El Feudalisme a Europa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,76 KB

Què és el Feudalisme?

És un sistema polític, econòmic i social que es va implantar a Europa entre els segles IX i XV. Sorgeix després de la mort de l'emperador Carlemany, on comença una etapa d'inseguretat i crisi.

Grups socials privilegiats

La noblesa i els eclesiàstics constituïen una petita part de la població, però eren els dos estaments privilegiats perquè gaudien d’uns drets que no tenia la resta de la població, com, per exemple, el de no pagar impostos.

  • Els nobles eren militars i tenien la propietat de grans extensions de terres (feus).
  • El clergat, com la noblesa, també es dividia en dos grups.

Senyors i vassalls

En l’Europa feudal, els nobles més poderosos d’un regne juraven fidelitat al rei. La relació feudal entre el rei i els nobles es consagrava en una cerimònia que tenia dues parts.

Grups socials no privilegiats

La immensa majoria dels no privilegiats eren pagesos, si bé a partir de l’any 1000, amb la reactivació del comerç i la manufactura, cada vegada hi va haver més artesans i mercaders, que vivien als pobles i a les ciutats.

Rendes senyorials

Els pagesos –tant si eren aloers com serfs– havien de pagar força impostos i fer una sèrie de serveis.

Una societat cristiana

Durant tota l’edat mitjana el cristianisme era la religió de la immensa majoria de la població europea, tot i que hi havia arreu petites comunitats jueves i que a la península Ibèrica una part considerable de la població professava l’islamisme.

El trívium i el quadrívium

L’Església emprava el llatí per al desenvolupament dels seus actes religiosos i per a la còpia i traducció de les obres dels escriptors del món clàssic.

Entradas relacionadas: