Factors Clau del Creixement Industrial als EUA: Anàlisi Detallada

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,36 KB

Factors de Creixement Industrial als EUA

Factors de Creixement Industrial als EUA:

  1. Expansió Territorial

    Els EUA no existien com els coneixem avui dia. Un cop constituïts, van començar a industrialitzar-se. Les 13 colònies originals, després d’independitzar-se, van començar a conquerir la resta del territori.

  2. Creixement de la Població

    • Fort creixement vegetatiu (més naixements que morts).
    • Molta immigració d’Europa als EUA.
    • Importació d’esclaus africans i asiàtics degut a les conquestes de l’oest.

    // A partir de la Guerra de Secessió s’acaba el flux d’esclaus ja que s’aboleix l’esclavitud. Guanyen els estats del nord, partidaris d’un model industrial, front al model agrari del sud. Per tant, ja no hi ha esclaus però les seves condicions de vida canvien poc // De 1820 a 1870 la població es multiplica per 10.

    // La immigració ve bàsicament d’Europa, tot i que també venen asiàtics i d’altres parts d’Amèrica, tot i que són molt pocs comparats amb Europa. Després la situació canvia i els asiàtics i els moviments predominen, en aquest moment es comença a posar traves a la immigració.

  3. Abundància de Recursos Naturals

    • Carbó: a partir del segle XX, EUA és el principal productor de carbó, molt per sobre de GB i Alemanya.
    • Petroli: quan es canvia el model cap al petroli, EUA es troba en la mateixa situació d'avantatge.
    • Coure: al principi de l’electricitat té molta importància. Només hi ha dos grans productors, Xile i EUA, que segueix tenint avantatge.

    // A principis del segle XX, EUA és el principal productor de minerals bàsics per al desenvolupament.

  4. Gran Productor del Factor Treball

    Estalviar factor treball. La productivitat del treball és molt més alta que a GB. La principal causa és que hi ha moltíssima terra i, malgrat els elevats volums de població, aquesta es queda petita comparada amb la terra i el capital, per tant, hi ha escassetat de treballadors.

  5. Un Gran Mercat que Permet Aprofitar les Economies d’Escala

    • Volum de població molt gran.
    • Renda per càpita alta, en un principi. Aquí sí que és un bon indicador del nivell de vida de la gent. A Europa les diferències entre rics i pobres són més marcades degut a les arrels del feudalisme.
    • Estructures de consum homogènies: la diferenciació social a través del consum no és tan marcada com a Europa.
    • Sistema de transports integrats: primer amb diligències i després amb el ferrocarril. La xarxa fluvial va permetre també la comunicació a través dels rius. S’aplica la màquina de vapor a la navegació fluvial.
  6. Grans Exportacions Primàries

    (cereals, cotó...) que permeten equilibrar la balança de pagaments exterior ja que aquesta s’especialitza en el sector primari degut a:

    • Gran disponibilitat de terra.
    • Mà d’obra esclava fins al 1865, abans preu més barat que a Europa.
    • Cost de transport amb GB inferior al d’altres competidors com Egipte, Índia o Brasil (cotó) o Argentina i Austràlia (ramaderia), simplement perquè està més a prop.
    • Mecanització.
    • Transformació industrial: en lloc de vendre cereal, venen ja la farina o la carn enllaunada, destil·leries, teixits de cotó i llana.
  7. Importació de Capital

    Al principi és purament exportador, però acaba sent industrial. Immigrants i inversors europeus (molt poc però de molts, a part de les grans fortunes).

  8. Innovacions Tècniques Pròpies

    Estandardització (comença amb les armes). Es produeixen peces en sèrie i intercanviables. Taylorisme o organització científica del treball, culminant en el treball en cadena (Ford 1904). No solament es divideix el procés en fases, tal i com es feia a GB, sinó que està tot connectat i hi ha un ritme de treball.

  9. Concentració Empresarial Vertical i Horitzontal

    • Vertical: comprar els meus proveïdors i els qui venen el meu producte.
    • Comprar tots els meus competidors o els que fan coses paregudes.

    // Per tant, ens trobem davant de grans empreses. Aquestes no venen els productes industrials a l’exterior ja que amb el mercat interior ja en tenen prou.

Entradas relacionadas: