Feixisme i Mussolini: origen i característiques
Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,15 KB
Característiques del feixisme
Amb les característiques que segons ells els definien (roses, ulls clars, etc.). Després eren portades a tenir relacions amb els homes de la SS, que també eren aris. Quan es quedaven prenyades, eren portades a uns hospitals on quedaven fins al moment del part; després es portaven els nens i els duen a guarderies que pertanyien al Reichstag per tal d'adoctrinar-los al nazisme. L'objectiu era que de majors ells fossin els conqueridors del món.
Característiques del feixisme
El feixisme va sorgir en termes ideològics de rebuig a la tradició il·lustrada, el racionalisme, la democràcia, el parlamentarisme i el pluralisme polític. Després es va construir en l'àmbit polític com un projecte totalitari, antiliberal i anticomunista, amb aquestes bases:
- La submissió i l'obediència cega a un líder carismàtic (Duce, Führer, Caudillo) que concentra els poders, simbolitza la nació, encarna l'estat, és el cap del partit únic i es converteix en el guia incontestable de la col·lectivitat nacional.
- L'exaltació de l'estat, per sobre dels drets i les llibertats dels individus, que estan subordinats als seus interessos.
- L'exaltació i l'ús sistemàtic de la violència, que sanciona el domini del més fort i, consequentment, del qual és superior.
- La defensa d'una societat no igualitària en la qual dominen les elits i els elegits.
- El nacionalisme exacerbat, amb un component racista.
- La mobilització i l'organització de les masses a través de les diverses organitzacions del partit i de l'Estat, que canalitzen la participació de l'individu en un projecte nacional unitari que pretén separar tot partidisme i tota confrontació de classes.
Mussolini
Mussolini va aprofitar el descontentament popular causat pel desacord del tractat de Versalles i la situació econòmica a Itàlia (molt atur, molta conflictivitat), per formar unes forces paramilitars (fasci di combattimento) que a partir de 1919 van actuar contra les organitzacions d'esquerra amb pallisses i assassinats que resultaven impunes perquè comptaven amb l'ajuda de les autoritats. En 11/1921 Mussolini, a partir del Fasci di Combattimento, va crear el Partit Nacional Feixista (PNF), que incloïa un partit d'un programa popular, però defensor de la propietat privada i nacionalista i militarista. Va adoptar una simbologia pròpia: camisa negra com a uniforme, salutació al romà, i el fascio com a emblema. En 08/1922 els feixistes van frenar una vaga general convocada per les organitzacions d'esquerres (per no guanyar poder). En aquest mateix any, van organitzar un cop d'estat encobert, anomenat marxa sobre Roma, i un seguit de manifestacions i actes de força que van tenir com a escenari diferents llocs del país. La marxa va acabar quan el rei Víctor Manuel III, pressionat per polítics conservadors, per la confederació d'empresaris, pels militars i pels nacionalistes, va permetre que Mussolini formés un nou govern.
A partir de l'any 1992 Mussolini va ser el cap d'un govern de coalició amb liberals i catòlics. Va elaborar immediatament una nova llei electoral.