Evolució Urbana a Espanya: De la Ciutat Industrial a la Sostenible
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,67 KB
La ciutat industrial del segle XIX va tenir un impacte arquitectònic significatiu. La producció industrial requeria molta mà d'obra, fet que va generar un èxode rural cap a les ciutats industrials, iniciant el procés d'urbanització de la població a Espanya (1860-1936). D'altra banda, la implantació d'una nova divisió provincial i la subsegüent designació de capitals provincials va suposar la concentració en aquestes ciutats d'un gran nombre de funcions de caràcter politicoadministratiu.
La Ciutat Industrial: Evolució i Característiques
Expansió i Segregació Urbana
Es va planificar el creixement de la ciutat per mitjà dels eixamples, així la urbanització es va estendre ràpidament. Es van obrir avingudes per renovar l'entramat urbà, revaloritzant-lo i assegurant-ne el control social. Aquest període va veure l'emergència de dues classes socials diferenciades: el proletariat obrer i la burgesia industrial.
La Ciutat Industrial al Segle XX
Al llarg del segle XX, fins al 1975, la ciutat industrial va continuar la seva expansió ininterrompuda gràcies a la immigració i a l'increment de la natalitat. Creixent de manera anàrquica, es van densificar les ciutats velles i els eixamples, i es van ampliar les zones industrials.
Eixos del Sistema Urbà Espanyol
El sistema urbà espanyol es vertebra al voltant de diversos eixos principals:
Àrea de Madrid
L'aglomeració urbana més gran del país, situada al centre de la Meseta.
Eix Mediterrani
S'estén des de la frontera francesa fins a Cartagena i inclou grans metròpolis com Barcelona. És travessat per autopistes i línies de ferrocarrils.
Eix Cantàbric
Va des de la frontera francesa fins a l'aglomeració Oviedo-Gijón.
Eix de la Vall de l'Ebre
Uneix els eixos Mediterrani i Cantàbric a través de Logronyo, Saragossa i la Vall de l'Ebre.
Eix Atlàntic Gallec
Presenta un continu urbà important.
Eix Andalús
Es divideix en dues subzones: primer, la Vall del Guadalquivir cap a Sevilla i Còrdova; i segon, el litoral fins a Màlaga (basat en el desenvolupament turístic).
Els Arxipèlags Balear i Canari
Integrats en el sistema urbà per la seva finalitat turística.
TRES R: reduir, reutilitzar, reciclar.
La Ciutat Postindustrial Espanyola
El teixit urbà espanyol actual compta amb més de 20 àrees metropolitanes. Madrid i Barcelona són dues de les sis primeres regions metropolitanes d'Europa per volum de població, amb més de 9 milions d'habitants cadascuna.
Ciutats Sostenibles segons la Unió Europea
La Unió Europea (UE) va impulsar els plans Urban I (1994-1999) i Urban II (2000-2006) per revitalitzar les zones urbanes degradades, renovar-ne els espais públics i fomentar-ne l'ús. L'any 2007, la UE va aprovar la Carta de Leipzig, que traça una política de desenvolupament urbà amb l'objectiu d'involucrar-hi cada nivell de govern.
Objectius de la Carta de Leipzig:
- Fomentar la prosperitat econòmica.
- Afavorir l'equilibri social.
- Protegir el desenvolupament cultural.
Xarxes de Cooperació Urbana: La Xarxa C6
La Xarxa C6 és una iniciativa de cooperació europea amb participació de ciutats espanyoles, integrada per Tolosa, Montpeller, Saragossa, Barcelona, València i Palma. També destaca l'acord Eurociutats-Eurocities, dedicat a la creació de tecnologies urbanes i a la transferència de dinàmiques, experiències i bones pràctiques per a una gestió urbana més funcional.
Jerarquia Urbana a Espanya
Les ciutats del sistema urbà espanyol constitueixen una xarxa urbana jerarquitzada, pròpia d'un país industrialitzat, i exerceixen una influència significativa sobre la seva àrea circumdant a partir de les funcions i els serveis que ofereixen. El territori vinculat a una ciutat per l'atracció que aquesta exerceix és el seu hinterland o àrea d'influència, mentre que els nuclis que generen aquesta força d'atracció són els llocs centrals.
Classificació de les Metròpolis:
Metròpolis Globals Nacionals: Madrid i Barcelona
Aquestes ciutats tenen milions d'habitants i estableixen la seva centralitat en una regió metropolitana. La seva influència abasta el conjunt del país i té abast internacional. Compten amb la seu d'empreses destacades i institucions públiques principals (Generalitat i Govern), així com una densa xarxa de comunicacions i una gran activitat cultural i política.