de les Idees eternes i immutables.
El Mite de la Caverna de Plató és la perfecta representació d'aquesta teoria. La Teoria de les Idees es pot relacionar directament amb l'Ontologia, la part de la filosofia que estudia l'estructura de la realitat.
Teoria del Coneixement: La Reminiscència
Aquesta teoria sosté que tothom neix amb el mateix grau de coneixement, i que conèixer és anar recordant allò que ja està dins nostre (l'al·legoria de l'ànima). El mètode del coneixement és la dialèctica, la qual passa per tots els graus de coneixement:
- De grau superior a inferior: descendent.
- De grau inferior a superior: ascendent.
Aquesta teoria es pot relacionar amb l'Epistemologia, la part de la filosofia que estudia el coneixement.
L'Estructura de l'Ànima: Dualisme Antropològic
Plató defensa un dualisme antropològic, distingint entre l'ànima (psique) i el cos. Creu que el cos és la presó de l'ànima, i que l'ànima ha de retornar al món de les Idees per alliberar-se del cos (procés de catarsi). Segons l'orfisme, l'ànima és divina i immortal, i la catarsi li permet retornar al seu origen.
Tripartició de l'Ànima
L'ànima es divideix en tres parts:
- Racional: Associada al raonament i la saviesa.
- Irascible: Relacionada amb la protecció, la defensa i el valor.
- Concupiscible: Vinculada als desitjos i la necessitat d'obeir.
La harmonització d'aquestes tres parts condueix a la Justícia. Plató considera que la part racional de l'ànima ha de reprimir les parts irascible i concupiscible (una idea adoptada posteriorment per la religió cristiana). La virtut en la qual sobresortim està relacionada amb la part dominant de la nostra ànima. Aquesta teoria es pot relacionar amb l'Ètica i la teoria de la ciutat ideal (Política).
Teoria Política: La Ciutat Ideal
Per reformar la política, Plató proposa reeducar els ciutadans. Aquest programa polític haurà de ser dut a terme pel filòsof. Plató dissenya la seva ciutat utòpica basant-se en tres conceptes fonamentals:
1. L'Estat Just
Aquest concepte implica desigualtats socials dins la ciutat. Plató defensa que cadascú ha nascut amb unes disposicions determinades que s'han de potenciar pel bé comú. L'Estat just és aquell on es troben les tres virtuts (saviesa, valor i moderació) repartides entre els seus ciutadans, complint cadascú amb la seva funció específica.
2. L'Individu Just
Plató defensa una divisió social en la qual el primer element que compon l'ànima ha de dirigir, el segon protegir i el tercer obeir. Segons la part de l'ànima més desenvolupada, l'individu es classifica en:
- Governant-filòsof: Associat a la saviesa racional.
- Guerrer: Associat al valor irascible.
- Treballador: Associat a la moderació concupiscible.
3. L'Educació Justa
Plató defensa que l'Estat ha de prendre els fills als pares per educar-los a tots igual, amb la finalitat d'extirpar la ignorància i trobar els futurs governants i filòsofs.