Expansionisme Nazi i Segona Guerra Mundial: Causes i Conseqüències
Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,68 KB
L'auge del feixisme i l'expansionisme nazi
La crisi econòmica i, especialment, l'auge del feixisme van propiciar l'expansionisme nazi a Europa. Aquest expansionisme va ser afavorit per la feblesa de les democràcies davant Hitler i per l'aïllacionisme de l'URSS. El Japó va aprofundir la seva política imperialista a Àsia. El seu rival en aquesta zona eren els Estats Units, i no va dubtar a provocar l'enfrontament.
La política expansionista d'Alemanya
La primera conseqüència de l'accés de Hitler al poder va ser l'abandonament de la Societat de Nacions per part d'Alemanya, fet que va mostrar el seu rebuig a l'ordre internacional.
D'aquesta manera, emergia una actitud de repte a la Societat de Nacions i de defensa de la força com a instrument de l'acció exterior.
A partir d'aquest moment, la política endegada per l'Alemanya nazi per forjar el Gran Reich es va materialitzar en els següents esdeveniments:
- A la primavera del 1935, Alemanya va procedir a l'annexió del Sarre.
- El 1935, Hitler va ordenar que el seu exèrcit ocupés la regió de Renània, un territori alemany fronterer amb els Països Baixos i França.
La formació de l'Eix
L'Eix es va formar arran de la invasió italiana d'Etiòpia (1935), la Guerra Civil espanyola (1936) i la guerra sinojaponesa després de la invasió de la Xina pel Japó.
El 1936 es va formalitzar l'Eix Roma-Berlín, amb el suport de Mussolini i Hitler a Franco. Posteriorment, es va signar el pacte Antikomintern contra la Unió Soviètica.
El fracàs de la política d'apaivagament
La política d'apaivagament, defensada especialment pel primer ministre de la Gran Bretanya i acceptada per França, no va intervenir en la Guerra Civil espanyola i va negar tota l'ajuda al govern republicà legítim.
- El març del 1938, Alemanya va envair Àustria.
- El setembre del 1938, es va convocar una conferència a Berlín.
- L'agost del 1939, Alemanya va signar un pacte de no-agressió amb l'URSS, que va garantir la seva neutralitat.
- L'1 de setembre del 1939, Alemanya va envair Polònia.
La guerra llampec: les victòries (1939-1941)
La primera fase de la guerra va ser favorable a Alemanya, no només a causa de la seva superioritat militar aclaparadora, sinó també per l'aplicació d'una doctrina estratègica que es coneix com a guerra llampec.
- Setembre de 1939: Alemanya va envair Polònia. L'exèrcit polonès va ser derrotat i l'URSS va ocupar la part oriental de Polònia. Al novembre, tropes soviètiques van entrar a Finlàndia.
- Abril de 1940: Les tropes alemanyes van atacar l'Europa occidental per assegurar-se el subministrament de ferro de Suècia. Dinamarca i Noruega van ser conquerides. Itàlia es va annexar Albània.
- Maig-juny de 1940: França i els Països Baixos van ser envaïts. Les tropes britàniques van ser reembarcades a Dunkerque. A Vichy, un govern presidit pel general Pétain va col·laborar amb les autoritats alemanyes.
- Juliol-setembre de 1940: Durant la batalla d'Anglaterra, els alemanys van bombardejar Londres i les principals ciutats del país. Mentrestant, a la batalla de l'Atlàntic, es va desenvolupar la guerra submarina.
- 1940-1941: El fracàs de l'ocupació de Grècia per part de Mussolini, davant la resistència hel·lènica, va obligar Hitler a desplaçar tropes cap a l'est dels Balcans.