Factors Polítics, Econòmics i Culturals de la Globalització
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,43 KB
Factors Polítics de la Globalització
Permeabilitat de les fronteres: erosió de la sobirania dels estats, interdependència. TIC. La globalització ha difuminat les fronteres amb l’aparició de noves realitats com la OCD, la UE … I amb l’aparició de grans organitzacions no governamental com metges sense fronteres.
Daniel Bell: “L’Estat és massa petit per uns problemes i massa gran per altres”. L’Estat ha de cooperar, és necessari.
D’un món unipolar a un món multipolar
Una nova versió de la burocratització weberiana: La McDonalització de la societat (George Ritxer). Els “no lloc” (Marc Augé): uniformització de l’espai, l’espai no canvia res. Aparició d’espais neutres sense una identitat pròpia.
Factors Econòmics de la Globalització
Creixement del comerç internacional: OMC
Cadenes globals de productes: una economia mundialitzada (mundialització de la cadena de muntatge).
Tecnoeconomia: de l'economia productiva a l'economia financera o electrònica (societat postindustrial) Ara el que dona diners es l’especulació monetària, en la capacitat de moure diners, d’invertir diners… Cada dia es mouen molts diners.
Aparició d’una nova pobresa mundial: un precariat global. Una nova injustícia global (diferències de drets polítics, laboral, etc., reconeguts entre països).
Paradoxes Culturals de la Globalització
La globalització ha portat al sorgiment de societats plurals i multiculturals (fenomen de la colonització inversa), i al mateix temps a una uniformització de patrons culturals (generació Harry Potter). Generacions comparteixen un referent comú.
La globalització ha portat a dissoldre l’individu en grans estructures i xarxes, que al mateix temps permeten una “internacionalització del jo” (#hashtag): youtubers/influencers
La globalització fomenta el cosmopolitisme (“el meu món és el món”: unes elits globals, per exemple) i al mateix temps ha provocat un ressorgiment identitats culturals i un increment dels fonamentalismes o xenofòbia (el meu món és millor).
“El xoc de civilitzacions” (Samuel P. Huntington) Els conflictes del futur seran bàsicament culturals, la identitat serà un element cada vegada més important per entendre els conflictes.