Evolució i Organització del Sistema Sanitari Català: Clau per a la Salut Pública

Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,68 KB

Evolució i Organització del Sistema Sanitari Català

1981: Any de les transferències sanitàries a la Generalitat.

1983: Per a la gestió dels serveis i les prestacions sanitàries transferits de la Seguretat Social, la posada en marxa d’aquests nous hospitals va conduir a la creació dels primers consorcis. La Llei 12/1983, de 14 de juliol, d’administració institucional de la sanitat, l’assistència i els serveis socials de Catalunya, va crear l’Institut Català de la Salut (ICS) com a entitat gestora de la Seguretat Social per desplegar les competències que la Constitució i l’Estatut d’autonomia atribuïen a la Generalitat de Catalunya en matèria sanitària i per executar els serveis que se li havien traspassat.

1985: Xarxa d'Hospitals d'Utilització Pública (XHUP). És una xarxa hospitalària de l'Institut Català de la Salut creada l'any 1986 per la Generalitat de Catalunya que inclou hospitals de propietat pública i de propietat privada per a donar assistència sanitària universal.

Llei 15/1990, de 9 de juliol, d’ordenació sanitària de Catalunya (LOSC): Va formalitzar el model sanitari català que es caracteritza per la separació del finançament i la compra de serveis, de la provisió; i per la diversitat de proveïdors i de fórmules de gestió. Es tracta d’un model sanitari mixt, que integra en una sola xarxa d’utilització pública tots els recursos sanitaris, siguin o no de titularitat pública, i que recull una tradició d’entitats històricament dedicades a l’atenció de la salut. La LOSC va crear també el Servei Català de la Salut (CatSalut) com a organisme responsable de garantir l’atenció sanitària pública i una cobertura pública de qualitat dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya, per mitjà d’una adaptació de l’oferta sanitària a les seves necessitats.

2000: Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT), que integra les xarxes assistencials en un sol sistema. El SISCAT ha ajudat a optimitzar les infraestructures existents. Llei 8/2007, de 30 de juliol, de l’Institut Català de la Salut. Aquesta Llei transformava l’ICS en empresa pública i donava als seus centres i als serveis més autonomia en la gestió econòmica i dels recursos. El Decret 13/2009, de 3 de febrer, pel qual s’aprovaven els Estatuts de l’ICS, regula la seva organització i el seu règim de funcionament.

2013: El Parlament de Catalunya va aprovar una resolució on instava el Govern a dur a terme les actuacions necessàries per mantenir la titularitat pública de l’Institut Català de la Salut i incloure’l en l’epígraf d’entitats de dret públic dels Pressupostos de la Generalitat de Catalunya.


CatSalut: Consorcis sanitaris: assegurança pública que gestiona fons públics destinats a la salut (planificació sanitària i finançament), cobertura universal.

ICS: Presta assistència sanitària a CAP i hospitals (gestiona CAP, promoció de la salut i prevenció de malalties), cobertura: a través de centres públics.

PÚBLICS: Consorcis sanitaris: integren serveis sanitaris i socials amb acord de col·laboració.

PRIVATS: Hospitals privats: poden estar concertats amb CatSalut. Fundacions sense ànim de lucre: cures, atenció a discapacitats, salut mental.

XARXA ATENCIÓ PRIMÀRIA: CAP: gestionats per ICS.

ALTRES: Centres salut mental, SEM, Sociosanitaris.

MUTUALITATS: Funcionen per aportació econòmica del soci.

CONSORCIS: Administracions públiques/privades gestionen projectes junts.

FUNDACIONS: Organitzacions sense ànim de lucre que realitzen objectius d'interès general.

CENTRES ESGLÉSIA: Entitats amb suport de l'església.


PÚBLICS: Subjectes al dret administratiu - EBEP (drets i deures, accés a l'ocupació, formació i promoció professional): CAPÍTOL 1: drets empleats públics art. 14, CAPÍTOL 2: carrera professional i promoció interna, CAPÍTOL 3: drets retributius, CAPÍTOL 4: dret de reunió, CAPÍTOL 5: dret a la jornada de treball, CAPÍTOL 6: deures empleats públics art. 52, deures art. 53 principis. EMPRESES destí personal estatutari de serveis de salut públics.

PRIVATS: Subjectes a dret laboral - Estatut regula relacions laborals: Drets art. 4: treball lliure elecció, lliure sindicació, negociació col·lectiva, mesures de conflicte, vaga, reunió, participació en l'empresa. Deures art. 5: complir obligacions, PRL, complir ordres, fer la feina, millorar productivitat, complir amb el contracte.


CARTERA SERVEIS SNS: Conjunt de tècniques, activitats, recursos que fan efectives les prestacions sanitàries. Cartera comú: bàsica: coberts per finançament públic, suplementària: subjecta a aportació de l'usuari (ortopèdia, farmàcia, transport no urgent...), serveis accessoris.


BOE 521/1987: Gerència - Divisió mèdica - Divisió infermeria - Divisió GIS generals.

Entradas relacionadas: