Expansió de l'Islam: Conquesta d'Al-Andalus
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,43 KB
L'Expansió de l'Islam i la Conquesta d'Al-Andalus
Al segle VII, els musulmans van començar un procés d'expansió i van conquerir un gran imperi. La feblesa de la monarquia visigoda va permetre que l'any 711 dominessin gairebé tota la Península Ibèrica, on van romandre durant més de tres-cents anys. Aquest territori es va anomenar Al-Andalus. Al llarg dels segles, els regnes cristians del nord van anar reconquerint aquest territori.
Com es va estendre l'Islam?
Un cop conquerida la península Aràbiga en nom de la nova religió, Mahoma i els seus seguidors van crear un gran imperi, a través de conquestes, que es va estendre de l'oceà Índic fins a l'Atlàntic.
L'Expansió de l'Islam (622-846)
En morir Mahoma, la majoria de la Península Aràbiga ja havia adoptat l'Islam. Els creients van conservar un cap religiós, el califa, que a més també manava en la política.
Volien difondre la seva religió i van aprofitar la feblesa dels regnes veïns per dur a terme una expansió militar:
- Segle VII: S'enfronten amb l'Imperi Bizantí, conquereixen Síria i Egipte, i dominen part de l'Imperi Persa.
- Segle VIII: Arriben al riu Indus, assetgen Constantinoble, tot i que no la conquereixen. Vencen les tribus berbers del nord d'Àfrica, conquereixen part de la Península Ibèrica. Penetren al regne franc, però perden a la batalla de Poitiers (732) i els obliguen a quedar-se al sud dels Pirineus.
- Segle IX: S'expandeixen a Núbia, i a Europa ocupant Palerm, i fan incursions al sud i centre d'Itàlia.
En poc menys d'un segle, el món musulmà esdevé un gran imperi que englobava moltes cultures i religions. Aquest imperi dominà el comerç entre Orient i Occident, controlava el Mediterrani, i les caravanes terrestres van arribar fins a la Xina.
L'Esplendor Econòmica i Cultural
L'àrab era la llengua oficial de l'imperi. Tot i que toleraven altres religions, els avantatges dels quals gaudien els musulmans van afavorir la islamització de la majoria de la població.
L'imperi donava importància a les ciutats, que eren centres religiosos, polítics, econòmics i culturals (Samarcanda, el Caire, Kairuan…). A les ciutats s'hi van crear escoles, biblioteques i centres de traducció.
La Conquesta d'Al-Andalus
La Feblesa de la Monarquia Visigoda
Al començament del segle VIII, la monarquia estava en crisi a Hispània. L'empobriment de l'economia feia descontenta la població. A més, hi havia una guerra entre els que volien una monarquia hereditària (fills de Vítiza) i els que la volien electiva (Rodrigo).
Per enderrocar Rodrigo, es va demanar ajuda al governador de Tunis.
La Conquesta Militar
El 711, un exèrcit de berbers (tribu del nord d'Àfrica) dirigits per una minoria àrab, entra a la península. Els visigots són derrotats a la Batalla de Guadalete, on morí el rei Rodrigo.
L'exèrcit musulmà, encapçalat per Tàriq i Mussa, va ocupar tot el sud de la península i va prendre Toledo, la capital del regne. Va ser un avenç molt ràpid, no van trobar resistència. Conquereixen Saragossa el 714 i llavors van cap a l'actual Catalunya.
El 718 controlen gairebé tota la Península, menys les zones muntanyoses. Els nobles visigots i el clergat es van refugiar a les muntanyes cantàbriques o pirinenques, o van fugir cap a Narbona.