Explorant les Tendències Alimentàries Actuals

Enviado por Chuletator online y clasificado en Francés

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,39 KB

Tendències Alimentàries Actuals

Crudivorisme (Raw Food)

El crudivorisme, conegut com a raw food, consisteix a menjar aliments crus sense cap pas per cocció. No hi ha una tendència crudivorista que estigui necessàriament relacionada amb el vegetarianisme.

El crudivorisme es basa en:

  • Fruites
  • Verdures i hortalisses
  • Algues
  • Nous i llavors
  • Brots o germinats
  • Productes derivats dels olis

S'utilitzen processos com la fermentació, entre d'altres. Aquests processos fan que l'estructura molecular no es destrueixi, preservant i activant el nutrient òptim de cada aliment.

Els seguidors tenen una visió nutricionista de l'alimentació, per sobre d'altres consideracions com la part cultural, emocional o menjar per plaer. Es considera el menjar com a medicina, preventiu i curatiu (sense base científica sòlida).

Aquesta pràctica permet sotmetre els aliments a un màxim de 45 graus Celsius, considerada la temperatura màxima a la qual es preserven nutrients i enzims.

Macrobiòtica: Filosofia i Dieta

La macrobiòtica està molt unida amb el crudivorisme. Aquesta filosofia prové del Japó a partir dels anys 60. Es prefereixen, però no és obligatori, fruites i productes locals orgànics (com cereals integrals).

S'adapta a l'estacionalitat dels productes. Amb la filosofia macrobiòtica, la digestió comença amb la masticació; d'aquesta manera, s'absorbeixen millor els aliments.

Hi ha alguna cosa més a part del menjar, i és l'entorn en el qual mengem: tranquil·litat, evitar tensions, sorolls, etc. D'aquesta manera, hi ha com una comunicació amb els aliments. Sempre s'han d'evitar ingestes immediatament abans o després de dormir, i només s'ha de menjar quan es té gana.

La intenció d'aquesta dieta prové de societats culturalment i tradicionalment espirituals i rurals, per tant, la concepció de vida que tenen és diferent, és molt més calmada. En arribar aquí, tenen la intenció de sanar o calmar la vida que portem nosaltres, però necessita adaptacions per no sortir massa del sistema al qual estem acostumats.

Aquesta dieta està basada en els principis de l'equilibri entre els aliments que es consideren Yin i Yang. L'aliment que estigui en un extrem o altre (Yin o Yang) depèn de l'acidesa, el color, la forma, el ritme de creixement, el sabor, la humitat, etc., i en els elements (fusta, foc, etc.).

Exemple dels productes que estan en el Yin o en el Yang:

  • YIN: Creixement molt ràpid, creixen a la superfície (que els dona llum), si tenen gran mida, si tenen una quantitat elevada d'aigua, si tenen una olor forta, l'origen tropical, origen vegetal, etc.
  • YANG: Les característiques oposades al Yin.

Dietes Vegetarianes i Subclasses

Segons les restriccions a les quals se sotmet, la dieta vegetariana conté subclasses com podrien ser:

  • Dietes veganes (no consumeixen cap producte d'origen animal)
  • Dieta ovo-vegetariana (poden menjar ous)
  • Dieta lacto-vegetariana (poden consumir productes derivats de la llet)

Són dietes en les quals no es consumeix carn que provingui de productes animals.

Tenen diferents raons:

  • Raons mediambientals i ètiques, ja que produir carn perjudica el medi ambient o per reduir el patiment de l'animal.
  • Raons religioses, com en el budisme o l'hinduisme, on algunes branques són vegetarianes.

Alimentació Ecològica (Orgànica/Biològica)

Orgànic i biològic és el mateix que dir ecològic. Aquests productes s'obtenen sense la utilització de productes químics, respectant el medi ambient.

Els segells garanteixen que els productes provenen de manera ecològica. Podem trobar productes amb certificacions, segons quina normativa compleixen. A Europa, la legislació sobre la classificació d'aliments que compleixen amb la normativa ecològica inclou i protegeix els termes Eco/Ecològic, Org/Orgànic i Bio/Biològic.

Producció Integrada en Agricultura

Els sistemes agrícoles d'obtenció de vegetals que utilitzen al màxim els recursos i els mecanismes de producció naturals i asseguren a llarg termini una agricultura sostenible, introduint-hi mètodes biològics i químics de control, i altres tècniques que compatibilitzin les exigències de la societat, la protecció del medi ambient i la productivitat agrícola, així com les operacions realitzades per a la manipulació, envasat, transformació i etiquetatge de productes vegetals acollits al sistema.

Agricultura Biodinàmica

Aquesta conté tècniques sanes d'agricultura, sense importar si són antigues o noves.

Els principis inclouen:

  • Diversificació
  • Reciclatge
  • Exclusió de químics
  • Producció i distribució descentralitzades

Aquesta pràctica utilitza determinades substàncies vegetals, animals i minerals exposats a ritmes naturals específics (preparats biodinàmics) per harmonitzar els processos vitals en el sòl, les plantes i els adobs. Es presta atenció als ritmes còsmics per als treballs agrícoles. S'utilitza cendra per al control d'adventícies i plagues d'animals.

Entradas relacionadas: