Feixisme i Nazisme: Comparació i Anàlisi Històrica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,46 KB

Principis ideològics del feixisme

Després de les eleccions del 1924, que va guanyar gràcies a la violència exercida envers els seus oponents, Mussolini va instaurar un règim autoritari, on tenia tots els poders. Va substituir els sindicats per un sistema de corporacions per oficis. També controlava l'economia, defensava una política econòmica autàrquica, que aspirava a l'autosuficiència i no negociava amb altres països. A més, exercia un control de la societat a través del partit, que dirigia la vida social i dominava els mitjans de comunicació. Finalment, Mussolini va prometre la creació d'un imperi com l'antic Imperi romà, és a dir, conquerir tota la Mediterrània.

Característiques del feixisme:

  • Exaltació de l'Estat per damunt de l'individu.
  • Nacionalisme agressiu que aspirava a l'expansió territorial.
  • Racisme i persecució de les minories.
  • Rebuig del liberalisme i de la democràcia.
  • Anticomunisme.
  • Estat autoritari.
  • Intervencionisme de l'Estat en l'economia.
  • Culte al líder carismàtic.
  • Obediència cega.
  • Legitimació de la violència i culte al militarisme.

El nazisme a Alemanya

L'Alemanya en la postguerra

El 1918, el kàiser Guillem II va abdicar i es va proclamar la república. La República de Weimar, dirigida per democratacristians i socialistes, va tenir l'amenaça de moviments revolucionaris i intents de cops d'Estat. Aquest malestar provenia de la derrota militar i d'haver d'acceptar les dures condicions que el Tractat de Versalles imposava a Alemanya, que li arrabassava territoris, reduïa el seu exèrcit i li imposava fortes reparacions econòmiques.
A causa d'això, els anys següents de la guerra van ser de crisi econòmica, misèria i atur, que van causar una greu situació de pobresa.

Adolf Hitler

Adolf Hitler es va unir al Partit Nacionalsocialista dels Treballadors d'Alemanya i va exigir ser-ne el líder.
La seva ideologia va quedar recollida al llibre La meva lluita (Mein Kampf), on va expressar el menyspreu per la democràcia parlamentària i l'odi al bolxevisme. També defensava l'antisemitisme, la superioritat de la raça ària i la necessitat de forjar un gran Imperi (Reich) que unís tots els pobles de llengua alemanya.
Per captivar les classes treballadores, Hitler va fer servir la demagògia: va prometre feina per a tothom, reduir els beneficis industrials i millorar els salaris. Acusava els jueus, els comunistes i els demòcrates de ser els responsables de la crisi alemanya.
Es va dotar d'organitzacions paramilitars: les Seccions d'Assalt (SA) i les Seccions de Protecció (SS).

L'arribada de Hitler al poder

El 1929, amb molts bancs en fallida, tancaments de fàbriques, atur i descontentament social, el Partit Nazi va començar a tenir suport de destacades persones de la indústria i de les finances, i a disposar d'ajuts econòmics. En les eleccions del 1932, va obtenir un total de 13 milions de vots i va aconseguir que el president Hindenburg nomenés Hitler canceller.
Per aconseguir la majoria parlamentària, Hitler va convocar noves eleccions. Els nazis van provocar un incendi al Reichstag i van acusar els comunistes de ser-ne els culpables per eliminar-los com a competència.
El 1934, després de la mort de Hindenburg, Adolf Hitler es va proclamar Führer i Canceller del III Reich.

Entradas relacionadas: