Factors de Producció, Relacions Laborals i Organització Empresarial
Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,14 KB
Factors de Producció: Capital, Terra i Treball
Els factors de producció són els recursos que té i que utilitza una empresa per produir béns i serveis. Aquests són el capital, la terra i el treball. L'objectiu de l'empresa és aconseguir la millor combinació entre els factors, per això, cal utilitzar la tecnologia. Gràcies a aquesta, l'empresa pot arribar a una eficiència superior i ser més competitiva.
Marc Legal de les Relacions Laborals
Estatut dels Treballadors
Norma fonamental que detalla el conjunt de llibertats, drets i obligacions dels treballadors i l'empresa.
Convenis Col·lectius
Acords bàsics pactats entre els representants dels treballadors i de les empreses d'un sector d'activitat, fruit de la negociació col·lectiva.
Contracte de Treball
Acord entre el treballador i l'empresa en què s'exposen els detalls de la relació laboral.
Llei de Llibertat Sindical
Tothom té dret de negociació col·lectiva a través dels sindicats.
Normes Laborals de la Unió Europea
Normes comunitàries europees que fixen un marc de referència i garanteixen unes condicions laborals mínimes.
Definició dels Factors de Producció
(K) Capital: Són el conjunt de béns creats per l'ésser humà que s'utilitzen per produir, com ara màquines, instal·lacions, ordinadors, etc.
(T) Terra: Està format per tot el conjunt de recursos naturals: el terreny de conreu, l'aigua, els minerals, la fusta, els recursos combustibles fòssils (gas, petroli, etc.).
(L) Treball: És l'esforç físic o intel·lectual del conjunt dels treballadors d'una empresa.
La Inversió Empresarial
La inversió és l'activitat que l'empresa porta a terme en el present a l'hora de comprar béns per obtenir beneficis en el futur. Està formada per: la persona física que destina aquests diners a l'adquisició; el producte o servei que s'adquireix; el cost d'oportunitat que comporta la renúncia a una satisfacció o a un consum en el present; l'esperança d'una recompensa futura i la durada de la inversió.
Mètodes de Selecció d'Inversions
TIR (Taxa Interna de Retorn)
La TIR és un mètode de selecció d'inversió dinàmic. És la taxa d'actualització o descompte que fa que el valor del VAN sigui 0. Indica la rendibilitat efectiva d'un projecte d'inversió.
VAN (Valor Actual Net)
El VAN consisteix a actualitzar els fluxos nets de caixa de cada any al moment actual, de manera que s'obtingui el valor del capital al principi. Les inversions es poden ordenar en funció de la rendibilitat. El VAN ens pot donar tres resultats possibles; d'aquests resultats dependrà si fem la inversió o no:
- Si el VAN és positiu, la inversió és rendible.
- Si el VAN és negatiu, la inversió no és rendible.
- Si el VAN és zero, la inversió és indiferent.
El criteri per seleccionar una inversió segons el VAN consisteix a triar, d'entre les inversions que tenen un valor positiu, la que el tingui més alt.
Pay-back (Termini de Recuperació)
El pay-back, o termini de recuperació, consisteix a calcular el temps que es trigarà a recuperar la inversió inicial. En cas que s'hagi de triar entre diversos projectes, s'escollirà el que permeti recuperar abans la inversió.
Estratègies de Marca
- Marca única o paraigua: Mateix nom per a tots els productes.
- Marques múltiples:
- Estratègia de marques individuals: Nom diferent per cada producte.
- Estratègia de marques per línia de producte: Mateix nom per als productes que tenen una relació entre si.
- Estratègia de segones marques: Mateix producte però més barat i té un altre nom de marca.
- Marca de distribuïdor: Marques fabricades per un industrial determinat i que són ofertes al consumidor sota el nom o la marca del distribuïdor o detallista.
Models Organitzatius
Model Lineal
Es basa en el principi de comandament. Tothom depèn d'un superior, que és qui dóna les ordres. Model vàlid per a PIMES.
Avantatges: Simplicitat (fàcil d'entendre); autoritat i responsabilitat ben definides; rapidesa en la presa de decisions.
Inconvenients: Falta d'especialització dels directius (comprenen molts camps); excessiva concentració d'autoritat; falta de flexibilitat per adaptar-se als canvis; falta de motivació en els subordinats.
Model TEAL
Nou model organitzatiu on el capital humà és el protagonista, simplifica la jerarquització, fomenta la responsabilitat dels treballadors i ofereix contínues oportunitats de formació i desenvolupament professional i personal. Considera els treballadors els protagonistes. L'objectiu és potenciar el talent dels treballadors. Es basa en tres pilars: autogestió, plenitud i evolució.
Negociació Col·lectiva i Relacions Laborals
Negociació col·lectiva: Procés per arribar a un acord entre els empleats i les empreses sobre com serà el treball.
Relacions laborals: Activitats que fan que les empreses i els empleats parlin i es posin d'acord a través dels representants.
Conveni col·lectiu: Acord entre la patronal (empreses) i el sindicat (treballadors) que regula les relacions laborals mitjançant una negociació col·lectiva.
Tipus d'Organització Empresarial
Organització per Funcions
Els treballadors s'agrupen seguint les àrees funcionals bàsiques de l'empresa: producció, inversió-finançament, recursos humans i departament comercial.
Organització per Zones Geogràfiques
Els treballadors s'agrupen segons la zona a la qual va dirigit el producte. Per exemple: Coca-Cola Espanya, Coca-Cola França, Coca-Cola Itàlia, etc.
Organització per Productes
Es divideixen segons els diferents productes que fabriquen. Per exemple, Apple podria crear el departament d'iPhone, el d'iPad i el d'iWatch.
Organització per Processos
Es creen departaments segons les diferents etapes del procés productiu. Per exemple, la fabricació d'un automòbil es divideix en quatre processos: premsat, xapa, pintura i muntatge.