L'Expansió Medieval: Ciutats, Comerç i Societat a l'Europa Feudal

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,83 KB

El Creixement de les Ciutats Medievals

Per què van créixer les ciutats?

La introducció d'avenços en les tècniques agrícoles va afavorir l'augment de la producció agrària i el creixement de la població. L'agricultura va generar excedents per vendre als mercats.

El Final de les Grans Invasions

Al final del segle XI, a Europa, les invasions normandes amb la conquesta d'Anglaterra i la implantació de dinasties normandes en aquell país i al nord de França van marcar un període de major estabilitat.

Treva de Déu

Institució medieval que prescrivia uns temps i uns dies determinats de l'any durant els quals s'excloïen les lluites armades i les guerres senyorials.

Expansió Agrària

A partir del segle XI, a l'Europa occidental, es van introduir una sèrie d'innovacions tècniques en l'agricultura que van donar com a resultat un gran augment de la productivitat.

Les Ciutats: Un Enclavament Lliure

Les ciutats, petites en el món feudal, obtenien cartes de privilegi que alliberaven els seus habitants de quedar sotmesos a un senyor feudal.

Aparició de la Burgesia

El creixement de les ciutats va transformar l'organització de la societat feudal. Va néixer un nou grup social: la burgesia, basada en els diners que aconseguia venent productes o en els beneficis que generaven els negocis.

Grups Socials Urbans

Vivien a les ciutats medievals els nobles, eclesiàstics, gent humil, artesans i burgesos.

Expansió Comercial i les Fires

El creixement del comerç va impulsar les rutes terrestres, ja que hi havia excedents per vendre. Les fires eren mercats importants; la més famosa era la de Xampanya, a França.

Rutes Comercials Marítimes

S'utilitzaven vaixells per al transport de mercaderies:

  • 1. La Ruta del Mediterrani: Passava per València, Gènova, Marsella, Barcelona i Venècia. S'hi venien productes de luxe com seda, espècies, teixits, armes i eines.
  • 2. La Ruta de l'Atlàntic i el Bàltic: Passava per Lisboa, ports castellans del Cantàbric fins al port del mar Bàltic. S'hi venien llana, vi, pells, fusta i blat.

Conceptes Clau de la Baixa Edat Mitjana

La Pesta Negra

Malaltia infectocontagiosa causada per un bacteri. Es manifestava amb febre, problemes respiratoris i circulatoris, i l'aparició de taques negres al cos.

Conseqüències de la Pesta Negra

Hi va haver una dràstica reducció d'habitants a causa de la Pesta Negra.

Rotació Triennal

Sistema agrícola on cada any es rota un vegetal a una terra diferent, utilitzant tres camps per optimitzar la producció i la fertilitat del sòl.

Patriciat Urbà

Grup de gent amb poder econòmic i polític dins d'una ciutat.

Carta de Privilegi

Document important signat pel senyor feudal que atorgava drets i llibertats a una ciutat o a un grup de persones.

Corts

Reunions del rei amb els representants dels tres estaments (noblesa, clergat, burgesia) per tractar assumptes importants del regne.

Mestre Artesà

Artesà amb coneixements avançats en el seu ofici, capaç de dirigir un taller i ensenyar als aprenents i oficials.

Croades

Campanyes militars de caràcter religiós, principalment per recuperar Terra Santa.

Fira

Gran mercat periòdic, sovint de caràcter regional o internacional, on es realitzaven importants transaccions comercials.

Oficial

Aprenent que, després d'un període d'aprenentatge, esdevenia un artesà qualificat, però que encara no era mestre.

Gremi

Associació d'artesans d'un mateix ofici en una ciutat, que regulava la producció, els preus, la qualitat i protegia els seus membres de la competència externa.

Entradas relacionadas: