Filosofia Moderna: Descartes i la Visió del Món fins al XV

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,69 KB

Visió del Món fins al Segle XV

Fins al segle XV, la visió del món estava profundament influïda per la filosofia i la teologia cristiana. Es basava en un univers jeràrquic amb Déu com a entitat suprema. L'home, creat a imatge de Déu, era al centre de la creació. Aquesta visió dualista separava el món terrenal del celestial, amb una comprensió teleològica de la natura.

Preceptes del Mètode Cartesià

El mètode cartesià de René Descartes busca veritats indubtables. Comença amb el dubte metòdic, qüestionant tot. Després, divideix els problemes en parts més petites, resolent-los de manera ordenada i revisant les conclusions per evitar errors.

Jo Sóc, Jo Existeixo: Veritat Indubtable

Descartes conclou "Cogito, ergo sum" (Penso, per tant existeixo) com a primera veritat indubtable. Dubtar implica pensar, i pensar requereix un subjecte pensant, demostrant l'existència del jo.

El Problema del Bloc de Cera

Dificultat de la Identitat

El bloc de cera mostra que la identitat no depèn de les qualitats sensorials canviants, sinó de la percepció racional de la seva essència com a substància extensa.

Déu segons Descartes

Proves de la seva Existència

Per Descartes, Déu és perfecte i infinit. A la tercera meditació, usa l'argument ontològic. A la cinquena, l'argument causal, per demostrar la seva existència com a garantia de veritat.

Origen de l'Error Humà

L'error prové del mal ús de la raó i la confusió entre idees clares i confuses. Descartes proposa el dubte metòdic per evitar errors i arribar a veritats indubtables.

Entradas relacionadas: