L'Expansió Imperialista al Segle XIX: Causes, Conseqüències i Repartiment del Món

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,04 KB

1. Causes de l'Expansió Imperialista

Interessos econòmics: Els països europeus necessitaven nous mercats per vendre l'excedent de la seva producció industrial. Compraven matèries primeres i productes colonials al preu més barat possible, i volien invertir els seus excedents fora d'Europa, on la mà d'obra era més barata, per obtenir més beneficis.

Augment de la població: La millora econòmica va produir un augment de la població a Europa, creant un excedent demogràfic. L'agricultura va estimular l'emigració cap a altres continents.

Rivalitat entre potències: L'expansió imperialista va provocar el desig d'ampliar les zones d'influència i augmentar el poder polític, així com frenar l'expansió de les competidores. En l'expansió colonial, volien utilitzar el seu poder militar per controlar bases estratègiques.

Mite de la raça superior: Les concepcions racistes i imperialistes van ser causes profundes de l'imperialisme.

2. Migracions Europees al Segle XIX

Expansió demogràfica europea: Al segle XIX, les reformes en l'agricultura, la industrialització i els avenços mèdics i higiènics van provocar un descens de la mortalitat, però la natalitat no va augmentar al mateix ritme.

Viatges transoceànics: Gràcies als vaixells de vapor, la població que abandonava Europa no era homogènia, incloïa des de pobres fins a elits colonials.

3. Europa a la Conquesta del Món

Exploració i conquesta: Al segle XIX, Àfrica i Àsia eren desconegudes. Les primeres expedicions europees van ser britàniques i franceses, destacant Livingstone i Stanley. La conquesta va ser ràpida i fàcil perquè els europeus van aprofitar les rivalitats internes dels indígenes per enfrontar-los. El xoc d'interessos entre les potències rivals pel repartiment d'Àfrica va provocar la convocatòria de la Conferència de Berlín.

Conflictes (1880-1881): Els anglesos es van enfrontar contra els colons holandesos.

4. El Repartiment del Món pels Imperis Colonials

Imperi Britànic: El Regne Unit tenia l'imperi colonial més gran del món i controlava les rutes comercials.

Imperi Francès: El nord d'Àfrica era un objectiu clau, amb el projecte d'ocupar un vast territori d'Àfrica d'est a oest. La presència francesa al sud-est asiàtic es va ampliar amb l'establiment de protectorats que van formar la Indoxina francesa.

Imperis extraeuropeus: Els Estats Units i el Japó van ser les dues potències mundials que van tardar més a industrialitzar-se i a participar en el repartiment colonial.

Als Estats Units, la Guerra de Secessió va imposar el model industrial del nord, i els seus recursos energètics, juntament amb la tecnologia, van impulsar l'expansió colonial cap al Pacífic i el Carib.

Al Japó, la industrialització va ser un projecte de modernització encapçalat per l'emperador Matsuhito.

5. L'Herència del Colonialisme

Modificació del territori: Els europeus van crear nous països i van posar en conreu immenses terres verges. Van construir infraestructures necessàries per explorar i comunicar els territoris, cosa que va comportar una modificació de l'estructura econòmica i política africana, sense tenir en compte les diferències tribals, lingüístiques o religioses de les poblacions.

Impacte demogràfic: Introducció de mesures higièniques i construcció de nous hospitals.

Conversió cultural: Els costums autòctons es van veure afectats per l'impacte de la cultura occidental, perdent la seva identitat cultural.

Conseqüències econòmiques: A les colònies es van prioritzar els interessos econòmics dels colonitzadors.

Desarticulació de les societats tradicionals: Els colonitzadors no van tenir respecte per les formes de vida dels pobles indígenes.

Entradas relacionadas: