Federacions Esportives a Catalunya: Guia Completa
Enviado por Chuletator online y clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 9,43 KB
Federacions esportives i agrupacions de clubs a Catalunya
Normativa
Llei de l’Esport 1/2000, de 31 de juliol. Decret 58/2010 i decret 55/2012
Federacions esportives catalanes
Les federacions esportives catalanes són entitats privades d’utilitat pública i d’interès cívic i social que gaudeixen de personalitat jurídica i capacitat d’obrar plenes per al compliment de les seves finalitats, les quals no tenen finalitat lucrativa.
Les federacions esportives catalanes estan constituïdes per associacions, clubs, agrupacions esportives i, excepcionalment, per esportistes, jutges, àrbitres i tècnics d’acord amb els estatuts de la federació catalana corresponent.
Correspon a les federacions esportives catalanes la promoció, gestió i coordinació de la pràctica dels esports o modalitats específics i disciplines esportives reconegudes dins l’àmbit de Catalunya.
Només es pot reconèixer, dins l'àmbit territorial de Catalunya, una federació esportiva per a cada esport o modalitat esportiva, o, si s'escau, grup de disciplines tradicionalment connexes o derivades d’un concepte i objecte principal que no tingui correspondència amb cap altra modalitat esportiva.
Les federacions catalanes s’agrupen en una entitat representativa de totes elles: la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC).
Constitució de federacions i el seu reconeixement legal
Requisits per a la constitució
1. Per tal de constituir una nova federació esportiva catalana, es requereix el següent:
a) L’existència i la pràctica habitual i competitiva prèvies d’un esport específic o modalitat esportiva que no hagi assumit cap federació catalana reconeguda, o que no constitueixin una disciplina derivada d’una altra modalitat esportiva.
b) Acord de voluntat de constitució, formalitzat per mitjà de l’atorgament d’una acta fundacional subscrita pels representants legals o membres autoritzats d’un mínim de 10 entitats esportives, legalment inscrites en el Registre d’Entitats Esportives de la Generalitat, amb un mínim de 2 anys d’antiguitat, que tinguin reconeguda la modalitat esportiva en els seus estatuts.
2. També es pot constituir una nova federació esportiva catalana a través dels procediments següents:
a) Transformació d’una unió esportiva de clubs.
b) Fusió de diverses federacions esportives catalanes, a propostes de totes elles.
c) Segregació d’una modalitat o disciplina d’una federació esportiva catalana, a proposta seva.
3. Per al reconeixement legal d’una nova federació esportiva catalana han de tenir-se en compte, entre d’altres, els criteris següents:
a) Implantació real de la modalitat esportiva en les comarques de Catalunya.
b) Interès esportiu i socioeducatiu de la modalitat.
c) Existència de la corresponent federació internacional, reconeguda pel Comitè Olímpic Internacional, pel Comitè Paralímpic Internacional o per l’Associació General de Federacions Esportives Internacionals.
d) Existència de les corresponents federacions internacionals, estatals o autonòmiques.
e) Justificació de la viabilitat econòmica de la federació esportiva sense comptar amb l’ajut de l’administració esportiva.
f) Informe de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya.
g) La constitució prèvia com a unió esportiva de clubs durant un període mínim de tres anys.
4. A efectes esportius, només es considera constituïda una federació quan sigui reconeguda per l’Administració esportiva i caldrà una sol·licitud de reconeixement adreçada a l’Administració en qüestió, presentada en el termini de 3 mesos comptats des de la data de la reunió fundacional.
Revocació del reconeixement legal de Federació
1. La revocació del reconeixement oficial d’una federació esportiva catalana es pot produir per qualsevol de les causes següents:
a) La desaparició dels motius o la modificació de les condicions, requeriments i criteris que van donar lloc al reconeixement oficial de la federació.
b) L’incompliment dels objectius de la federació, les determinacions o les obligacions bàsiques que van motivar-ne la creació, segons els estatuts.
c) La manca d’activitat durant un període de 2 anys.
2. La resolució de revocació que adopti el/la president/a del Consell Català de l’Esport ha de ser motivada, prèvia instrucció d’un procediment en què la federació afectada pot realitzar les al·legacions oportunes, i havent de sol·licitar el citat organisme un informe a la Unió de Federacions Esportives de Catalunya.
Funcions de les federacions esportives catalanes
1. Correspon a les federacions esportives catalanes la realització de les funcions següents, entre d’altres:
a) La planificació, promoció, gestió, direcció, regulació, coordinació, organització i tutela de les activitats pròpies de les seves modalitats, disciplines i especialitats esportives a Catalunya.
b) L’ordenació, organització, qualificació i autorització de les competicions esportives oficials de Catalunya.
c) La prevenció, control i repressió del dopatge en l’esport.
d) La prevenció, control i repressió de la violència en l’esport.
e) La prevenció, control i repressió de la discriminació per raó de sexe en l’esport.
f) L’exercici de la potestat disciplinària sobre totes aquelles persones físiques i/o jurídiques que configuren l’ens federatiu.
g) La proposició d’incorporació d’una disciplina o especialitat esportiva dins de la federació corresponent.
h) La promoció, el foment i l’organització de competicions i altres activitats esportives amb altres federacions esportives, tant dins del marc territorial de l’estat espanyol com internacionalment.
i) L’elecció dels esportistes i els tècnics que han de formar part de les seleccions catalanes de la modalitat o disciplina corresponent, així com la preparació necessària.
j) L’impuls, la planificació i el control, en coordinació amb la Secretaria General de l’Esport, l’esport d’elit i d’alt nivell, i vetllar per la formació integral i la millora esportiva continuada dels esportistes.
k) La col·laboració en les activitats que es desenvolupen dins l’àmbit de l’esport escolar i universitari.
l) Crear, patrocinar o fomentar escoles per a la formació dels tècnics, entrenadors, àrbitres, jutges i altres, i/o els comitès tècnics que els agrupen, així com òrgans específics per als clubs que participen en competicions federades amb esportistes professionals.
m) Expedir les llicències esportives per poder participar en activitats o competicions oficials en l’àmbit de Catalunya, les quals també habiliten per a les activitats o competicions d’àmbit estatal i internacional, quan compleixin els requisits establerts legalment.
n) El control, en primera instància, dels processos electorals de les mateixes federacions esportives.
o) L’execució de les resolucions del Tribunal Català de l’Esport.
p) Vetllar pel compliment de les normes vigents que afecten les competicions federades.
q) Promoure la construcció i/o gestionar l’explotació d’equipaments i instal·lacions esportives de tota mena per al foment i desenvolupament de l’activitat física i la pràctica esportiva.
r) En general, disposar allò que convingui per a la millora de la pràctica de les modalitats o disciplines esportives previstes.
Règim Jurídic de les Federacions
(Estructura piramidal de la prelació de normes)
1. Normativa legal estatal i automàtica. Llei de l’Esport, Decrets, etc.
2. Estatuts (remissió art. 10). Contingut mínim:
a) La denominació.
b) El domicili.
c) La durada, si no es constitueix per temps indefinit, i la data d’inici de les activitats, si no coincideix amb la d’atorgament de l’acta fundacional.
d) Les finalitats i les activitats que es proposa dur a terme, indicant-ne l’àmbit territorial.
e) Els tipus de socis, si s’escau, i els requisits que s’han de complir per adquirir la condició de soci en cada cas, les causes de pèrdua d’aquesta condició i els procediments d’admissió i de baixa, incloent-hi, si s’ha previst, la baixa disciplinària.
f) Els drets i els deures dels socis i el règim disciplinari.
g) En les entitats en què col·laboren persones en règim de voluntariat, els mecanismes de participació d’aquestes.
h) Les regles sobre la convocatòria i la constitució de l’assemblea general ordinària i de l’extraordinària.
i) Les regles sobre l’organització i el funcionament de l’òrgan de govern que estableixin el règim de convocatòria i constitució, la composició, la manera de designar-ne, destituir-ne i renovar-ne els membres, i la durada del mandat d’aquests.
j) El règim de deliberació i adopció d’acords dels òrgans col·legiats i el procediment d’aprovació de les actes.
k) El procediment de modificació dels estatuts.
l) El règim econòmic.
m) La previsió de la destinació dels béns sobrants, en cas de dissolució.
n) Les modalitats esportives que seran objecte de foment, desenvolupament i pràctica.